jane Blog > Maak kennis met de andere chimpansees: Cherie

Cherri

Cherie is een vrouwelijke chimpansee met een lang verhaal en een sterke band met Tchimpounga. Voor ze werd overgebracht naar het reservaat van Jane Goodall, leefde Cherie in de zoo van Brazzaville. Ze deelde er een Kooi met twee andere chimpansees genaamd Bob en Grégoire. Bob was nog een baby, dus werd Cherie zijn adoptieve moeder. Deze drie chimpansees werden zestien jaar geleden overgebracht naar Tchimpounga, toen de burgeroorlog in het land uitbrak.

Elf jaar geleden werd Cherie zwanger en kreeg ze haar eerste biologische zoontje genaamd Simmy. Deze zwangerschap was niet gepland, maar kwam door een slechte werking van de toendestijds gebruikte contraceptie. De meeste contraceptieve middelen die werden gebruikt voor chimpansees waren gemaakt voor de mens en het is moeilijk na te gaan of ze even doeltreffend zijn. De verzorgers van Tchimpounga doen alles wat ze kunnen om geboortes in captiviteit te
vermijden want deze jonge dieren kunnen zich later zeer moeilijk aanpassen in het wild.

De instabiliteit van de groep waar Cherie toe behoorde dwong de verzorgers er toe moeder en zoon van de groep te scheiden, voor de veiligheid van het kleintje. Eens de baby oud genoeg was, keerden Cherie en Simmy terug naar groep twee, waar Mouboulou het sterke alfamannetje is.

Tijdens het laatste jaar is Cherie meerdere keren de aanstichtster geweest van meerdere ontsnappingen uit de omheining van groep 2. Omwille van veiligheidsredenen moeten de verzorgers Simmy binnenhouden. Dankzij alle donoren en partners die de Jane Goodall Institute hebben ondersteund in haar pogingen het reservaat uit te breiden met de drie majestueuze door woud bedekte eilanden in de Kooilou-rivier, hebben we Cherie en haar zoon Simmy naar een van deze eilanden kunnen overbrengen. Dit moment werd intens gevierd door de verzorgers! Cherie is hen allen zeer dierbaar en is een van de favoriete chimps. Haar zien vertrekken was dus een emotioneel moment voor haar verzorgers.

Op dit moment zijn Cherie en Simmy reeds goed geïntegreerd op de slaapzaal bij Tchivanga, Luc, Zimbana, Nzounzou, Jorly, Yoko en Tabonga op Tchibebe Island. Deze introductie is mogelijk door de speciale infrastructuur van de slaapvertrekken. De schuifdeuren tussen de verschillende zalen laten de verzorgers toe de groepen op veilige en efficiente wijze te integreren.

Terug naar blog