Veelgestelde vragen Dr. Jane

1.Wat doet Jane nu?

Je hebt altijd de meeste kans om Jane Goodall te vinden op een vliegtuig. ” Dr. Jane “, zoals veel kinderen haar noemen, houdt zich vooral bezig met overbrengen van haar boodschap van natuurbescherming en individuele actie over de hele wereld. Ze reist ongelooflijk veel, en ze geeft dan lezingen, bezoekt scholen, gemeenschapsgroepen en ze ontmoet jongeren die betrokken zijn bij haar mondiale Roots & Shoots jeugdprogramma. Ze kan niet veel tijd doorbrengen in het Gombe Stream opzoekingcentrum, waar bijna 40 jaar studie over wilde chimpansees werd gedaan. De tijd dat Jane de kans heeft om daar door te brengen met chimpansees is haar dan ook dierbaar.

2. Schrijft Dr. Jane nog over chimpansees?

Dr. Jane publiceert voortdurend nieuwe boeken over haar leven en werk met chimpansees. Andere leden van haar onderzoeksteam publiceren ook boeken en artikelen over hun werk in het Gombe Stream onderzoekcentrum.

3. Ontmoet Dr. Jane kinderen op haar reizen?

Jane Goodall is altijd in de weer met reizen over de hele wereld, het hele jaar door, om te praten met volwassenen en kinderen over natuurbehoud en het vermogen van ons allemaal om een verschil te maken. Zij waardeert de hoop, creativiteit en energie van kinderen, en neemt hun vragen en inbreng heel serieus. Dr. Jane ontmoet vaak jonge mensen die betrokken zijn bij haar ‘ Roots&Shoots‘ educatieve milieuprogramma om te weten te komen wat ze doen voor het milieu, dieren en hun gemeenschap.

4. Hoe lang woonde Dr. Jane in Afrika?

Dr. Jane reisde voor de eerste keer naar Afrika in 1960. Ze heeft ook een huis in het Engelse Bournemouth.

5. Hoe overleefde Dr. Jane in het woud van Gombe?

Toen Dr. Jane naar Gombe werd gestuurd, twijfelden velen eraan of ze zou slagen. De risico’s van een dergelijke studie waren niet te onderschatten. Zou ze dicht genoeg bij de chimpansees raken om ze te kunnen observeren? Zou ze aangevallen worden door de chimpansees of een ander wild dier? Wat als ze ziek zou worden? Eigenlijk kreeg Dr. Jane vele maanden niet de kans om de chimpansees van dichtbij te bekijken. Maar dan kwam ze op een bergtop, “de Piek “, van waar ze hen kon zien met haar verrekijker. Daar bracht ze soms dagen door, met alleen wat blikjes voedsel en koffie. Ze was geduldig en probeerde geleidelijk het vertrouwen van de chimpansees. te winnen.  Ze zag de chimpansees werktuigen maken en gebruiken en vlees eten, en zo wist ze zeker dat ook anderen het belang van haar werk zouden inzien en dat ze de financiële middelen zou krijgen om door te gaan.

6. Hoe oud is Dr. Jane?

Dr. Jane werd geboren in Londen in Engeland, op 3 april 1934.

7. Is Dr. Jane getrouwd?

Dr. Jane trouwde twee keer. Ze was eerst getrouwd met Hugo van Lawick, maar een scheiding volgde. Haar tweede echtgenoot Derek Bryceson overleed aan kanker nadat ze maar zes jaar getrouwd waren.

8. Heeft Dr. Jane kinderen?

Dr. Jane heeft een zoon, Hugo Eric Louis, maar zijn familie en vrienden noemen hem ” Grub ”. Hij woont in Tanzania in het klein pension naast het huis van Dr. Jane aan de Indische Oceaan.

9. Heeft Dr. Jane huisdieren?

In haar jonge jaren had Dr. Jane een viervoeter als metgezel, Rusty. Rusty was niet van Dr. Jane; hij zat in een hotel om de hoek. Dr. Jane ging met hem wandelen en speelde met hem. In haar huidige woning in Tanzania heeft Dr. Jane twee honden, Spoof en Mona Lisa.

10. Heeft Dr. Jane broers of zussen?

Dr. Jane heeft een jongere zus, Judy.

11. Heeft Dr. Jane Jubilee nog?

Jubilee is een levensechte speelgoedchimpansee, een cadeau van haar vader toen ze iets meer dan een jaar oud was. Vrienden waarschuwden haar ouders dat zo’ n geschenk een kind nachtmerries zou geven. Maar Dr. Jane was er dol op, en Jubilee zit nog altijd op een stoel in haar huis in Engeland.

12. Hoe kreeg Dr. Jane de kans om naar Afrika te gaan en chimpansees te bestuderen?

Van jongs af wilde Dr. Jane naar Afrika om bij dieren te zijn en erover te schrijven. Haar familie had het niet breed, en de droom van Jane was toen wat ongewoon voor een meisje. Maar haar moeder vertelde haar altijd dat als ze hard genoeg probeerde en in zichzelf geloofde, ze een middel zou vinden. In 1956 nodigde haar goede vriendin Marie-Claud ( bekend als ‘Clo’ ) Mange haar uit naar Kenia. Om haar retourticket voor Afrika te verdienen, zegde Dr. Jane haar baan op, keerde terug naar huis en werd serveerster. Die zomer ” werkte ze zichzelf uit de naad “. In 1957 scheepte Dr. Jane eindelijk in op haar oceaanreis naar Kenia. Eenmaal daar aangekomen, ontmoette ze de beroemde antropoloog en archeoloog Louis Leakey. Hij wierf Jane aan als assistent / secretaresse, en vroeg uiteindelijk of ze geïnteresseerd was om een groep wilde chimpansees in Tanzania te bestuderen.

