Chimpansees vermoord in de Zweedse zoo Furuviksparken

Chimpansees vermoord in de Zweedse zoo Furuviksparken
20/12/2022 Webmaster

Wij zijn geschokt door het nieuws dat vier chimpansees zijn doodgeschoten nadat zij uit hun verblijf in de dierentuin van Furuviksparken in Zweden waren ontsnapt. Wij veroordelen krachtig het doden van deze chimpansees die door mensen verzorgd worden.

De directie van de dierentuin beweert dat schieten de enige oplossing was. Er zouden altijd alternatieven beschikbaar moeten zijn. De dierentuin zou een plan moeten hebben, dat door verzorgers en verzorgers goed wordt begrepen, waarmee ontsnapte chimpansees kunnen worden overgehaald om naar hun verblijven terug te keren zonder gevaar voor andere dieren of mensen.

Er werd ook gemeld dat de dierentuin niet over voldoende verdoving beschikte om de chimpansees te verdoven. Dierentuinen zouden altijd voldoende verdovingsmiddel beschikbaar moeten hebben om dergelijke tragedies te voorkomen. Het afschieten van chimpansees zou alleen een allerlaatste redmiddel mogen zijn in geval van dreigend gevaar voor anderen. Van wat we kunnen beoordelen, is het zeer twijfelachtig of dit het geval was.

Uit de mededelingen van de dierentuin van Furuviksparken blijkt niet duidelijk waarom deze verschrikkelijke tragedie heeft plaatsgevonden. Wij vragen om een diepgaand onderzoek en een evaluatie door een onafhankelijke organisatie.

Lees de volledige verklaring hier: pdf icon