jane Vrede

Jane als VN Boodschapper van de Vrede

In april 2002, kreeg Dr. Jane Goodall de prestigieuze eer om tot een Verenigde Naties boodschapper van de Vrede benoemd te worden door VN secretaris-generaal Kofi Annan en dit voor haar werk met het Roots&Shoots programma. Roots&Shoots groepen van over de hele wereld engageren zich voor een beter leven voor mens, dier en milieu en dragen zo bij tot een betere wereld.

De VN Boodschappers van de Vrede zijn vooraanstaande individuen die geselecteerd worden voor hun bijdrage tot vrede en zich engageren om wereldwijde aandacht te vestigen op het werk van de VN.

VN Boodschapper van de Vrede worden, is de hoogste eer die de secretaris-generaal kan schenken aan een mondiale burger en dit voor een initiële periode van twee jaar. Andere noemenswaardige Boodschappers van de Vrede zijn o.a. Muhammad Ali, Michael Douglas, George Clooney, Yo-Yo Ma, en Stevie Wonder. Dr. Jane Goodall’s aanstelling werd al meerdere malen en ook al door secretaris-generaal Ban Ki Moon hernieuwd.

jane

“Ieder jaar op 21 september, houdt de VN een Internationale Dag van de Vrede. Dit is wanneer mensen van over de hele wereld hun wens voor vrede tot uiting brengen. Ik heb ervoor gekozen de “Roots&Shoots Dag van de Vrede” te laten plaatsvinden eind september, zodanig dat de grote meerderheid van de Roots&Shoots groepen en JGI vrienden kunnen deelnemen; dit ter ondersteuning van de VN inspanningen voor de vrede. Ik hoop dat jij, je vrienden en familie overal ter wereld vredesduiven zullen laten vliegen om het verlangen naar vrede van de menselijke geest te vieren!

De Reuze Vredesduiven die door jong en oud, her en der in steden en dorpen gevlogen worden zijn een symbool voor het eren van de vrede en het vredeswerk. Vorig jaar werden er Vredesduiven gevlogen in steden en landen over de hele wereld. In 2013, hopen we weer over heel de wereld duiven te zien vliegen.

Met deze nederige creaties van gerecycleerd materiaal herinneren we er iedereen aan dat vrede mogelijk is. We vieren alles dat vrij en nobel is in de menselijke geest. En we vieren wat zoveel mensen het hele jaar rond – en het volgende jaar – zullen doen om een betere wereld te creëren. Doe met ons mee in september, jouw deelname zal veel voor mij betekenen. Samen zullen we de vrede vieren, in onszelf, binnen onze gemeenschap en in de wereld.

Liefs, Dr. Jane”

Reuze Vredesduif

Klik hier om de foto gallerij te zien.

In de hele wereld vieren Jane Goodall’s Roots&Shoots groepen de vrede en laten ieder jaar tijdens de Internationale Dag van de Vrede in september hun “Giant Peace Doves” (Reuze Vredesduiven) ‘vliegen’.In België kregen we al een tweede gelegenheid om onze Reuze Vredesduiven te laten vliegen. Rond eind oktober, tijdens de jaarlijkse viering van de VN Dag, komen alle Belgische R&S groepen bijeen op de Grote Markt in het centrum van Brussel in de ‘VN Village’.

Vergeet je niet te registeren zodat je in september deel kan uitmaken van de globale vlucht van de Reuze Vredesduiven.
Stuur ons de foto’s van hoe jij de vrede met jouw Reuze Vredesduif vierde en we zullen ze op onze website publiceren.
Overweeg mee te doen aan de Reuze Vredesduif Parade tijdens de VN Dag op de Grote Markt te Brussel rond eind oktober.

Maak je eigen Vredesduif!

dove1 Download de instructies om een Reuze Vredesduif te bouwen hier.
Instructies voor een kleine Vredesduif vind je hier.
UN Day 2011
UN Day 2012

Hoe kan jij bijdragen tot de Vrede?

Je kan een van onze ‘Projecten van Hoop’ voor vrede in de DRC steunen of meedoen aan onze GSM inzamelcampagne.

Bekijk onze opvoeders/leerkrachten pagina voor meer ideeën over hoe je met je klas kan deelnemen.

Dag van de Vrede boodschappen van Jane

Oudere video’s: