monkey Tchimpounga – Republiek Congo

Geschiedenis

AFRICA-PROGRAMS_LOGOToen Jane Goodall in 1992 het Tchimpounga Rehabilitatiecentrum opende, wist ze dat ze voor een enorme taak stond. De chimpanseewezen van wie de moeders vermoord werden, zouden verzorging nodig hebben voor de rest van hun leven – en met een levensverwachting van 60 jaar, betekende dit een aanzienlijke en langdurige financiële verbintenis voor het Instituut.

Vele van haar collega’s probeerden haar te overtuigen om zich niet in te laten met deze jonge chimpansees, maar voor Jane was het in de steek laten van deze dieren nooit een optie. Haar antwoord was: ‘ Hoe kon ik hun uitgestrekte armen, smekende blikken en meelijwekkende, ondervoede lichamen de rug toekeren?’

Gelegen binnen het door JGI beheerde Tchimpounga Natuurreservaat in de Republiek Congo, is Tchimpounga tegenwoordig het grootste opvangcentrum voor chimpanseewezen op het Afrikaanse continent. Binnen de beschermde grenzen van het reservaat en onder het toeziend oog van JGI-verzorgers krijgen rond de 160 chimpansees een tweede kans. Ze gedijen binnen de bosgebieden van het reservaat, leren omgaan met andere chimpansees, en proberen de wonden en trauma’s die ze opgelopen hebben te overwinnen.

Poster April 2012

Tchimpounga Vandaag

Vandaag is Tchimpounga veel meer dan alleen maar een toevluchtsoord voor chimpansees. Het is ook een leidinggevend centrum aan het worden voor non-invasief chimpansee-onderzoek.

JGI werkt nu samen met wereldberoemde onderzoeksinstituten zoals het Max Planck Instituut en Harvard Universiteit. Door het bestuderen van chimpansees in opvangcentra wordt verwacht dat onderzoekers zich niet alleen een beter idee zullen kunnen vormen van de vaardigheden van de chimpansees, maar ook inspanningen voor hun welzijn en behoud kunnen ondersteunen.

JGI probeert momenteel te achterhalen of en waar zich een geschikt gebied bevindt om sommige van de chimpansees te herintroduceren in de Republiek Congo. In 2011, na drie jaar van planning en hard werken, beschikt het JGI over de nodige grond om het Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center (TCRC) uit te breiden.

Het Jane Goodall Instituut (JGI) heeft het reservaat uitgebreid door bijkomende faciliteiten te bouwen op drie eilanden in de nabijgelegen Kouilou rivier. De eilanden zullen de chimpansees een veel grotere natuurlijke omgeving bieden waar ze, in alle veiligheid, kunnen leren, opgroeien en sociale relaties opbouwen.

Het instituut is vastbesloten haar faciliteiten uit te bouwen om het fysiek en emotioneel welzijn te garanderen van de dieren die haar zijn toevertrouw evanals de veiligheid van het personeel. Dankzij de samenwerking met de Congolese overheid en andere partners zal het JGI de 60 grootste en sterkste chimpansees uit de bestaande TCRC site verhuizen naar het Tchindzoulou eiland, één van de drie eilanden in de Kouilou rivier.

Kaart Tchimpounga Center
Kaart Tchimpounga Reservaat

De bijkomende faciliteiten op de drie eilanden voorzien :

–    Bijna 100 maal meer bosgebied voor de chimpansees waardoor ze in alle vrijheid kunnen rondlopen;

–    Een beschermde omgeving waar chimpansees toegang hebben tot een natuurlijk leefgebied, waar ze van nabij in het oog gehouden kunnen worden, bijgevoederd kunnen worden en indien nodig, geneeskundige zorgen kunnen krijgen.

–    Een vermindering van de kosten voor infrastructuur en onderhoud omdat de eilanden een natuurlijke grens vormen voor de dieren, waardoor de nood aan omheiningen en personeel om het domein uit te baten en te onderhouden kan worden geminimaliseerd.

–    Betere observatiemogelijkheden voor lokale inwoners en bezoekers zodra de toekomstige faciliteiten voor educatie en  ecotoerisme ontwikkeld zijn.

De eerste chimpansees werden naar Tchindzoulou eiland verhuisd in November 2012.

Ten slotte draagt Tchimpounga ook bij aan JGI’s visie van natuurbehoud gedragen door leefgemeenschappen. In Congo nodigt JGI de plaatselijke bevolking uit als partners van het opvangcentrum en het reservaat. JGI probeert ook voor de inwoners een beter inkomen en toegang tot medische verzorging en educatie te bewerkstelligen.

Maar misschien is het belangrijkste wel dat mensen die ons reservaat bezoeken voor het eerst rechtstreeks in contact komen met de menselijkheid van de chimpansees. Lokale schoolkinderen die het opvangcentrum regelmatig bezoeken en deelnemen aan onze educatieve programma’s zullen, als ze groot zijn, beter de noodzaak inzien om chimpansees en hun kwetsbare ecosysteem te beschermen.

Photo galerie

Vele volwassenen hebben ook laten weten dat ze na het bezoeken van Tchimpounga nooit meer op dezelfde manier naar deze wondermooie wezens zullen kijken. In het epicentrum van de uitroeiingcrisis, proberen JGI en Tchimpounga de harten en de gedachten te veranderen van de mensen van wie het voortbesteaan van de chimpansees afhangt.

Maak een verschil voor deze chimpansees en hun verzorgers door vandaag nog een Chimp Guardian te worden!