people Roots&Shoots

R&S 25years

JaneCitaat: “Wortels kruipen overal onder de grond en vormen een stevige basis. Scheuten lijken erg zwak, maar om het licht te bereiken, kunnen ze bakstenen muren breken. Stel je voor dat de bakstenen muren alle problemen zijn die wij hebben toegebracht aan onze planeet. Honderdduizenden wortels en scheuten, honderdduizenden jonge mensen over de hele wereld, kunnen deze muren doorbreken. Wij KUNNEN de wereld veranderen.

Dr. Jane Goodall, PhD, DBE

Introductie

Het Roots&Shootsprogramma gaat over het creëren van positieve veranderingen en dit voor de gemeenschap, de dieren en het milieu. En het begint allemaal met jou! Dankzij duizenden jonge mensen in meer dan 130 landen, verbindt het wereldwijde Roots&Shootsnetwerk jongeren van alle leeftijden die het verlangen delen om een betere wereld te maken voor iedereen.

Ons krachtige, door de jeugd gedreven netwerk is een plaats waar jongeren en volwassenen samenkomen om ideeën en inspiratie te delen, succesvolle gemeenschapsprojecten uit te voeren en deel te nemen aan speciale evenementen en wereldwijde campagnes.

Bekijk hier de verschillende educatieve projecten die JGI België kan aanbieden voor R&S groepen en scholen. Of blader hieronder door onze vaak voorkomende vragen om je antwoorden te vinden.

We zijn altijd op zoek naar Belgische scholen die een Roots&Shootsproject willen oprichten of een al bestaand project willen laten erkennen als een R&S project. Ken je een school die geïnteresseerd is? Contacteer ons! Vergeet niet om onze jeugdhoek te bezoeken.

Veel Voorkomende Vragen

1. Wat is Roots&Shoots?

Roots&Shoots is het internationale milieu- en humanitaire hulpprogramma van het Jane Goodall Instituut voor jeugd van alle leeftijden. Het is een leuke en spannende manier voor jongeren om te leren over problemen en vraagstukken in hun lokale gemeenschap en zo manieren te ontdekken om van onze wereld een betere plek te maken. Alle projecten zijn gericht op mensen, dieren en het milieu. Kinderen die deel uitmaken van Roots&Shootsgroepen krijgen de mogelijkheid om te netwerken met R&S leden over de hele wereld, te leren over andere culturen en zo de globale impact van hun actie(s) beter te begrijpen.

2. Wat is de missie van Roots&Shoots?

Het bevorderen van respect en mededogen voor alle levende wezens.

Een beter begrip van andere culturen en geloofsovertuigingen bevorderen.

Elk individu inspireren om actie te ondernemen om van de wereld een betere plek te maken voor dieren, mensen en milieu.

3. Waar komt de naam Roots&Shoots van?

Dr Jane legt uit: "Roots (wortels) kruipen overal onder de grond en maken een stevige basis. Shoots (scheuten) lijken erg zwak, maar om het licht te bereiken kunnen zij bakstenen muren doorbreken. Stel je voor dat de bakstenen muren alle problemen zijn die we hebben toegebracht aan onze planeet. Honderden en duizenden Roots&Shoots, honderden en duizenden jonge mensen over de hele wereld, die deze muren doorbreken. Zij kunnen de wereld veranderen".

4. Wat maakt Roots&Shoots anders dan andere jeugdbewegingen?

Onze geschiedenis, flexibiliteit, internationaal netwerk en onze voor en door de jeugd gestuurde programma's:

Geschiedenis: Onze wortels zijn uniek en speciaal. In 1999 werden we door 16 Tanzaniaanse studenten en dr. Jane Goodall gesticht. We blijven geïnspireerd door het leiderschap en de nalatenschap van Dr Jane. Haar baanbrekende idee dat elk individu een verschil kan maken is de basis van Roots&Shoots.

Flexibiliteit: Ons leermodel m.b.t. kennis, mededogen en actie biedt een flexibele structuur voor groepsactiviteiten met ruimte voor schijnbaar eindeloze creativiteit in de toepassing ervan. Onze leden hebben de gelegenheid gegrepen om Roots&Shootsgroepen te vormen in klaslokalen, tijdens vrijwilligerswerk, na schooltijd, in universiteiten, families, buurten, buurthuizen, in dierentuinen en natuurcentra, musea, scouts, zelfs in gevangenissen.

