Premier De Croo plant bomen

Premier De Croo plant bomen
20/02/2021 Webmaster

Op 7 februari 2021 vond de 7de editie van Forest in One Day plaats, de publieke boomplantactie van Jane Goodall Instituut België. Wegens de corona-pandemie was de boomplantactie deze keer geen publiek evenement. In beperkte kring werden toch symbolisch enkele bomen geplant in aanwezigheid van pers en enkele prominenten.

De voorziene aanplantingen op de 3 locaties – Brakel, Visé en Alken – werden grotendeels op voorhand gedaan. De bomen en struiken werden over verschillende dagen geplant door een beperkte groep vrijwilligers van Bosgroep Limburg, die sinds 2015 meewerkt als technische partner, Bosgroepen Oost-Vlaanderen en Sylva Nova evenals energieproducent Luminus die in 2019 als partner toegetreden zijn tot dit initiatief.

Het aantal aanplantingen is zeker indrukwekkend dit jaar: 5480 bomen en struiken in Brakel, ongeveer 6000 in Alken en ongeveer 3000 in Visé. Hans Scheirlinck van Bosgroepen Oost-Vlaanderen: “Het wordt een mooi gemengd bos met inheemse boomsoorten zoals zomereik, beuk, boskers, zwarte els en wilgen. Daarnaast worden ook struiken geplant zoals de hazelaar, meidoorn en lijsterbes. Dat komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.”

De boomplantactie in Zegelsem, nabij Brakel, was sedert lang ingepland. Brakel bleek in het najaar van 2020 ook de woonplaats van de eerste minister Alexander De Croo. De eerste minister werd uitgenodigd en verscheen in de nodige uitrusting op het te vergroenen stuk land. Tezamen met zijn 2 zonen plantte hij enkele bomen. De eerste minister deeldde aan de aanwezigen mee dat bomen planten vaak een te onderschat middel is in de strijd tegen de klimaatopwarming. Tevens zetten federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten, de CEO van Luminus Grégoire Dallemagne, de burgemeester van Brakel Stefaan Devleeschouwer en de burgemeester van Visé Viviane Dessart met hun aanwezigheid de symbolische plantactie kracht bij.

Jane Goodall Instituut België voelt zich gesterkt in haar missie, nu niet alleen de regering en burgers maar ook bedrijven in toenemende mate de noodzaak inzien om zorg te dragen voor de planeet. “Door op grote schaal bomen te planten kunnen we echt iets doen aan de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Hopelijk zal dit in de toekomst leiden tot meer bosuitbreiding dan netto bosverlies, zowel in Burundi als België”, zegt Anouska Plasmeijer, uitvoerend directrice van Jane Goodall Instituut België. Ze voegt eraan toe waarom Forest in One Day meer is dan enkel bomen planten in België. “Toen Jane Goodall haar onderzoek naar chimpansees begon, was ontbossing niet haar eerste bezorgheid. Nu 60 jaar later staat het centraal om te bereiken waarin ze gelooft. Dit project toont de holistische aanpak aan van het Jane Goodall Instituut waarbij onze activiteiten altijd in het belang staan van mens, dier en natuur.” In Afrika werkt de Belgische tak van het instituut samen met de lokale bevolking die in of bij de habitats van de chimpansees leven. Voor iedere boom die in België in de grond gaat, worden er bomen geplant in Afrika. Hoewel Forest in One Day bescheiden startte met “één boom hier voor één boom daar”, kreeg het project meer succes. Dit jaar planten vrijwilligers en Roots & Shoots jongeren 1.2M bomen in Burundi, op plaatsen waar dit het meest nodig is vanwege ontbossing en modderstromen. Dit is minstens 80 geplante bomen in Afrika voor iedere boom die in België geplant wordt!