monkey Ontmoet Lemba, Mbebo en Mambou

De verhalen van onze chimpansees

Lemba

Lemba photo

Lemba werd geconfisceerd met behulp van HELP Congo en een plaatselijke natuurorganisatie. Lemba was extreem ondervoed door een ernstige parasieteninfectie.

Lemba is een heel rustige chimpansee. Hoewel haar hangende oren haar een droevige uitstraling geven, is ze een van de vrolijkste chimpansees in Tchimpounga. Ze is dol op al haar verzorgers en is favoriet bij iedereen – mens of geen mens!

Aan het eind van 2010 werd Pointe Noire overvallen door een polio-epidemie. Tot verbazing en ontzetting van het management en personeel van het opvangcentrum werd Lemba ook ziek, ondanks het feit dat zij in het verleden was ingeënt. Zij werd  ingeënt met het gedode poliovirus, niet met het levende virus. Klaarblijkelijk werkte dat niet honderd procent.

Toen ze ziek werd, dacht het team van dierenartsen dat ze het niet zou halen. Tegenwoordig is het bovenlichaam van Lemba weer bijna normaal, maar jammer genoeg moeten de ledematen van haar onderlichaam nog steeds herstellen. Lemba’s handicap schijnt haar echter helemaal niet in de weg te staan. Ze heeft andere manieren gevonden om te bewegen en heeft een ontzettend sterk bovenlichaam.

Adopteer haar nu!

Je kan meer te weten komen over Lemba in onze jeugdhoek en over de verschillende Chimp Guardian opties in onze webshop.

Mambou

Mambou photo

Mambou werd geconfisceerd en naar de Brazzaville Zoo gebracht. Toen Mambou in de Brazzaville Zoo verbleef, liep hij een ernstige vorm van schimmelinfectie op (candida), die wordt veroorzaakt door een te hoge dosis medicatie. Candida heeft in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Mambou kon niet meer normaal eten of drinken en moest 3 weken lang met intraveneuze vloeistoffen worden gevoed. De constante zorg en aandacht van het team van dierenartsen hebben hem gered.

Vandaag de dag doet Mambou zijn naam helemaal eer aan, want die betekent “problemen” in de lokale taal. En dit jonge aapje haalt voortdurend kattenkwaad uit! Hij is heel actief en vrolijk en speelt het liefst de hele dag door. Hij speelt met iedereen, zelfs met de honden.

Mambou werd gescheiden van zijn groep toen hij een schimmelinfectie had. Hij verbleef bij Lemba vanwege zijn vorige ziekte. Tijdens zijn verblijf bij Lemba hield Mambou het personeel in het opvangcentrum de hele dag door bezig. Hij haalt graag kattenkwaad uit, maar is ook heel erg lief. Hij wordt graag geknuffeld en rondgedragen door iedereen die dat aanbiedt.

Adopteer hem nu!

Je kan meer te weten komen over Mambou in onze jeugdhoek en over de verschillende Chimp Guardian opties in onze webshop.

Mbebo

Mbebo photo

Mbebo werd geconfisceerd door gerechtelijke instanties in Brazzaville, met assistentie van de Wildlife Conservation Society (WCS) en het programma van de Aspinall Foundation (PPG). Hij werd een tijdje in de Brazzaville Zoo gehouden totdat Dr. Ken Cameron van het WCS aanbood hem naar Tchimpounga te brengen.

Bij aankomst verkeerde Mbebo in goede gezondheid en woog hij 5 kg. Zoals bij veel nieuwe chimpansees wezen tests uit dat Mbebo meerdere parasieten had en behandeld moest worden.

Mbebo kreeg deze naam van de medewerkers van Tchimpounga omdat hij de gewoonte heeft zijn onderlip te ontspannen, waardoor deze naar beneden hangt en hem een constant perplexe uitdrukking geeft. Hij is altijd in de weer en maakt het zijn verzorger Antoinette vaak lastig.

Mbebo vertoont interessant gedrag bij het hanteren van gereedschap dat wij nog niet eerder hebben gezien bij andere jonge chimps. Wij denken dat hij zijn moeder gereedschap heeft zien gebruiken en dat hij haar gedrag nadoet. Mbebo is ook altijd heel goed in het herkennen van wilde, eetbare planten.

Adopteer hem nu!

Je kan meer te weten komen over Mbebo in onze jeugdhoek en over de verschillende Chimp Guardian opties in onze webshop.