Internationaal netwerk: Roots&Shootsleden op elk continent en in meer dan 100 landen, leggen connecties ver buiten hun eigen gemeenschap, wat een beter begrip bevordert m.b.t. culturen en ecosystemen.

Door de jeugd gestuurde projecten: Wij geloven dat jongeren de kracht hebben om een verschil te maken en we weten dat ze kunnen plannen en projecten implementeren die echt door de jeugd kunnen gedragen worden.

5. Wat zijn voorbeelden van typische projecten?

Projecten kunnen eenvoudig zijn zoals fondsenwerving voor een JGI project d.m.v. een gebak verkoop, of een grotere groepsinspanning die een heleboel mensen vraagt, zoals bv. het organiseren van de opruim van een groot stadspark. Het houden van een voedsel-of kledinginzameling of helpen in een dierenasiel kan ook. Veel Roots&Shootsgroepen helpen in lokale bejaardentehuizen, planten vlindertuinen, bouwen vogelhuisjes, proberen anderen te informeren over bedreigde diersoorten of werken rond activiteiten om het huishoudelijk energieverbruik te beperken. Elk project dat maakt dat de menselijke gemeenschap bijdraagt het leven van dieren of het milieu te verbeteren, past binnen het doel van Roots&Shoots. Op onze website vindt u ideeën die kunnen helpen uw projecten een vliegende start te geven. Om inspiratie op te doen, bekijk onze opvoeders pagina, of enkele voorbeelden van Belgische R&S-projecten. Bekijk ook punt 6 voor meer informatie.

6. Welk materiaal kan JGI België aanbieden voor R&S-projecten ?

Ontdek hier welke educatieve projecten JGI België kan bieden aan R&S-groepen en scholen.

Er staan een aantal spannende campagnes op stapel! Hier krijgt u een overzicht van wat we dit schooljaar 2012-2013 aanbieden:

1. De jaarlijkse boomplantactie in maart : We verwachten dat de komende JGI/Sunbeams boomplantactie zal doorgaan op zondag 17 maart 2013 maar wachten momenteel nog op onze technische partners voor meer informatie over de geschikte locatie in België. We zullen een 15-tal deelnemende scholen bezoeken - verkleed als bomen - enkele weken voorafgaand aan het evenement en dit in week 8 (18-22 februari 2013). Kostprijs: 5 euro per boom.

2. Onze mobiele telefoon recyclage campagne wordt officieel gelanceerd einde december 2012. Na onze proeffase van vorig jaar besliste we om dezelfde partner te behouden. Het bedrijf zal de dozen met mobiele telefoons verzamelen, de oude telefoons zullen gerecycled worden en JGI België zal voor elke telefoon een vergoeding krijgen. Er werd hiervoor een flyer gemaakt, die op onze nieuwe website zal geplaatst worden en zal worden gelinkt aan onderwerpen als de illegale ontginning van coltan in de DRC, chimpansees als bush meat en vrede in Centraal-Afrika. Een van de JGI ‘Projects of Hope' in de DRC zal gesteund worden door deze campagne.

3. De vredesduif campagne: Alle R&S groepen worden uitgenodigd om elk jaar de dag van de vrede te vieren op de internationale vredesdag op 21 september. Zij krijgen dan de kans hun eigen Vredesduif (Giant Peace Dove) te bouwen (instructies hier beschikbaar) en zullen uitgenodigd worden om deel te nemen aan de viering van de VN-Dag op rond 24 oktober 2012 op de Grote Markt te Brussel.

4. Wij steunen de nationale campagne Donderdag Veggiedag, gekoppeld aan de DVD LoveMeaTender (klik hier om te bestellen ) en het educatief pakket voor scholen. Dr Jane Goodall komt ook aanbod in de film.

5. De prachtige DVD Jane's Journey (klik hier om te bestellen ) heeft betrekking op Jane's leven en werk. We willen dit koppelen aan een aantal geselecteerde JGI ‘Projects for Hope' en deze bespreekbaar maken in de klas en/of fondsenwerving hier rond organiseren.

6. Ons "Chimp Guardian" programma laat klassen toe om een van onze onweerstaanbare baby chimpansees te adopteren (lees hun individuele verhaal en profiel hier ). De klas ontvangt in ruil hiervoor een mooi adoptiepakket inclusief een chimpansee paspoort, stickers en info over de gekozen chimpansee.

