jane Roots&Shoots in België

Pano2
Jane Goodall op de Roots&Shoots ceremony in 2013

Geschiedenis

Het Jane Goodalls Roots&Shootsprogramma werd in 2011 gelanceerd. We begonnen met pilootprojecten voor alle leeftijden in internationale scholen en universiteiten. Deze groepen presenteerden allemaal hun projecten, in aanwezigheid van dr. Jane Goodall, tijdens de eerste R&S-ceremonie in mei 2011. De tweede R&S-ceremonie vond plaats in 2012 in het Europees Parlement.

Enkele inspirerende Belgische Roots&Shootsprojecten

Studenten van  het Franstalige internaat in Molenbeek, de Nicolas Smelten School van La Cité Joyeuse richtten hun eigen kippenboerderij op nadat we hen uitnodigden voor een openlucht natuurworkshop in een natuurreservaat naast hun school. Als je meer wil te weten komen over ons programma rond kansarme jongeren, neem dan een kijkje op onze speciaal hieraan gewijde pagina.

De  Tree of Life groep hielp amfibieën de weg over te steken gedurende de gehele migratieperiode van maart-april en vormden een zeer indrukwekkende OpruimCHIMPioen groep.

De Britse School van Brussel hebben een bijzondere wilde tuin aangelegd en maken deel uit van het Belgische Groene School Logo programma. De jaarlijkse kerstbomenverhuur en maandelijkse bezoeken aan een bejaardencentrum zijn twee geweldige projecten van de Middenschool van de Internationale Montessori School. De basisschool klas van Shape International was de eerste om lid te worden van onze Chimp voogdij programma voor scholen De Internationale School van Brussel heeft verschillende R&S groepen: de meisjes van “Lend a Paw” creëerden hun eigen ondersteuningsgroep voor een dier en hun middelbare school wierf fondsen voor mensen met een handicap en een gemeenschapsproject in Togo (Afrika) lopen. De Roots&Shootsgroep van de Antwerpse Britse School noemen zichzelf The Green Defenders en zijn trots op hun recyclage- en composteerproject. De scoutsmeisjes hebben ons hun eigen ontwerp voor een zonnekookapparaat getoond. Leerlingen van de basisschool van St. John’s International verzamelden fondsen voor een liefdadigheidsinstelling voor straatkinderen in India en creëerden een wilgentuin in hun school en nu zijn ze begonnen aan het upcyclen van plastieken flessen. De Britse Junior Academy van Brussel wierven fondsen voor mensen in nood.

Tegen het einde van 2012, werd de eerste Roots&Shootsuniversiteitsclub opgericht in het Vesalius College. Zij hebben verschillende projecten en zullen een netwerk oprichten met andere universiteiten in Brussel. Aan de VUB, de Vlaamse Universiteit van Brussel, werd een gemeenschappelijk tuin aangelegd die studenten samenbrengt voor duurzame barbecues en composteer- en oogstevenementen.  Boston University organiseert een jaarlijkse alfabetiseringsloop en een boomplantactie.

Buiten hun eigen project hebben veel van de hierboven vermelde scholen ook deelgenomen aan een of meer van onze JGI-campagnes. De meeste groepen zijn trouwe deelnemers aan onze jaarlijkse boomplantactie en sommigen nemen ook deel aan de vredesvieringen (o.a. IMS, Antwerp British School, en Tree of Life), gsm-inzamelcampagne (o.a. EU III, ISB, Shape International en VUB),  en de OpruimCHIMPioenen (o.a. Tree of Life, IMS, en Shape International) .

In 2013 sloten nog meer groepen zich aan:  Greenlight for Girls (Brussel en Mol)… Misschien mogen we ook jouw school verwelkomen?

We bieden ook pedagogisch materiaal aan. Voor een antwoord op je vragen ga naar onze FAQ pagina. Vergeet ook niet onze Start je eigen R&S-groep pagina te bekijken.

Ga naar onze Roots&Shoots Belgium Facebook pagina!

Download onze folder over Roots&Shoots: pdficon

Mocht je toch nog meer vragen hebt, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.