Het verleden en de toekomst

Na drie jaar van planning en hard werk, kon het Jane Goodall Instituut (JGI) in 2011 met succes het land in handen krijgen om Tchimpounga uit te breiden. Het opvangcentrum werd door JGI uitgebreid door aanvullende voorzieningen te bouwen op drie eilanden in de nabijgelegen Kouilou-rivier. De eilanden bieden een veel grotere, natuurlijke maar nog steeds beveiligde omgeving waar de chimpansees kunnen leren, groeien en sociale banden opbouwen met andere chimpansees. De chimpansees die JGI België sponsorde, Petit Prince, Timi & Kudia, werden geselecteerd om naar de eilanden overgebracht te worden. Het zal daarom veel moeilijker zijn om regelmatig persoonlijke updates over hen te ontvangen. Wij hebben er daarom voor gekozen om Petit Prince, Timi & Kudia uit ons adoptieprogramma te halen en te vervangen door drie jonge chimpansee baby’s Lemba, Mambou en Mbebo. Onze leden die vroeger Petit Prince en/of Timi & Kudia steunden hebben de mogelijkheid om over te schakelen naar onze nieuwe chimpanzees of kunnen Petit Prince en/of Timi & Kudia blijven steunen en algemene informatie over het reilen en zeilen op de eilanden ontvangen.

Petit Prince

petit prince

Petit Prince arriveerde in Tchimpounga in een uitgedroogde toestand, nauwelijks levend. Hij is gevonden in een vrachtwagen, vastgebonden in een zak met zijn rechterbeen verschrikkelijk verwond, waarschijnlijk door een stroperslus. In het begin van zijn komst in het opvangcentrum kon hij zijn been helemaal niet gebruiken en het leek alsof hij er geen gevoel in had. Maar Graziella, een verzorgster, bracht hem naar een dokter die erin slaagde hem te redden. De dokter leerde Graziellla hoe het been te masseren en gaf speciale versterkende oefeningen.

Dankzij Graziella’s snelle reactie is Petit Prince’s been hersteld en veel sterker geworden. Vandaag is Petit Prince een gelukkige chimpansee, maar hij prefereert zijn eigen gezelschap boven dat van andere. Hij zit regelmatig afzijdig van de rest van Groep 4, met zijn vriendin en mentor Coquelle, een kleine vrouwelijke chimpansee. Zij lijken zeer tevreden in elkaars gezelschap maar Petit Prince laat geen kans voorbij gaan voor een knuffel van zijn oppassers of bezoekers. Dikwijls, wanneer de chimpansees hun buitenverblijf verlaten om naar de nachthokken te wandelen, ontsnapt Petit Prince en springt recht in de armen van de dichtstbijzijnde persoon voor een laatste nachtknuffel. Petit Prince doet trouwens zijn naam alle eer aan.

Timi

timi

Timi was de 75ste chimpansee die Tchimpounga bereikte. Timi is een echte kleine “survivor”. Gemakkelijk in omgang, aanhankelijk en zacht. Hij kan goed overweg met de andere chimps maar draagt nog altijd de littekens van vroegere trauma’s. Niemand weet waar hij vandaan komt. Hij is vast en zeker het zoveelste slachtoffer van de “bushmeat” handel : gekidnapt nadat zijn moeder is gedood en opgegeten. Alles wat we weten is dat iemand, waarschijnlijk de jager, hem verkocht heeft enkele dorpen verder vanwaar JGI hem heeft gered.

In het begin had Timi veel nood aan geruststelling. Nog steeds rent hij om geknuffeld te worden wanneer hij bang is. Hij heeft zelfs een “veiligheidsdeken” dat hij altijd vasthoudt als hij slaapt.

Kudia

kudia

Op ongeveer 2 jarige leeftijd had Kudia al een zwaar trauma opgelopen. Niet alleen door het verlies van haar moeder, zoals zovele gedood door stropers, maar ook door een slechte behandeling en een overduidelijke ondervoeding. Over haar hele lichaam had zij verschillende verwondingen. Zij werd op de dag van haar confiscatie overgebracht naar Tchimpounga waar Oulengue, een andere jonge chimpansee die de vorige dag was gearriveerd en Chantal, haar toekomstige “vervangmoeder”, op haar wachtten. Ze werd Kudia “gedoopt” wat mango betekent, omdat ze van de mango, die haar aangeboden werd tijdens haar eerste dag, bleef eten.

Vanaf het moment van aankomst heeft Kudia blijk gegeven van een herwonnen levenslust dankzij de affectie, bescherming en goede voeding die ze krijgt. Gelukkig is Kudia nu in goede handen. Kudia werd in 2012 8 jaar oud en was bij de eerste zes chimpansees die vrijgelaten werden op het Tchindzoulou eiland. Het was eigenlijk niet voorzien dat ze Tchimpounga zo vroeg zou verlaten, maar ze was een meester in het ontsnappen geworden.