7. De verbazingwekkende Disney Nature film "Chimpansee" wordt in België gelanceerd in februari 2013 (documentaire met verteller; het verhaal van een baby chimpansee genaamd Oscar). Een prachtig educatief pakket (Engels) over chimpansees werd hier rond samengesteld. Wij willen de lancering van de film koppelen aan ons Chimp Guardian programma en de mobiele telefoon campagne. De DVD zal later beschikbaar zijn in Europa.

Wij streven ernaar al onze informatie en campagnes beschikbaar te stellen in drie talen: Engels, Frans en Nederlands. Bekijk ook onze pagina voor opvoeders.

7. Wat heeft R&S België te maken met chimpanzees?

Voor het grootste deel van haar leven heeft Dr. Jane Goodall het gedrag van chimpansees geobserveerd in het Gombe natuurreservaat in Tanzania. Ze merkte dat de lokale bevolking die rond het reservaat woonde een enorme druk uitoefende op de leefgebieden van de chimpansees enkel en alleen al voor hun eigen voortbestaan. Bossen werden gekapt en op chimpansees werd gejaagd voor voedsel (bushmeat). Ze merkte hoe dieren, mensen en het milieu heel erg met elkaar verweven zijn, maar ook hoe alle levende wezens in harmonie met elkaar kunnen leven. Ze begon met TACARE , haar ontwikkelingsprogramma gericht op gemeenschappen, met name om het leven van de lokale bevolking te verbeteren. In 1991, ontmoette Dr. Jane 16 Tanzaniaanse studenten die haar vroegen wat ze konden doen om te helpen. Ze antwoordde dat elk individu iets kan doen voor alle levende wezens, of ze nu in Afrika of elders wonen: het Roots&Shootsprogramma was geboren.

Daarnaast hebben veel beslissingen die we hier in Europa maken weerslag op wat er gebeurt in Afrika, in het regenwoud en de chimpansees die er wonen. Denk maar aan de metalen die nodig zijn om onze mobiele telefoons te maken. Als u met uw Belgische R&S groep een link wil leggen naar de chimpansees, zijn er vele mogelijkheden: je kan leren wat je kunt doen voor het gsm recycleerprogramma van JGI België, je kan met je groep een fondsenwervingsproject starten en een chimpansee van Tchimpounga adopteren (adopteer een chimpansee ), doneren voor een 'Project of Hope' in DRC of u kan bijdragen aan onze campagne tegen het houden van exotische huisdieren in België. Zie ook punt 6 voor meer informatie.

8. Hoe jong of oud moet ik zijn om lid te worden van Roots&Shoots België?

Jongeren van alle leeftijden kunnen deelnemen aan Roots&Shoots. Je bent nooit te jong om een verschil te maken! De leeftijden van Roots&Shootsleden variëren traditioneel van 5-jarigen tot universiteitsstudenten. Maar kennis, mededogen en actie kennen geen leeftijdsgrens, dus we hebben ook een groeiend aantal groepen volwassenen! Ongeacht de leeftijd maken al de Roots&Shoots leiders en leden zich zorgen over de toekomst van onze planeet. En, we mogen niet vergeten dat kinderen over een ongelooflijke energie en kracht beschikken die de wereld kan veranderen.

9. Wat zijn de criteria voor R&S-projecten?

Ze moeten door de jeugd gestuurd worden, duurzaam zijn en zorg dragen voor alle levende wezens: dieren, mensen en het milieu.

10. Wat zijn de criteria om een R&S groep op te starten?

1) Het eens zijn met de missie van Jane Goodall's Roots&Shoots

2) Je gekozen projecten organiseren en registreren (jijzelf, of anders je mentor/docent)

3) Rond 21 september de internationale dag van de vrede vieren.

11. Waarom vieren R&S groepen 'vrede'?

Dr. Jane Goodall is een Verenigde Naties Boodschapper van de Vrede. Het was vanwege haar bezorgdheid voor alle levende wezens en haar R&S programma dat ze deze titel kreeg. Rond de Internationale Dag van de Vrede, elk derde weekend van september, vieren R&S groepen over de hele wereld de vrede door vredesmarionetten of enorme Vredesduiven te maken. De richtlijnen over hoe deze te bouwen kan je hier vinden. Rond VN Dag – 24 oktober – nodigt JGI België alle R&S groepen uit om hun Vredesduiven te laten vliegen tijdens de Vredesduif parade op de Grote Markt te Brussel. Je kan ervoor kiezen om de Vredesduiven te laten vliegen tijdens je eigen evenement of samen met andere R&S groepen in België. Bekijk onze vredescampagne voor meer info en om foto's van de festiviteiten rond de vrede bij ons in België te bekijken.

