jane Blog > Roots&Shoots Ridder Marc de Bel

_MG_1172
_MG_1118bis
_MG_1112

Marc de Bel werd door dr. Jane Goodall tot ridder geslagen

Dr. Jane Goodall heeft Marc de Bel tot “Ridder voor jongeren, dieren en natuur” in de Orde van de Eikenboom geslagen op de jaarlijkse Jane Goodall’s Roots&Shoots ceremonie in het Europees Parlement op 8 mei 2013. De schrijver Marc de Bel is de eerste die deze titel krijgt.  Volgend jaar wordt Jane Goodall 80 jaar en we hopen dat zij dan nog meer ridders zal kunnen benoemen in verschillende categoriën of ordes.

De volgende “leefregels” voor het ridderschap moeten tijdens de eedaflegging gezworen worden:

  1. Zweren kinderen, dieren en natuur altijd en overal met liefde en respect te behandelen.
  2. Dieren en mensen in nood redden wanneer je kan.
  3. Bouwen aan een betere wereld voor jongeren, dieren en natuur.
  4. Met trots de titel dragen en rondbazuinen.

Ridderschapstoespraak van Marc de Bel
Marc de Bel foto ridder
Toen een van mijn kleinkinderen hoorde dat ik door mevrouw Goodall tot ridder zou worden geslagen, vroeg hij mij of ik dan, net als de echte ridders die hij zo bewondert, ook een zwaard en helm zou gaan dragen.
ik antwoordde hem dat ik geen vechtende ridder, maar een schrijvende ridder wilde zijn. ik hoef geen zwaard, mijn pen is mijn zwaard.
‘o’, zei hij ontgoocheld. ‘en ook geen helm?’ .
dus ging ik op zoek naar een helm… en botste op de oude, kapotte gieter van mijn grootmoeder.
met die gieter gaf mijn grootmoeder de bloemen in haar tuin water, zodat ze konden groeien en bloeien.
maar de gieter was grijs en roestig.
dus vroeg ik mij kleinkinderen om die te schilderen…
ik vind het een hele goeie, symbolische helm voor een ridder die jeugdboeken schrijft.
ik zal hem en dit ridderschap dan ook met waardigheid dragen.
dank u wel.
Marc de Bel


2013 05 10 Britse biologe riddert Marc de Bel, Het Laatste Nieuws (Dutch)

Terug naar blog