Bescherming van Gombe: UNESCO erkenning

Bescherming van Gombe: UNESCO erkenning
04/10/2018 Webmaster

? Gombe National Park is het best gekend voor het onderzoek dat Jane Goodall daar verrichtte. Maar met zijn prachtige natuur, die zich onderscheidt door diepe valleien en de vegetatie die wisselt van grasland tot bosland tot tropisch regenwoud is het niet alleen een thuis voor chimpansees, maar huisvest het ook een grote diversiteit aan andere diersoorten.

Samen met het bosgebied en een deel van het Tanganyika meer vormt Gombe Park het Gombe Masito Ugalla ecosysteem.

In juli 2018 werd dit ecosysteem erkend als een officieel biosfeer reservaat door UNESCO. Deze reservaten brengen de instandhouding van de biodiversiteit samen met menselijke activiteiten door het gebruik van duurzame natuurlijke hulpbronnen.

De Jane Goodall Institute Global Board en het netwerk van lokale afdelingen zijn UNESCO werelderfgoed en de regering van Tanzania erg dankbaar voor deze waardevolle erkenning.

Dr. Jane Goodall zei het volgende over dit belangrijke moment:

“Dit is fantastisch nieuws. Ik hoop dat dit zal leiden tot de verdere erkenning van een werkelijk uniek gebied dat de thuisbasis is van bijna de volledige overgebleven chimpansee populatie in Tanzania en de habitat van verschillende andere diersoorten. Hopelijk zal deze extra erkenning ertoe leiden dat er meer fondsen vrijgemaakt zullen worden. Met behulp hiervan kunnen we de inspanningen voor het in stand houden van dit gebied vergroten en ook het leven van de lokale gemeenschappen verbeteren en daardoor nieuwe partners voor de instandhouding creëren.

Ik hoop ook dat we in staat zullen zijn om het omgevingsgerichte en humanitaire programma voor jongeren van het Jane Goodall Institute, Roots & Shoots, te kunnen introduceren in alle scholen binnen het reservaat. Proficiat aan iedereen die zo hard gewerkt om deze droom werkelijkheid te laten worden.”