Op ontdekking van beroemde plaatsen in Gombe

Toen Jane Goodall opgroeide, was Afrika louter een beeld in haar hoofd, gevormd door Tarzan films en prenten, en tekeningen van het woud dat ze zou graag wou zien. Vandaag de dag kan iedereen zich in Gombe wanen, dankzij Google Street View.

Volg deze link voor een wandeling door het woud, ontdek het Gombe Stream Research Center en vang zelfs een glimp op van ’s werelds beroemdste chimpansees.

We maakten een lijst van de plaatsen die Gombe beroemd maken, waarvan sommige reeds lang niet meer bestaan en andere je nu via Google Street View kan zien. Maar hou in gedachten dat Jane, om een verschil te maken, uit haar boeken en prenten moest treden en naar de plaats van haar dromen moest reizen.

De tent van Jane en Vanne

In de begindagen in Gombe leefden Jane en haar moeder, Vanne, in een enkele tent met hun beiden, terwijl Jane uitzocht hoe ze haar verblijf zinvol kon maken. Stel je voor hoe krap dat geweest moet zijn – en zonder enige privacy! David Greybeard en zijn vrienden kwamen geregeld dingen stelen uit Jane’s kamp, dus moet het heel makkelijk te betreden zijn geweest. Deze levensomstandigheden waren ook niet zonder gevaar. Op een dag, toen Vanne terug in Engeland was en Jane op observatie was naar de chimpansees, kwam er een groep mannen van het nabije dorp Mwamgongo langs. Ze hadden interesse om het land te bewerken dat bestemd was voor Jane’s onderzoek, en waren niet blij met haar aanwezigheid. De mannen vernielden het woud rondom het kamp, en al bleven Jane en Vanne ongedeerd, ze maakten zich zorgen om hun veiligheid in Gombe.

“The Peak”

Voordat de chimpansees Jane aanvaard hadden, was het niet eenvoudig om hen te observeren zonder ze weg te jagen. Jane besefte dat ze een voldoende hoog gelegen plek nodig had om de chimpansees vanop een afstand te observeren. Deze plek, hoog in de heuvels van Gombe, werd haar ideale stek, die ze “The Peak” (“De Top/ Spits/Piek”) doopte. Het was er ook heel geschikt om de chimpansees op te sporen wanneer ze die uit het oog verloren had. Hoe dan ook, eens de chimpansees Jane aanvaard hadden, kon ze hen van heel nabij observeren. Ze gebruikte The Peak nog om een groter overzicht te krijgen van de bewegingen van de chimpansees. Bezoek dit belangrijke punt via Google Street View.

Jane’s huidige woning

Na enkele jaren in tenten en kampen, is Jane naar een meer vaste woonst verhuisd. Het was een heel eind van de tent die ze met haar moeder deelde, en nog een pak verder dan de woning waarin ze opgroeide, in Engeland. Als ze in Gombe is, verblijft ze nog steeds in dit huis. Het heeft een prachtig uitzicht op het Tanganyika meer. Bekijk het zeker eens; het ziet er als een waar primatologenverblijf uit!

Gombe Stream Research Center

Het Gombe Stream Research Center werd opgericht in 1965. Deze plek voert de langste ononderbroken studie van chimpansees ter wereld. Door het onderzoekscentrum had Jane de mogelijkheid om haar onderzoek verder te zetten, met de hulp van ervaren Amerikaanse en Tanzaniaanse wetenschappers. Veel van de onderzoekers werken er sinds de start 50 jaar geleden, dus waren ze getuige van het hele levensverloop van veel van de chimpansees. Nu bestuderen ze, naast de primaten, ook bavianen en andere primaten. Een belangrijk basisprincipe van de onderzoekers is dat ze op dezelfde manier hun data verzamelen zoals Jane dat deed als beginnend onderzoeker (ze dezelfde methodes van dataverzameling gebruiken). Op die manier kunnen nieuwe gegevens gemakkelijk vergeleken worden met bestaand materiaal. Toch aarzelen de onderzoekers niet om hier nieuwe methodes van data omschrijving en – bewaring aan toe te voegen, zoals nieuwe GIS-tools voor smartphones. De beste plek voor onderzoek echter, blijft buiten het onderzoekscentrum, in het habitat van de chimpansees. Als je de nabije omgeving van het gebouw verkent op Google Street View, zal je zien dat hun onderzoeksobjecten niet ver af zijn…

Vind de chimpansees

Je kan ook doorheen de wouden navigeren om de chimpansees te zien die door het Gombe Stream Research Center bestudeerd worden. Je kan de G-familie (Gremlin, Glitter, Gizmo, Google, etc.) bekijken in hun omgang met elkaar, terwijl ze aan het eten zijn of een rivier oversteken, en zelfs terwijl ze aan de slag zijn met de werktuigen die hen beroemd maakten. Bezoek zeker ook de andere gebieden voor de chimpansees – ze zijn nooit ver weg!

Foto credits: JGI US