Jane Goodall is nieuwe eredoctor Universiteit Hasselt

Jane Goodall is nieuwe eredoctor Universiteit Hasselt
12/11/2020 Webmaster

De wereldberoemde Britse etholoog en milieuactivist Dr Jane Goodall is de nieuwe eredoctor van de Universiteit Hasselt. Tijdens een online ceremonie, die ook in het teken stond van de 30ste verjaardag van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, kreeg Dr Jane Goodall het eredoctoraat en de universiteitsmedaille overhandigd. “Iedere dag in ons leven heb je als individu impact op je leefwereld. Gebruik die impact wijs”, vertelde ze in een hoopvolle boodschap om werk te maken van de strijd tegen de klimaatopwarming.

“We beleven donkere tijden door de coronapandemie. En dat hebben we allemaal aan onszelf te danken”, vertelde Jane Goodall in haar boodschap na het ontvangen van het eredoctoraat van UHasselt. De uitreiking ging – net door de coronapandemie – volledig online door, waarbij Jane Goodall een lezing gaf vanuit haar huiskamer in Bournemouth, Verenigd Koninkrijk.
De Britse, die bekend werd door haar baanbrekende onderzoek over het leven van chimpansees in het wild, ziet dat de onrespectvolle omgang van de mens met natuur en wilde diersoorten dé oorzaak is van deze wereldwijde besmettingsgolf. “Maar deze wereldwijde besmettingsgolf gaan we overwinnen”, vertelde de 86-jarige Jane Goodall. “Het is wat hierna komt, dat ons als mens veel harder zal raken. De klimaatopwarming is niet iets van veraf, het is nú bezig en onze kansen om in te grijpen, beginnen sterk te minderen.”

Redenen van hoop

Toch blijft de Dame of the British Empire hoopvol. “De mens is een ontzettend intelligent en vindingrijk wezen, met een ijzeren wil om niet op te geven. En het zijn de jongeren die vandaag met hun onvermoeibare engagement het voortouw nemen en acties ondernemen. Zij tonen ons dat we deze situatie nog kunnen omkeren, zolang we durven opstaan en actie ondernemen.” Naast het Roots & Shoots programma van haar eigen Jane Goodall Institute, dat jongeren wereldwijd aanzet om van de wereld een betere plaats te maken voor mens, dier en natuur, verwees Jane Goodall hierbij ook naar de Young Planet Ambassadors van Universiteit Hasselt. Een pas opgerichte groep van jonge wetenschappers die vanaf volgend jaar allerlei activiteiten voor jongeren zullen organiseren om met de nieuwste wetenschappelijke inzichten te duiden hoe het met onze planeet gesteld is.

83ste eredoctor UHasselt

Jane Goodall is de 83ste eredoctor van UHasselt. De universiteit brengt hiermee hulde aan het werk en grenzeloze engagement van Dr. Jane Goodall op vlak van natuurbescherming en dierenwelzijn. “Er zijn ontzettend veel redenen voor dit eredoctoraat”, vertelde rector Bernard Vanheusden in de traditionele laudatio. “Niet alleen is haar onderzoek naar het leven van chimpansees in het wild, indrukwekkend en baanbrekend. Jane Goodall is voor ons een zeer terecht eredoctor door de boodschap van hoop die zij zelf weerspiegelt en haar grenzeloze engagement waarmee ze jong en oud inspireert en bewust maakt dat ieder van ons moed moet hebben, en durven deze wereld ten goede te veranderen.”
Zelf was Jane Goodall verheugd met het eredoctoraat van de Universiteit Hasselt, en had ze lovende woorden voor het klimaatonderzoek van de Ecotron Hasselt University. “Jullie onderzoek biedt wetenschappers meer inzicht in de impact van de klimaatverandering op ons ecosysteem. Dit kan ons helpen om ons beter voor te bereiden, ons aan te passen en hopelijk natuur, diersoorten en ook onszelf te redden.”

30 jaar Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM)

De online ceremonie stond ook gedeeltelijk in het teken van het 30-jarig bestaan van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland werd in 1990 opgericht door Natuurpunt en de Kempische Steenkoolmijnen als hefboom voor natuur en landschap. Uit de koker van het RLKM-team zijn er intussen heel wat topinitiatieven ontwikkeld en hiervoor meermaals internationaal gelauwerd, zoals de ontwikkeling van het Fietsroute-netwerk, het Nationaal Park Hoge Kempen, het RivierPark Maasvallei en het GrensPark Kempen~Broek.
Ignace Schops, directeur van het RLKM: “We wilden na 30 jaar samenwerking al onze partners en vrijwilligers eens op hoog niveau dankjewel zeggen. Jane Goodall was al snel bereid om haar fantastische verhaal te vertellen en de mensen in het groene Limburg te komen steunen. Door Corona moet het digitaal, maar de boodschap is er niet minder om: samen kunnen we een duurzame toekomst realiseren!”

Bijzondere woorden van Jane Goodall en David Attenborough

Opvallend, zowel Jane Goodall als de beroemde Britse documentairemaker David Attenborough hadden tijdens de ceremonie lovende woorden voor het werk van Ignace Schops en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. “Ik ben diep ontroerd door de boodschappen die ik van Jane Goodall en David Attenborough kreeg”, zegt een verraste Ignace Schops. “Door mijn internationaal werk kom ik hen af en toe tegen, maar het doet toch wat als de twee grootste natuur-iconen van de wereld je rechtstreeks aanspreken.
Maar de grootste verdienste gaat naar mijn bestuur en al onze partners die mij en mijn team steeds weer ondersteunden en ons telkens de kans geven om het groene hart van Limburg samen verder uit te bouwen. Heel erg bedankt iedereen!”

Meer info:

Prof. dr. Bernard Vanheusden (Rector UHasselt): 0473 48 83 34
Ignace Schops (directeur RLKM): 0477 43 56 33
Koen Santermans (woordvoerder UHasselt): 0473 26 53 10
Anouska Plasmeijer (Jane Goodall Institute Belgium): 0487 23 56 43

Foto credits: Judy Waters (zuster van Jane)