12. Waarom zou ik lid worden van, of een R&S groep opstarten?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou aansluiten:

- Je voelt echt dat je een verschil kan maken voor een betere wereld.

- Je ontmoet gelijkgestemde mensen en vrienden.

- Je kan in contact komen met gelijkgestemde mensen van andere groepen in België maar ook in het buitenland en zo over andere culturen leren.

- Je kan heel wat vaardigheden leren die je later van nut kunnen zijn zoals het ontwerpen en implementeren van een project, fondsen werven, organiseren, werken met andere mensen, leidinggevende vaardigheden, etc.

Je kan misschien punten/uren verdienen voor een school project of vrijwilligerswerk

- Wanneer je naar het buitenland reist of verhuist kan je anderen ontmoeten van de R&S of JGI familie.

- Je kan Dr. Jane persoonlijk ontmoeten op de jaarlijkse R&S België ceremonie in het voorjaar.

13. Hoeveel kost het om deel te nemen aan Roots&Shoots België?

Het lidmaatschap is gratis! Indien gewenst kunnen onze teamleden een presentatie geven over R&S in je school / scouts kamp / gemeenschapsgroep. In dit geval vragen we wel een vergoeding en terugbetaling van transportkosten.

14. Help! I heb fondsen nodig.

We moedigen onze groepen aan hun creativiteit te gebruiken en goedkope projecten te plannen. We zijn er ons echter van bewust dat ook hiervoor fondsen nodig zijn. Veel projecten omvatten voor een deel al fondsenwerving. Op deze manier leren studenten plannen en budgetteren.

15. Hoeveel tijd heb ik nodig als ik me als lid wil engageren? En als leider?

Dankzij ons flexibele programma kan je zo veel of zo weinig tijd besteden als je zelf wil. De hoeveelheid tijd die je besteedt aan de Roots&Shootsprojecten is volledig afhankelijk van jezelf maar ook van de behoeften van de gemeenschap en de beschikbaarheid van de leden van je groep. Veel hangt af van de grootte van je groep, de leeftijden van de betrokken personen en de soorten projecten die je wil gaan doen. Veel Roots&Shootsgroepen vergaderen wekelijks. Anderen vergaderen een of twee keer per maand. Sommige groepen benoemen ook een paar leidinggevenden die dan vaker bijeenkomen om activiteiten en vergaderingen te plannen met de grotere groep. Wees creatief!

16. Welke hulpprogramma's en middelen zijn beschikbaar voor studenten en leerkrachten?

Wij stellen middelen ter beschikking waar ideeën en inspiratie, planning van projecten en netwerken gedeeld kunnen worden.(zie FAQ 6.) Een van onze R&S boodschappers kan in uw school/universiteit (zie vraag nummer 31) een presentatie geven m.b.t. R&S. Wij kunnen ook helpen bij het vinden van de juiste educatieve pakketten en begunstigde groepen. Bekijk ook onze opvoeders pagina!

17. Hoe kan ik als leerkracht, middelen en begunstigden vinden voor mijn R&S project op school?

Als u weet rond welke onderwerpen u wil gaan werken, kunnen wij helpen met het vinden van educatieve pakketten, workshops in drie talen of specifieke doelgroepen (bv. een lokale organisatie voor daklozen). Bent u leerkracht bij een internationale school waar het UK leerplan gevolgd wordt, kunnen we u in contact brengen met JGI UK om zo toegang te krijgen tot de Engelstalige educatieve pakketten speciaal ontworpen voor R&S projecten en geïntegreerd in het UK leerplan.

