Dr. Jane Goodall gaf ons hoop en inspireerde tot actie

Dr. Jane Goodall gaf ons hoop en inspireerde tot actie
08/12/2022 Webmaster

Tijdens haar tweedaags bezoek aan België raakte Dr. Jane Goodall op 2 december in de Square in Brussel hart en ziel van een duizendtal mensen. De Avond van Hoop ging van start met een toespraak van federaal minister van milieu Zakia Khattabi die, ter voorbereiding van de komende COP 15, beloofde haar best te doen om de wereldwijde biodiversiteit te beschermen.

De avond was gevuld met inspiratie, bewondering, gelach en hoop. Jane vertelde haar verhaal met voorbeelden van de intelligentie van dieren en beschreef de lange weg om hen als wezens met gevoelens te beschouwen.

Ze drong erop aan om stil te staan bij de niet-duurzame levensstijl die we leiden. “De meesten van ons hebben zoveel meer dan we nodig hebben. We ontnemen de toekomst van jonge mensen.”

Dit feit gaf haar de aanzet tot het Roots & Shoots-programma, dat honderdduizenden jongeren over de hele wereld aanmoedigt actie te ondernemen om onze planeet te redden.

Ze beschreef ook de veerkracht van onze planeet om zich te herstellen als ze een kans krijgt. “Het venster sluit zich. We moeten nu actie ondernemen”, zei ze. De boodschap werd kracht bijgezet door een Roots & Shoots groep van middelbare leerlingen van de Campus Caputsteen in Mechelen, die op het podium een aanstekelijk lied brachten.

Op het einde herinnerde Jane ons aan de zin van kleine lokale acties. “Niemand kan alles doen, maar iedereen kan iets doen”.

De onvergetelijke avond werd gemodereerd door de geprezen milieudeskundige Ignace Schops en werd georganiseerd in samenwerking met twee milieu-NGO’s: Humanistisch Verbond en Forest Fwd.

Foto’s: Uli Schillebeeckx