13. Waarom ging Dr. Jane' s moeder samen met haar naar Afrika?

Aanvankelijk stonden de Britse autoriteiten weigerachtig tegenover het idee van een jonge vrouw in de buurt van wilde dieren in Afrika. Maar ze gingen uiteindelijk akkoord met het voorstel van Louis Leakey toen Dr. Jane’ s moeder Vanne haar vrijwillig maandenlang zou vergezellen.

14. Wat is Dr. Jane' s favoriete dier?

Zoals je misschien al geraden hebt, houdt Dr. Jane van alle dieren, maar chimpansees zullen altijd een speciaal plekje in haar hart hebben.

15. Hoe oud was Dr. Jane toen ze begon te werken met chimpansees?

Dr. Jane was 26 jaar oud toen ze arriveerde aan het Tanganyikameer in oostelijk Afrika om de populatie van chimpansees in het gebied te bestuderen.

16. Is David Greybeard Dr. Jane' s geliefkoosde chimpansee?

David Greybeard is een van haar favorieten. Hij was de eerste die Dr. Jane genoeg vertrouwde om haar te benaderen. Hij was ook een van de chimpansees die Jane voor het eerst een werktuig zag maken en gebruiken om naar termieten te “vissen”.

17. Communiceert Dr. Jane met chimpansees?

Dr. Jane observeert meestal de chimpansees. Maar soms moeten zij en de andere wetenschappers een boodschap geven – bijvoorbeeld dat ze geen bedreiging vormen. Zij zullen dit doen door direct oogcontact met de chimpansees te vermijden en een onderdanige houding aan te nemen (zoals hurken).

18. Hoeveel chimpansees leven nog in het wild?

Rond 1900 waren er minstens een of mogelijk eerder bijna twee miljoen chimpansees in 25 landen van westelijk- en Centraal Afrika. Nu ligt hun aantal ergens tussen 172.000 en 300.000 in heel het continent. Verlies van habitat, jacht op bushmeat en stroperij van jonge dieren zijn de drie belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van chimpansees in het wild.

19. Wat eten en drinken chimpansees?

Chimpansees drinken water. Ze eten fruit, noten, zaden, bloesems, bladeren en insecten. Dokter Jane ontdekte dat chimpansees ook het vlees van kleinere zoogdieren eten. Voor haar ontdekking, werd verondersteld dat chimpansees hoofdzakelijk vegetariërs waren.

20. Wat is het verschil tussen een chimpansee en een aap?

Een van de belangrijkste verschillen is dat de meeste apensoorten een staart hebben, wat niet het geval is bij chimpansees en andere mensapen. Chimpansees en andere mensapen lijken in menig opzicht veel meer op de mens. Voor meer informatie, klik hier.

21. Vechten chimpansees met elkaar?

Dr. Jane ontdekte dat chimpansees daadwerkelijk vechten. Chimpansees gaan zelfs over tot een primitieve vorm van brutale “oorlogvoering”. In het begin van 1974 begon een vierjarige oorlog in Gombe, en zo werd voor het eerst langdurige oorlog bij niet-menselijke primaten geregistreerd.

22. Zwemmen chimpansees?

Over het algemeen zwemmen chimpansees niet graag. Chimpansees hebben gedrongen lichamen waardoor zwemmen niet zo goed lukt. Vele chimpansees genieten er echter van rond te spatten en in het water te spelen.

23. Zijn 43 chimpanseejaren gelijk aan 43 mensjaren? Of stemt een chimpanseejaar overeen met 7 mensenjaren?

We hebben allemaal gehoord dat een jaar in het leven van een hond overeenkomt met zeven jaar in een mensenleven. Dit geldt niet voor chimpansees. Chimpansees zijn zoals wij op zoveel punten, inclusief hoe ze ouder worden. In het wild kunnen chimpansees tot 50 jaar oud worden, en in gevangenschap zien we zelfs zestigers.

Afrika’ s oudste chimpansee die we kennen, Gregoire, vierde zijn 60ste verjaardag in 2004! Gregoire, die in 1997 werd gered uit erbarmelijke omstandigheden in de Zoo van Brazzaville, heeft een leven van rust, ontspanning en plezier in het opvangcentrum Tchimpounga  van het Jane Goodall Instituut in Afrika. Dr. Jane bracht Gregoire een bezoek op zijn bijzondere dag, en schonk hem een doos vol sinaasappels. Hij kreeg zelfs een verjaardagstaart die hij blij deelde met de andere chimpansees in het reservaat. Gregoire overleed in zijn slaap in 2008.

Foto credit: (heldenfoto) Tanya Pérez Echeverría/ JGI Belgium