Data democratiseren en omzetten in actie

Data democratiseren en omzetten in actie
14/03/2017 Webmaster

democratizing data

JGI is een samenwerking aangegaan met georuimtelijke technologie partners om beelden in hoge resolutie, die verstrekt worden door satellieten en drones, met GIS (geografische informatie systeem) platformen te combineren. Hierdoor kunnen bedreigingen voor de habitat van de chimpansees vanuit het dorp en de niveaus van het landschap geïdentificeerd worden.

In West-Tanzania is JGI bezig met het linken van deze informatie aan ruwe data, die door Forest Monitors (FMs – bosmonitoren) verzameld zijn met behulp van Android smartphones, tablets en open source data verzamel apps. Daarna creëren ze dashboards die een beeld geven van simpele en gemakkelijk te gebruiken informatie. Dit helpt op zijn beurt de beleidmakers om de verspreiding van wilde dieren en illegale menselijke activiteiten in kaart te brengen en te visualiseren. Bijvoorbeeld, gebruikers kunnen een plan opstellen en dorpen vergelijken op basis van het aantal observaties, het totale aantal patrouilles of het totale aantal gepatrouilleerde kilometers. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de bos monitoring acties of kunnen ze specifieke diersoorten en bedreigingen die gerapporteerd zijn door bewoners van verschillende dorpen in kaart brengen.

De lancering en opleiding werd bijgewoond door tientallen vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties en overheidsdepartementen. Daar leerden de deelnemers hoe de Global Forest Watch satellieten, die informatie geven over veranderingen in de vegetatie wereldwijd, gebruikt kunnen worden om het toezicht efficiënter en effectiever te laten verlopen, de lokale engagementen te vergemakkelijken en om duurzame en impactvolle gesprekken, beslissingen en acties te verzekeren.

Indien u Jane Goodall graag meer wilt horen vertellen over dit onderwerp en u de forest monitors (bosmonitoren) in actie wil zien, kunt u dit recente artikel van CNN lezen.