jane Dr. Jane Goodall

jane & freudIn juli 1960 begon Jane Goodall, met dr. Louis Leakey, de wereldberoemde antropoloog en paleontoloog als mentor, aan haar baanbrekend onderzoek naar chimpansees in wat nu Tanzania is. Haar werk bij “Gombe Stream” zou de grondslag leggen voor het toekomstig primatologisch onderzoek en de relatie tussen mens en dier herdefiniëren.

In 1977 richtte dr. Goodall het Jane Goodall Instituut (JGI) op. JGI zet het Gombe onderzoek verder en is wereldleider in het beschermen van de chimpansees en hun habitat.

Vandaag is het Instituut wereldwijd gerenommeerd voor het oprichten van vernieuwende gemeenschapsgerichte conservatie- en ontwikkelingsprogramma’s in Afrika, en voor het Jane Goodall’s Roots&Shootsprogramma; een internationaal jeugdnetwerk ter bevordering van het welzijn van dier, mens en milieu, met groepen in meer dan 132 landen.

Dr. Goodall reist gemiddeld 300 dagen per jaar en geeft lezingen over de met uitsterven bedreigde chimpansees en andere milieuproblemen. Ze probeert hoop op een betere toekomst te wekken en is ervan overtuigd dat de mensheid de problemen die de aarde bedreigen, kan oplossen. Ze roept op tot verantwoordelijkheid en tot geloof in de mogelijkheid tot verandering. ‘Iedere individu telt’, zegt ze. ‘Ieder individu heeft een rol te spelen. Ieder individu kan een verschil maken’.

Onder de talrijke eerbewijzen die dr. Goodall in ontvangst mocht nemen vermelden we de Medaille van Tanzania, the National Geographic Society Hubbard Medaille, Japans prestigieuze Kyoto prijs, Spanjes meest begeerde Prince of Asturias Award voor Technisch en Wetenschappelijk Onderzoek, de Benjamin Franklin Medaille in Life Science en de Gandhi/King Award voor geweldloosheid. In 2002 werd dr. Goodall, door de UN Secretaris-Generaal Kofi Annan, benoemd tot Vredesboodschapper van de Verenigde Naties en zij werd in 2007 herbenoemd door de nieuwe Secretaris-Generaal, Ban Ki Moon. In 2004 kreeg dr. Goodall tijdens een ceremonie op Buckingham Palace het hoogste eerbetoon in Engeland, de titel van Dame of the British Empire. In 2006 ontving ze Frankrijks hoogste eerbetoon, het Légion d’Honneur dat haar aangeboden werd door minister-president Dominique de Villepin. In hetzelfde jaar ontving ze ook de UNESCO 60th Anniversary medaille.

Dr. Goodalls lijst met publicaties omvat o.a. “Hope for Animals and Their World: How Endangered Species are Being Rescued from the Brink”, twee overzichten van haar werk in Gombe — “In the Shadow of Man” en “Through a Window” — alsook twee autobiografieën in de vorm van brieven, de bestseller autobiografie “Reason for Hope” and vele kinderboeken. “The Chimpanzees of Gombe: Patterns of Behavior” is het definitieve wetenschappelijke werk over chimpansees en is het hoogtepunt van dr. Goodall’s wetenschappelijke carrière. Heel wat tv-documentaires werden aan haar gewijd en zij trad op in films voor het grote scherm zoals “Jane Goodall’s Wild Chimpanzees” (2002). We zien ze ook aan het werk in vijf Animal Planet specials—”Jane Goodall’s Return to Gombe”, “Jane Goodall’s State of the Great Ape”, “Jane Goodall’s Heroes”, “When Animals Talk” en in het meest recente, “Almost Human”.

Ga op tour met Dr. Jane Goodall

Q&A met Dr. Jane Goodall

Wanneer was U het gelukkigst?

Toen ik voor het eerst in Gombe aankwam en toen ik een baby kreeg.

Wat is uw grootste angst?

Mijn verstand verliezen.

Wat is uw vroegste herinnering?

Toen ik twee jaar oud was vloog er een libel dicht bij mij. Een man klopte ze op de grond en trapte erop. Ik herinner me dat ik toen huilde omdat ik de oorzaak was van de dood van de libel.

Voor welke levende persoon heeft U het meest bewondering en waarom?

Muhammad Yunus, who started the Grameen Bank.

Wat is de eigenschap die U het meest betreurt in anderen?

Gebrek aan respect.

Wat is, behalve eigendom, het duurste dat U ooit heeft aangeschaft?

Mijn eerste bootreis naar Afrika toen ik 23 was.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn mascotte Mr H, een oluche aapje dat ik al 19 jaar heb.

Wat verafschuwt U het meest in uw voorkomen?

Dat ik ouder word.

Wie zou U mogen vertolken in de film van uw leven?

Ik speelde mezelf in Jane’s Journey.

Wat is uw schuldigste pleziertje?

Elke avond een whiskey.

Wat heeft U aan uw ouders te danken?

Ik heb alles aan mijn moeder te danken omdat ze mijn kinderdroom ondersteund heeft.

Wat is het ergste dat iemand ooit tegen U gezegd heeft?

In 1975, toen mijn studenten door rebellen werden ontvoerd, werd ik ervan beschuldigd me te verschuilen ipv te proberen hen te redden, en van niet genoeg losgeld te hebben betaald. Men geloofde me niet.

Hoe voelt liefde aan?

Alsof de hele wereld er anders uitziet, alle gewone dingen worden magisch.

Als U iets dat uitgestorven is terug tot leven zou kunnen brengen, wat zou U kiezen?

Het aapachtige, mensachtige schepsel dat de gezamenlijke voorvader is van mensen en chimpansees.

Voor welke levende persoon heeft U het meeste minachting en waarom?

Het agrarisch bedrijf Monsanto, omdat ik teveel weet over genetisch gemodificeerde organismen en oogsten.

Indien U in de tijd zou kunnen teruggaan, waarheen zou U gaan?

Naar Afrika in de 17de eeuw, toen je het water bijna niet kon zien door de hoeveelheid aan vis, toen er miljoenen vogels in de lucht waren en de vlakten bedekt waren met allerhande soorten dieren.

Wanneer kwam U het dichtst bij de dood?

Toen ik zes jaar geleden aan het klimmen was in Gombe kwam er een rotsblok los die boven op mij viel. We maakten samen ongeveer drie tuimelingen naar beneden en indien ik niet opzij geworpen was geweest zou ik gestorven zijn.

Noem één ding op dat uw levenskwaliteit zou verbeteren.

Meer tijd

Wat is volgens U uw grootste prestatie?

Het schrijven van In the Shadow of Man (“In de schaduw van de mens. Mijn leven met chimpansees”) omdat mensen gezegd hebben dat het hun kijk op dieren veranderd heeft.

Welk lied mag op uw begrafenis gespeeld worden?

Ode aan de Vreugde van Beethoven.

Hoe zou U het liefst herinnerd worden?

As someone who helped to change attitudes towards animals.