monkey Het verhaal van onze baby chimpansees – junior versie

Onze baby chimps

In het chimpansee opvangcentrum Tchimpounga in Congo (Centraal-Afrika), zorgt een gans team van het Jane Goodall Instituut voor baby chimpansees. In deze regio is het illegaal om chimpansees te houden als huisdier of ze te verkopen, maar al te vaak gebeurt het dat deze baby chimpansees in beslag worden genomen wanneer ze op markten of in privé woningen ontdekt worden. In vele gevallen wordt de moeder chimpansee gedood voor voedsel (bush meat) of verliest ze haar leven wanneer de bossen gekapt worden en ze geen voedsel meer kan vinden. De kleine baby chimpansees klampen zich vast aan het dode lichaam van hun moeder terwijl ze naar de stad gebracht worden om verkocht te worden als huisdier.  Het is echt een meevaller als ons JGI team de kleintjes weet te vinden en hen kan overbrengen naar het opvangcentrum. Wanneer de baby’s in het centrum aankomen zijn ze vaak zwak en ondervoed en hebben meestal veel medische verzorging nodig vooraleer ze nog maar aan een herstelproces kunnen beginnen.

Je kan deze baby’s helpen door hen te adopteren via het Jane Goodall Instituut België. Koop het junior adoptie pakket of een levering van bananen uit onze webshop.


Hieronder vind je de verhalen van onze drie baby chimpansees, verteld door Rebecca, dierenarts en directeur van Tchimpounga.

Mbebo

MbeboMbebo betekent “lip” en zijn vooruitstekende onderlip heeft daarom duidelijk beslist over zijn naam. Hij werd in beslag genomen op de markt in Brazzaville, toen hij een jaar oud was. “Bij hun aankomst op Tchimpounga moeten alle chimpansees een tijdje in quarantaine verblijven en Mbebo belandde zo in een tijdelijke kooi samen met twee broers, Makasi en Leki. Ze konden het goed met elkaar vinden en speelden samen”.

“Op een dag echter, wisten ze te ontsnappen toen een van de stagiairs de deur van de kooi niet goed gesloten had. We vonden de kooi leeg en ieder van ons ging onmiddellijk op zoek naar de drie baby chimpansees. We vonden de twee broers vrij snel al lopend op de weg naar het bos, maar er was geen teken van Mbebo … Het werd al donker en nog steeds was Mbebo niet gevonden. Ik was heel erg bezorgd over de kleine baby chimpansee, maar het was gewoon te donker om nog verder te zoeken. Ik keerde terug naar de kooi en zonk neer op de vloer. Ik voelde me uitgeput en erg verdrietig. Plotseling hoorde ik een vreemd geluid en zag een doos naast mij bewegen … Ineens kwam Mbebo uit de doos en raakte mijn arm aan. Het was alsof hij mij wilde troosten, maar waarschijnlijk was Mbebo gewoon blij dat hij iemand zag!”

Hij knuffelde een tijdje bij Rebeca op schoot en even later kon ze hem zonder enig probleem gewoon terug in de kooi zetten. Hij had waarschijnlijk de hele tijd in de doos verstopt gezeten! Vandaag, is hij een echte ontdekkingsreiziger geworden!

Hoe kan jij Mbebo adopteren? Klik hier om meer te weten te komen

Lemba

LembaToen ze gevonden werd, zag Lemba er erg moe uit en Rebeca voelde zich moedeloos omdat er alweer  een nieuwe baby chimpansee moest gered worden. Lemba betekent “ik ben moe”. “Vanaf het begin was Lemba een hele lieve en afhankelijke kleine baby, altijd “hangend” aan haar verzorgers”. Ze had spijtig genoeg niet veel geluk en Rebeca vertelde ons haar verhaal:

“Zij kwam op het moment dat alle mensen in de Republiek Congo, met inbegrip van de verzorgers bij Tchimpounga, een poliovaccinatie moesten krijgen. Om te vermijden dat de verzorgers het poliovirus zouden doorgeven aan de chimpansees, werden ook alle 152 chimpansees in Tchimpounga gevaccineerd, maar de vaccinatie voor Lemba kwam spijtig genoeg te laat. Eerst kreeg ze koorts en nadien werden, een voor een, haar beide armen en benen gevoelloos. Maar ze bleef in een goed humeur en glimlachte de hele tijd. De dierenartsen vroegen mij of ze haar moesten laten inslapen, omdat ze verwachtten dat ze voor de rest van haar leven kreupel zou blijven. Ik had echter gehoord van een behandeling die bij mensen wordt gebruikt om verlamde ledematen te stimuleren; een behandeling, die in sommige gevallen succesvol blijkt te zijn. Proberen om elke ledemaat elke dag te stimuleren, zou de ledematen mogelijk terug tot leven brengen. Dus werden elke dag Lemba’s vingers, armen, tenen en benen gemasseerd door de verzorgers. Na 15 dagen, zagen ze een vinger bewegen. Misschien zagen ze het verkeerd … nee, het vingertje bewoog echt! Na 20 dagen, bewoog haar arm, na 3 maanden twee armen, en dan een knie, en dan bewoog haar hele been terug. Haar andere been bleef echter spijtig genoeg gevoelloos”.

“Vandaag, heeft Lemba op een alternatieve manier geleerd om mobiel te zijn en ze is uitstekend in het bomen klimmen. Ze is eigenlijk heel dominant in haar groep! ”

Hoe kan je Lemba adopteren? Klik hier om meer te weten te komen

Mambou

MambouMambou betekent “probleem” of “zorg”: zijn toestand was levensbedreigend toen hij aankwam bij Tchimpounga. Hij was uitgeput, apathisch, totaal uitgedroogd en had een ernstige candida en parasitaire infectie. Wanneer de dierenartsen erover dachten hem op te geven, besloten Rebeca en de andere verzorgers om voor zijn leven te vechten.

“We gaven hem intraveneuze voeding en beetje bij beetje begon hij te herstellen. Na een maand van intensieve zorg, was hij onherkenbaar. Hij is een zeer actieve, gelukkige jonge chimpansee die kan genieten van spelen, de hele dag lang. Vandaag de dag doet hij zijn naam “problemen” alle eer aan. Hij haalt voortdurend kattenkwaad uit! Hij speelt met iedereen, inclusief de honden. De hond, Tango, is zijn beste vriend. Hij kietelt met zijn neus aan Mambou zijn buik terwijl Mambou non-stop lacht. ”

Hoe kan je Mambou adopteren? Klik hier om meer te weten te komen

Een chimpansee adopteren betekent dat jouw geld gebruikt wordt om hem/haar te voeden, van veterinaire zorg te voorzien en ervoor te zorgen dat er een lokale verzorger aangeduid wordt om een oogje in het zeil te houden. De chimpansee blijft in Afrika, waar hij/zij thuis is en jij krijgt een badge van je chimpansee en zijn/haar paspoort. Neem hier een kijkje om meer te weten te komen.

Je kan hier meer lezen over onze drie baby chimpansees.