people Doe gift via de Koning Boudewijn Stichting

Dankzij de Koning Boudewijnstichting wordt uw gift tvv de bouw van een veterinair gebouw aan de oevers van de Kouilou rivier fiscaal aftrekbaar!

Naar aanleiding van het herintroductieprogramma van chimpansees in het wild in het natuurreservaat Tchimpounga in de Republiek Congo, financiert het Jane Goodall Instituut België de bouw van een veterinair gebouw binnen het basiskamp tegenover het Tchindzoulou eiland.

Zoals u wellicht al weet, zeker dankzij de video van Wounda, voert het Jane Goodall Instituut een groots herintroductieprogramma uit om chimpansees terug te plaatsen in het wild. Hiervoor zijn drie eilanden, gelegen in de Kouilou rivier, in het natuurreservaat Tchimpounga beschikbaar. Zo’n 30 chimpansees waaronder Kudia, Petit Prince en Timi, die tot 2013 deel uitmaakten van ons adoptieprogramma, hebben al een nieuw leven gevonden op een van deze eilanden.

Orphan Kudia on Tchindzoulou IslandWounda at Tchindzoulou Island

In totaal zullen op de eilanden in de komende maanden zo’n 120 chimpansees, allen slachtoffers van stroperij en illegale dierenhandel, vrijgelaten worden. De voorzieningen, waaronder nachtopvang voor chimpansees, een keuken en zelfs ecolodges voor bezoekers, op twee van de drie eilanden (Tchibebe en Tchindzoulou) zijn bijna klaar.
Het Chimpansee Opvangcentrum Tchimpounga verwelkomt al meer dan 20 jaar chimpansees die vaak het slachtoffer zijn van illegale menselijke activiteiten. Ondanks projecten rond preventie en educatie, is het aantal bewoners door de jaren heen gestaag toegenomen. Vandaag wonen er zo’n 170 chimpansees en is het noodzakelijk om manieren te vinden om plaats vrij te maken in het opvangcentrum maar ook om de chimpanzees die al een moeilijke start in hun leven kenden een betere toekomst te bieden.

Map-Tchimpounga-Center-and-Islandsvet unit

Het Jane Goodall Instituut met de hulp van de Congolese regering werd in staat gesteld om de eilanden Tchibebe, Tchindzoulou en Ngombe te integreren binnen het Tchimpounga Natuurreservaat. De herintroductie van 120 chimpansees in een natuurlijke omgeving wordt hierdoor mogelijk gemaakt. Vermits er geen roofdieren op de eilanden leven, zijn ze een veilige plaats voor de chimpansees. Bovendien omvatten de eilanden samen in totaal bijna 160 hectare en is er een overvloed aan fruitbomen en andere planten waar de chimpansees van kunnen genieten. De aanwezigheid van keukenblokken maakt het mogelijk voor het JGI team om de chimpansees tijdens het droge seizoen van de nodige voedingssupplementen te voorzien.

Het Jane Goodall Instituut België wil dit project actief steunen door fondsen in te zamelen voor de bouw van een veterinair blok voor preventieve diergeneeskunde tegenover het eiland Tchindzoulou. Het totale budget wordt geraamd op 25.875 Euro.

De Koning Boudewijnstichting verleent haar medewerking aan dit project. Giften vanaf 40€ komen in aanmerking voor een fiscaal attest (art. 104 WIB).

Giften tvv de projectrekening “L82662-000“ kunnen gestort worden op het rekeningnummer BE10 0000 0000 04 04 BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding van de gestructureerde mededeling 128/2662/00057.

Hartelijk dank voor uw steun!
Het Jane Goodall Instituut België en Congo team.