jane Blog > Maak kennis met de andere chimpansees: Tiki

Tiki

Tiki is beroemd in Tchimpounga… hij is de strafste ontsnappingsartiest die we hebben. Het hekken dat hem kan tegenhouden, moet nog gebouwd worden. Hij goochelt met werktuigen en kan geweldig problemen oplossen. Jammer genoeg zorgde zijn ongelofelijk talent er voor dat hij meerdere jaren binnenshuis moest doorbrengen in een van de slaapzalen op Tchimpounga, terwijl de voorzieningen op de eilanden gebouwd werden.

Maar, het lot is gekeerd voor Tiki en hij kan terug leven waar hij thuishoort, in de Afrikaanse wouden. Tiki was een van de gelukkigen die in 2014 werden overgeplaatst naar Tchibebe eiland. Hij had jaren in een kleine groep geleefd van drie of vier chimpansees. Dus de eerste stap die hij moest zetten op Tchibebe was de integratie in een veel grotere groep van zo’n 27 chimpansees. Ook al was dit een beetje een schok voor hem, hij liet zich hier niet door hinderen. De introductie verliep gemakkelijk, aangezien Tiki een relaxte chimpansee is die door iedereen geliefd wordt.

Tiki’s eerste dag in het woud van Tchibebe was een historisch moment voor het team. Iedereen was zo blij om Tiki zijn vrijheid terug te kunnen geven. Zijn eerste uitstap deelde hij met een goede vriend, Ulengue, een vriendelijke en kalme chimpansee. Ulengue leidde Tiki over de paden door het woud, hem helpend bij de ontdekking van zijn nieuwe thuis vol bomen. Het team volgde stil, om zeker te zijn dat Tiki zich veilig voelde en niet bang was in deze geheel nieuwe omgeving. Iedereen vroeg zich af hoe hij zou reageren op het gevoel van vochtige grond onder zijn voeten, van in een boom te kunnen klimmen en fruit te plukken en al die prachtige geluiden uit het woud te kunnen horen. De kalme aanwezigheid van Ulengue verzekerde het goede verloop van Tiki’s eerste dag terug in “de school van het woud”: het werd een prachtige dag. De komende dagen zullen nieuwe groepsleden zich bij zijn groep voegen en uiteindelijk zal iedereen samen buiten zijn, in een grote gemeenschap.

HANDEL NU!

Sponsor een boom om te planten in het Tchimpounga Natuurreservaat

Word een chimpvoogd en steun al de chimpansees van het Tchimpounga opvangcentrum.

Doe een gift via de Koning Boudewijn Stichting – uw gift is fiscaal aftrekbaar!

Dank u wel!

Terug naar blog