jane Blog > Succes voor de vertoning van Blood in the mobile

Meer dan 100 mensen aanwezig

blood_in_the_mobile-posterIn samenwerking met de gemeente Sint-Pieters-Woluwe organiseerde het Jane Goodall Instituut België (JGI België) de vertoning van de film “Blood in the mobile” in het kader van haar nieuwe recyclage campagne van mobiele telefoons. Meer dan 100 mensen woonden dit evenement bij in het cultureel centrum van de gemeente.

In de film wordt het mineraal coltan getraceerd van Bisiye in Noord-Kivu (Democratische Republiek Congo), waar het wordt gewonnen, naar een grote Europese onderneming die het gebruikt om mobiele telefoons te produceren. Het doel is om de erbarmelijke werkomstandigheden in de mijnen, de voortdurende conflicten wegens de macht over het mineraal en de gevolgen hiervan op mensenlevens en het leefmilieu duidelijk in beeld te brengen. Bovendien, het gebrek aan transparantie bij de grote bedrijven waardoor het traceren van de grondstof naar een bepaalde mijn bemoeilijkt wordt en bijgevolg de werkomstandigheden niet gecontroleerd worden en illegale mijnbouw blijft bestaan.

Focus op de situatie vandaag

DSC_0120Tijdens de discussie na de film werd er door drie deskundigen bijkomend informatie gegeven omtrent de huidige situatie gerelateerd aan de grondstof.
Colette Braeckman, een deskundige journalist bij de krant Le Soir, gaf een update over de voorlopige, maar toch zeer reële vooruitgang van Congo in verband met het verkrijgen van controle over de mijnbouw en de acties omtrent het tegengaan van geweld en het herstellen van de regio.
Dario Merlo, directeur van JGI DRC, benadrukte het belang van het ondersteunen van educatie bij de jongeren in Noord-Kivu. Met behulp van zijn programma “Opvoeding door basketbal’ in Goma, streeft hij ernaar jonge mensen te leren om zichzelf en anderen te respecteren, samen te werken en hard te werken aan ambitieuze projecten voor het welzijn van hun land.

Ingrid Bezikofer, voorzitter van JGI België, presenteerde de JGI recyclage campagne die de vraag naar coltan wil verminderen door het initiëren van een urban mining beweging in België. Er wordt geschat dat steden een grotere reserve aan coltan hebben dan sommige mijnen. Door recyclage te promoten, hoopt het JGI de strijd tegen de illegale mijnbouw, die schadelijk is voor mens, dier en milieu in de DRC, aan te gaan. Bovendien financiert het JGI studiebeurzen voor de jonge basketballers van Goma met de opbrengst van deze campagne.

Een geïnteresseerd en geëngageerd publiekc

DSC_0226Tegen het einde van de avond gaf Serge de Patoul, schepen voor onderwijs en internationale samenwerking te Sint-Pieters-Woluwe, zijn indruk: “Dit is een zeer complexe kwestie, waarvan we op de hoogte zijn. Meer verantwoorde mijnbouw en een betere traceerbaarheid van dit mineraal zijn essentieel”. Gauvain, 26, zei:” Ik had een nogal vaag idee van het probleem, maar nu zie ik het verband tussen het conflict en illegale mijnbouw”. Hij voegde er eveneens aan toe: “Het is tegenwoordig moeilijk te leven zonder een mobiele telefoon, maar diegene die ik nu heb zal ik zo lang mogelijk behouden”. Nele, 25, deelde haar enthousiasme: ” Deze recyclage campagne van het JGI is een uitstekend idee! We moeten allemaal meer recycleren in plaats van het materiaal weg te gooien. Deze campagne maakt mensen meer bewust en dat is precies wat wij en onze planeet nodig hebben! ”

Terug naar blog