jane Blog > Vaarwel, La Vieille

Op 11 december 2016 namen we afscheid van La Vieille, een chimpansee die gedurende 24 jaar woonde in het Tchimpounga reservaat van het JGI.

Lang geleden vonden stropers een vrouwelijke chimpansee en haar baby in een Congolees bos. De stropers vermoordden de moeder en namen de baby mee die ze verkochten als huisdier. Deze chimpansee werd La Vieille genoemd. In 1992 werd ze door het Jane Goodall Institute gered uit de Pointe Noire Zoo in Congo. Ze was toen al volwassen. La Vieille leed onder het verlies van haar moeder en door lange periodes van isolatie. Ze werd gebracht naar het Tchimpounga opvangcentrum waar ze een surrogaat moeder werd voor de jongste geredde chimpansees. Ze gaf deze jongelingen de liefde en affectie die ze werd ontnomen wanneer ze door stropers bij hun families en uit het bos werden weggehaald.

De jaarlijkse bezoekjes van haar goede vriendin Jane Goodall waren zo’n speciale momenten, dat ze deel uitmaken van de geschiedenis van Tchimpounga. De laatste paar jaar leefde La Vieille samen met een andere chimpansee genaamd Lemba. La Vieille stierf tijdens de nacht in het bijzijn van het team dierenartsen.

Jane Goodall Institute Belgium wilt alle donors en partners van het Jane Goodall Institute bedanken, evenals de medewerkers van Tchimpounga voor de liefde en verzorging die La Vieille gedurende meer dan 20 jaar heeft gekregen.

Als je chimpansees zoals La Vieille wilt steunen, evenals het Tchimpounga opvangcentrum, ga dan naar onze chimp voogdij pagina en ontdek hoe je dit kan doen. Bedankt voor je hulp!

Terug naar blog