jane Onze campagnes

Medeleven – kennis – actie

Als mens hebben we een natuurlijk mededogen voor alle levende dingen, maar al te vaak wordt deze bekwaamheid niet gestimuleerd door traditioneel onderwijs en geleidelijk lopen we het risico dit te verliezen… Het aanbieden van kennis op een leeftijd waar we nog steeds openstaan om ons natuurlijke inlevingsvermogen te voeden, is de beste manier om jeugd te begeleiden in het worden van respectvolle mensen. Met deze basis van medeleven en kennis, hebben we meer kans om actie te ondernemen en bij te dragen tot een betere wereld rondom ons. Dit is waar Jane Goodalls Roots&Shoots over gaat: de integratie van kennis in ons inherente talent voor empathie, wat leidt tot het nemen van maatregelen.

Al onze campagnes combineren een educatief aspect met een actiegerichte kant. Op deze manier kunnen deze gebruikt worden als een hulpmiddel die jongeren en volwassenen actie laten ondernemen in hun eigen buurt en daarbuiten.

Denk mondiaal – handel lokaal

In elke campagne proberen we naast een lokaal perspectief ook een met een internationaal karakter aan te bieden. Wat heeft jouw mobiele telefoon te maken met chimpansees en vrede in Afrika? Hoe kun je – als individu – een sterke wens naar vrede uitdrukken in een wereldwijde campagne? Hoe kan jouw dagelijkse voeding een verschil maken voor het welzijn van dieren en broeikasgassen? Hoe kan het planten van bomen in België boomplantingsacties voor chimpansees en jeugd in Afrika steunen?

We nodigen u graag uit een kijkje te nemen bij onze campagnes, onze ‘Projects of Hope’ en de Belgische projecten van Roots&Shoots. Zij staan allemaal voor dezelfde filosofie: actie ondernemen voor Dieren, Mensen en het Milieu.

TPE 2012

Jaarlijkse boomplantactie

Elk jaar organiseren we een grote boomplantactie waarop mensen van alle leeftijden, achtergronden en culturen samenkomen om in één dag een bos te planten. In de afgelopen drie jaar hebben we in België ongeveer 9000 bomen geplant. Naast al onze Roots&Shootsgroepen zijn ook jullie van ganser harte uitgenodigd voor dit evenement!

‘Chimpansee’, de film.

Deze fantastische film volgt een chimpanseegemeenschap en in het bijzonder de kleine Oscar. Terwijl de filmploeg aan het filmen was ontplooide het waargebeurde verhaal van Oscar zich voor hun ogen. Er werd geen animatie of speciale trucage gebruikt in de film en het is echt prachtig om de verschillende personages en het karakter van elke individuele chimpansee te ontdekken, net zoals bij ons mensen… We kregen toestemming van “Disney Nature” om hun prachtige educatieve pakket, voor klassen van het 2-6de leerjaar, te gebruiken via ons Roots&Shootsprogramma. Tegen een kleine vergoeding, komen we – verkleed als chimpansee – een bezoek brengen aan de klas en komen we praten over onze verbazingwekkende neven/nichten.

Icon Phone

GSM campagne

Mobiele telefoons bevatten de waardevolle stof Coltan. Coltan wordt vooral in Centraal Afrika en de Democratische Republiek Congo gedolven. Deze regio wordt al sinds 1998  verscheurd door conflicten die al aan minstens 4 miljoen mensen, waaronder ook heel veel kinderen, het leven gekost hebben. Nog meer mensen zijn ontheemd en tot op vandaag wonen er nog mensen in vluchtelingenkampen omwille van de aanhoudende onveiligheid. Iedere GSM die gerecycleerd wordt, brengt ons korter bij het einde van het geweld in de DRC en helpt ons ook de toekomst van de mensapen en hun omgeving in de regio te verzekeren. Jij kan ons helpen oude GSM’s te recycleren.

peace

Vredescampagne

In de hele wereld vieren Jane Goodall’s Roots&Shootsgroepen de vrede en laten ieder jaar tijdens de Internationale Dag van de Vrede in september hun “Giant Peace Doves” (Reuze Vredesduiven) ‘vliegen’.

In België kregen we al een tweede gelegenheid om onze Reuze Vredesduiven te laten vliegen. Rond eind oktober, tijdens de jaarlijkse viering van de VN Dag, komen alle Belgische R&S groepen bijeen op de Grote Markt in het centrum van Brussel in de ‘VN Village’.

eva

Donderdag Veggie Dag

JGI België steunt de campagne rond de Belgische Donderdag Veggiedag. Deze campagne moedigt mensen aan de hoeveelheid vlees die ze eten te verminderen en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De vegetarische organisatie EVA lanceerde deze campagne jaren geleden in Vlaanderen en werken nu samen met Planete Vie om het ook in Brussel en Wallonië te promoten.

runforchimps
Run4Chimps

Tweemaal per jaar organiseert JGIB Run4Chimps. Lopers kunnen deelnemen aan de 20km van Brussel, in mei, en in de marathon van Brussel, in oktober.