jane Blog > Het succesverhaal van Ulengue

Problematiek van de herintegratie van chimpansees in de wildernis
Voor lange tijd hadden chimpansees die gered waren en naar beschermde plaatsen gestuurd waren, weinig kans op een veilige terugkeer in de natuur: hoe langer zij verbleven bij mensen die hen verzorgden, hoe kleiner de kans op overleven eens zij terug in de natuur kwamen. Bij herintegratie in de wildernis werden ze meestal door wilde populaties aangevallen en gedood.

Tijd en onderzoek
Het lijkt nu dat deze situatie aan het veranderen is. Onderzoekers van het JGI Tchimpounga Chimpansee Rehabilitatie Centrum in de Republiek Congo doen onderzoek naar methoden en locaties waar geredde chimpansees in het wild kunnen worden vrijgelaten. De geboekte vooruitgang is onder meer gebaseerd op de studie van de succesvolle herintroductie van primaten zoals mandrills. Ondertussen verhuist Tchimpounga veel van zijn gerehabiliteerde chimpansees die fit genoeg zijn naar het nieuwe eilandreservaat om hen terug aan te leren in de wildernis te leven.

Een echte apeleven
Ulengue is nu één van die apen die opnieuw leert wat het betekent om vrij te zijn: zoeken naar wilde vruchten; ‘s nachts nesten bouwen om onder de boomtoppen te slapen, enz… Tchimpounga liet Ulengue dit jaar vrij op Tchindzoulou eiland. In dit reservaat wordt hij constant gemonitord door medewerkers. Ulengue en de andere apen ontvangen wel nog wel extra voedselhulp van het personeel omdat ze niet buiten het eiland naar andere voedselbronnen kunnen zoeken. Het veterinaire personeel staat klaar om medische hulp te bieden wanneer nodig, en de chimpansees hebben de mogelijkheid om nog binnenshuis in de speciaal gebouwde slaapzaal te slapen. Tchindzoulou biedt Ulengue veel nieuwe kansen. Hij kan nu keuzes maken over hoe hij zijn dag wil besteden en hij kan beslissen met welke metgezellen hij optrekt. Hij heeft ruimte om zichzelf uit te drukken zoals hij wil en hij heeft de mogelijkheid om eten te vinden in de wildernis. Hij leert overleven, vergezeld van andere chimpansees en de verzorgers.

Van lijden naar nieuwe hoop
UlengueUlengue kwam aan in Tchimpounga in 2006. Hij was afkomstig van de Brazzaville Zoo in de Republiek Congo en was uiterst gedehydrateerd en geïnfecteerd met parasieten. Hij was ook ondervoed en leed aan depressie. Dankzij de bijzondere aandacht van het Tchimpounga personeel overwon hij geleidelijk zijn depressie en angst, terwijl zijn lichaam en geest zich versterkten. Na negen jaar is hij nu uitgegroeid tot een dominante mannelijke volwassen chimpansee met een zachtaardig karakter.
Tchimpounga is momenteel overvol. Het is het grootste chimpansee reservaat in Afrika met meer dan 150 geredde chimpansees – vele zijn slachtoffers van de illegale huisdier- en smokkelhandel. De vrijlating van Ulengue en andere chimpanzees in de drie Tchimpounga reservaten in de Kouilou rivier biedt nu meer ruimte in het opvangcentrum en biedt er alle primaten meer levenskwaliteit.

Aanwezigheid van Jane Goodall bij de vrijlating van Ulengue
De vrijlating van Ulengue op het Tchindzoulou Island was er één om te blijven herinneren. Dr. Jane Goodall was erbij aanwezig was. Op het moment dat Ulengue zijn transportkist verliet, liep hij meteen naar zijn meest geliefde persoon: Fernando Turmo, communicatie coördinator van Chimpounga. Daarna omhelsde hij manager Dr. Rebecca Atencia alsof hij dank U wilde zeggen – een omhelzing die Jane herinnerde aan een vergelijkbare ervaring die ze had met Wounda bij de vrijlating van vrouwelijke chimpansees op Tchindzoulou in 2013.

Ulengue zwerft nu rond in de bossen van Tchindzoulou, brengt tijd door met zijn grote sociale groep en verkent zijn nieuwe thuis.

Ondersteun Tchimpounga en het chimpansee vrijlatingsprogramma vandaag!

Terug naar blog