18. Ik ben leerkracht en werk al rond projecten in mijn klas. Waarom zou ik deelnemen aan Roots&Shoots?

Misschien voldoen uw bestaande projecten al aan de criteria van R&S en hebben ze alleen maar kleine aanpassingen nodig. Roots&Shoots heeft een flexibel, betaalbaar leermodel wat uw leerlingen meer energie geeft en sterker maakt om echte, positieve veranderingen in uw gemeenschap door te voeren en wat zich aanpast aan uw leerplan. Middelen en netwerken die beschikbaar zijn via R&S kunnen reeds bestaande projecten verbeteren en verrijken. Overweeg de manieren waarop Roots&Shoots de leerervaring van uw studenten verbetert, niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst. Studenten zullen:

• Dienstverlening aan de gemeenschap meer betekenis geven en een blijvende invloed hebben

• Begrijpen dat ze met hun kracht een verschil kunnen maken

• Zich meer verbonden voelen met hun gemeenschap(pen) en de grotere wereld

• Ideeën en informatie kunnen delen met jonge mensen in andere landen

• Hun cultureel bewustzijn verbeteren

• Leren over mondiale milieu- en humanitaire kwesties

• Aan leiderschap en organisatorische vaardigheden winnen

Indien gewenst, kan u onze opvoeders sectie bezoeken voor meer informatie.

19. Hoe kan een R&S groep zich registreren in België?

Indien je tot een groep behoort bij een school, vragen we dat de leerkracht de groep registreert. Als je een groep buiten de school wenst op te richten, moet je minstens 14 jaar of ouder zijn, wil je zelf mogen registreren. Indien dit niet het geval zoek je best een volwassene om dit voor jou te doen. We hebben alleen een korte beschrijving nodig, samengesteld door de leerlingen/leden van de groep, van elk project samen met enkele foto's van de groep in actie. Registreer hier.

20. Registreer ik mijn R&S groep ook op de internationale website?

JGI België zal de Belgische R&S projecten voor u registreren in de internationale database. Wil u zelf toegang krijgen tot deze internationale database kunt u zich registreren als een R&S groepslid. U kan dan vervolgens ook de wereldwijde R&S projecten zien en hebt u toegang tot het forum van www.rootsandshoots.org . Klik hier voor de Project Database en het Resource Center (USA).

21. Wat is een Erkenningscertificaat (Certificate of Recognition)?

Dit certificaat, ondertekend door Dr. Jane, is een blijken van erkenning voor Roots&Shootsgroepen die hun projecten tot een goed einde hebben gebracht. Je groep kan een Certificaat van Erkenning verdienen door elk jaar uiterlijk op 31 maart het volgende te doen:

1) Registreer je Roots&Shootsgroep door ons een samenvatting en enkele foto's van je project(en) te sturen.

2) Voltooi service projecten die betrekking hebben op volgende drie gebieden: zorg en aandacht voor dieren, mensen en het milieu

3) R&S studenten/kinderen zullen uitgenodigd worden om een posterpresentatie van een van hun projecten te maken en deze voor te stellen tijdens de jaarlijkse R&S ceremonie in mei waar het certificaat zal uitgereikt worden door Dr. Jane Goodall zelf en/of in de aanwezigheid van andere VIP's.

22. Wat gebeurt er tijdens de jaarlijkse R&S ceremonie in België?

Jonge mensen van alle leeftijden presenteren hun projecten aan de andere huidige of potentiële R&S groepen d.m.v een posterpresentatie. We doen ons best om elk jaar Dr. Jane Goodall uit te nodigen zodanig dat zij de R&S Certificaten van Erkenning aan elke R&S groep kan uitreiken. Anders vragen wij andere VIP's om aanwezig te zijn. In mei 2011 vond de eerste Belgische R&S ceremonie plaats in de internationale school van Brussel. In mei 2012 werd het gehouden in het Europees parlement.

23. Hoe kunnen we deelnemen aan de jaarlijkse R&S België ceremonie?

• U moet zich vóór 31 maart als R&S groep met ten minste 1 lopend project registreren (indien u meer projecten hebt, zullen wij er een selecteren); het project moeten overeenstemmen met de R&S criteria te samen met een beschrijving en foto's

• Een A2 poster moet klaargemaakt worden voor de presentatie en meegebracht naar de ceremonie

• Een van de R&S groepsleden/leiders moet de presentatie naar voor brengen

24. Mijn groep is op zoek naar een wereldwijd project.

Neem een kijkje in onze lijst op de opvoeders pagina of bekijk onze campagnes waarvan sommige internationaal zijn, zoals de Reuze Vredesduif campagne. Je zou je ook kunnen registreren als lid op de internationale website www.janegoodall.org. Daar krijg je een idee i.v.m. wereldwijde initiatieven. Bekijk ook onze Partnerships in Understanding onder FAQ 26. :

25. Hoe krijg ik mijn groep vermeld in de Belgische Nieuwsbrief?

Wij selecteren groepen en projecten op basis van de projectrapporten die worden ingediend. De Roots&Shootsmedewerkers publiceren verhalen en foto's van groepsprojecten. Er zijn geen speciale criteria om je groep vermeld te krijgen in de nieuwsbrief. De beste manier om je kansen te verhogen is echter wel verslagen in te dienen voor elk project dat werd voltooid, vergezeld van een paar foto's van hoge kwaliteit.

