KayaClean

Op 20 april 2012 organiseerde JGI Belgium de eerste editie van KayaClean langs de Basse-Ourthe rivier in Luik. De firma Altran sponsorde het evenement. Jongeren uit Brussel van de vzw Schoolhulpverlening Seuil werkten samen met de Luikse kajakclub MAVA en verzamelde enthousiast bijna 100 kg afval langs de rivieroever. Zo hielpen de jongeren de omgeving haar oorspronkelijke schoonheid terug te geven.

De tieners van de vzw Seuil wisten dat jaren van menselijke nonchalance het probleem had veroorzaakt, maar ze wisten niet goed hoe ze de kwestie moesten aanpakken. Zo vertelde bv. de 15 jaar oude Adrian ons: ‘Op straat zorgen we ervoor dat we geen afval op de grond gooien, maar het is ontmoedigend, omdat al rapen we het vuil op, het de volgende dag toch weer vuil is’. De jongeren waren zeer verheugd om de kajaktechniek te leren en werden duidelijk aangemoedigd toen ze het effect zagen van hun acties op deze zonnige dag.

Louphi, eco-avonturier

KayaClean is een initiatief van de Belgische avonturier Louis-Philippe Loncke, Roots & Shoots ambassadeur van JGI Belgium. Zijn betrokkenheid in het behoud van water en waterwegen zorgde ervoor dat hij 600 km per kajak aflegde langs Belgische kanalen. Het doel was niet alleen om de schoonheid van het land te tonen, maar ook om te wijzen op de aanwezigheid van afval, vooral plastic, dat mogelijk schadelijk is voor vissen, vogels en mensen, aan te tonen. Je kan meer lezen over zijn expedities en zijn rol als ambassadeur hier.

Bedrijfsprogramma

Waarom niet een KayaClean organiseren met je collega’s? Dit is een leuk alternatief voor de gebruikelijke bedrijfsdiners en een geweldige teambuilding actie. JGI Belgium heeft ervaring met het maken van een onvergetelijke dag, waarbij men ook milieu en maatschappij een dienst doet. Lees over een vorig KayaClean bedrijfsevenement hier.

Download de KayaClean brochure van 2016 hier.

Foto credit: JGI Belgium