jane Recycleer uw e-afval met Recycle4chimps

Wat heeft jouw gsm met vrede en chimpansees te maken?

Waarom zou je jouw oude gsm’s recycleren?

phone

In mobiele telefoons zit de waardevolle stof coltan. Deze wordt vooral in Centraal Afrika en de Democratische Republiek Congo gewonnen. Deze regio wordt al sinds 1998 verscheurd door een conflict dat al aan 4 miljoen mensen het leven gekost heeft, waaronder ook vele kinderen. Miljoenen mensen werden ontheemd en tot op vandaag wonen er mensen in vluchtelingenkampen omwille van de aanhoudende onveiligheid.

Het Congolese leger kan in Noord-Kivu weinig of geen controle uitoefenen. Het zit er vol met gewapende milities. Vele leden van deze milities waren betrokken bij de genocide in Rwanda in  1994.

Deze gevaarlijke milities hebben een groot deel van de coltanmijnen in handen. In feite draait de hele economie van de regio rond deze coltanhandel! De winst die gemaakt wordt door de coltanuitvoer, wordt gebruikt om de gewapende rebellen in de regio te financieren. Dit leidt enkel tot nog meer geweld en vernietiging van het milieu. Voor deze, vaak illegale, mijnbouw worden grote stukken Afrikaans regenwoud gekapt. Regenwoud waar ook chimpansees en gorilla’s leven die hierdoor hun leefgebied verliezen. Bovendien wordt er op ze gejaagd om de mensen in de mijnbouw van vlees te voorzien, aangezien ze ver af staan van andere bronnen van voedsel. Ook stropers jagen op chimpansees en gorilla’s. Zij verkopen de dieren ofwel levend ofwel als vlees op de zwarte markt. Deze illegale handel in bushmeat is miljarden waard! Het wordt ook gebruikt om de aanleg van wegen van en naar de coltanmijnen te financieren.

Door constant gsm’s te kopen of te vervangen, creëren wij een grotere vraag naar dit gevaarlijk conflictmineraal waardoor de prijs ervan de hoogte in gaat. Coltan is zo’n $400/kilo waard. Een eerste stap in de goede richting is om onze consumptie te beperken en te leren recycleren. Iedere gsm die gerecycleerd wordt, helpt een einde aan het geweld in Congo te maken en helpt ons ook de toekomst van de mensapen en hun natuurlijke omgeving in de regio te verzekeren.

Jane Goodall Institute Belgium en Recyca gaan samen aan de slag

Jane Goodall Institute Belgium en Recyca, specialist in de inzameling én verwerking van lege cartridges en afgedankt ICT-materiaal slaan de handen in elkaar. Verzamel uw lege cartridges en allerhande klein ICT-materiaal en u steunt JGIB.

Aanvaard Niet aanvaard
ict-oke tonerbussen
inkjets
toners

Download de lijst met recycleerbare toestellen: pdficon

Hoe gaat het in zijn werk?

Schrijf uw bedrijf, organisatie of school bij JGIB hier in. Het JGIB neemt contact op met Recyca.

Vervolgens wordt u door een medewerker van Recyca gecontacteerd en worden er concrete afspraken gemaakt. Afhankelijk van uw afvalstromen zal u gratis één of meerdere inzameldozen ontvangen.

Hebt u voldoende ingezameld dan vraagt u via de website van Recyca een ophaling aan en worden de dozen afgehaald. Eenvoudiger kan niet.

Elke ophaling wordt gestaafd met een officieel attest van afvalverwerking en de opbrengst schenkt Recyca integraal aan JGIB. Met dit kleine gebaar draagt u uw steentje bij voor onze planeet. Uw bijdrage telt!

Pedagogisch dossier

Download dit pedagogisch dossier om te gebruiken bij uw inzameling op shool: pdficon

Waarheen gaat het geld van deze campagne?

Wij selecteerden een JGI Project van Hoop in DRC. Alle opbrengst van deze campagne zal direct overgemaakt worden aan dit project. Dankzij deze campagne krijgen Roots&Shoots jongeren van Goma toegang tot beurzen. Hun opvoeding vandaag zal sterke leiders vormen voor de dag van morgen, voor het welzijn van de chimpansees, de mensen en het milieu in de regio.

Link

Portables du sang : website met informatie over mobiele telefoons en hun impact op dier, mens en milieu.