26. Wat zijn 'Partnerships in Understanding'?

Dit programma brengt Roots&Shootsgroepen wereldwijd samen om de jeugd mogelijkheden te bieden globale connecties te leggen en hun cultureel bewustzijn te verbeteren. Deze "Partnerschappen" koppelen groepen over de hele wereld, ook binnen België. Hier verbinden we de R&S groepen van de Franse, Vlaamse en internationale gemeenschap. De partnergroepen delen e-mails, brieven, foto's, video's en meer m.b.t hun gemeenschap en cultuur. De "Partnerschappen" zijn grensoverschrijdend en brengen jonge mensen over de hele wereld dichter bij elkaar. Ben je geïnteresseerd om in contact te komen met een andere Belgische groep uit een andere taalgemeenschap of met een vergelijkbare focus, laat het ons weten info apenstaartje janegoodall punt be .

27. Hoe kan ik mijn groep vermeld krijgen in 'Project of the Week' of 'Group of the Month' op de internationale website?

Elke week selecteren we een recent project als Project van de Week. Projecten die gekozen worden:

• Hebben een meetbaar voordeel of impact voor de gemeenschap.

• Bevatten voldoende details zodat andere Roots&Shootsgroepen het project kunnen herhalen.

• Zijn creatief!

Elke maand kiezen we uit deze gekozen projecten één groep die de eer krijgt groep van de maand te mogen zijn. Groepen die deze eer vaak krijgen:

• Plannen minstens één project voor mensen, één voor dieren en één voor het milieu.

• Doen verslag van meerdere projecten in de projectdatabase.

• Hebben een lopend groepslidmaatschap

28. Ik verhuis naar het buitenland en wil in contact komen met plaatselijke R&S groepen. Hoe vind ik hen?

Er zijn JGI kantoren in veel landen over de hele wereld (klik hier voor de lijst ), maar veel meer landen hebben R&S groepen. Vandaag zijn er meer dan 9000 R&S groepen in meer dan 100 landen. Meld u aan als lid om toegang te krijgen tot de internationale R&S database via www.rootsandshoots.org

29. Moet ik een Roots&Shootslid zijn om de internationale 'Branch Out' eNieuwsbrief te ontvangen?

Al ben je geen lid, kan je de ‘Branch Out eNewsletter' ontvangen. Meld u vandaag nog aan .

30. Ik maak al deel uit van een Roots&Shootsgroep. Hoe kan ik meer betrokken geraken?

Je kan:

a. kennismaken met andere groepen in je land of in het buitenland via het ‘Partnerschap'

b. overwegen om deel te nemen aan onze internationale campagnes, zoals de vieringen rond de vrede

c. internationaal lid worden en deelnemen aan discussiegroepen of regionale evenementen

d. andere mensen aanmoedigen met een R&S groep te starten en R&S boodschapper te worden

e. ons helpen een Roots&Shoots ‘Youth Leadership Programme' in België te starten.

f. een JGI België stagiaire of vrijwilliger te worden

g. R&S ambassadeur worden

31. Wat is een Roots&Shootsboodschapper?

Een R&S messenger is iemand die anderen aanmoedigt om te beginnen met een R&S groep of presentaties doet over R&S op scholen/universiteiten. We willen tweemaal per jaar (januari en juni) een workshop organiseren waar R&S boodschappers kunnen opgeleid worden.

32. Wat is een Roots&Shoots ambassadeur?

Een R&S ambassadeur is een publieke persoonlijkheid die in zijn/haar dagelijkse leven het ganse R&S-programma binnen zijn/haar publieke functie promoot. Contacteer ons vandaag: info apenstaartje janegoodall punt be . Maak kennis met onze huidige JGI ambassadeurs!.