Maak kennis met Hugues Boungou

Maak kennis met Hugues Boungou
28/12/2016 Webmaster

Hugues Boungou

Hugues is een dierenartsassistent van het Jane Goodall Institute in de Republiek Congo. Hier ondersteunt hij dokter Rebeca Atencia, de uitvoerende directeur en dierenarts van JGI-Congo, maar ook de rest van het team in het Tchimpounga Rehabilitatiecentrum voor Chimpansees.

Voordien werkte Hugues als verpleger in een ziekenhuis in de stad Pointe Noire, dat zo’n veertig kilometer van Tchimpounga ligt. Dankzij enkele positieve referenties van Erbé Chikaya, de hoofdverpleegkundige in Tchimpounga, werd Hugues toegelaten tot het dierenartsteam van het reservaat. Omdat veel van de medicijnen waar hij als verpleger mee werkte dezelfde zijn als die gebruikt worden op chimpansees, paste Hugues zich snel aan zijn nieuwe job aan.

Volgens Hugues is het leukste deel van de job dat hij meehelpt om de levens van chimpansees te redden. Hij verdeelt zijn tijd tussen het hoofdreservaat en de Kouilou River islands (Kouilou Riviereilanden), waarheen vele chimpansees zijn overgeplaatst vanuit het oude reservaat. Sommigen onder hen danken hun leven aan het briljante werk van de dierenartsassistent. Hugues is intelligent, werkt zeer intuïtief en houdt ervan om ziektes te onderzoeken. Sinds hij in het Tchimpounga reservaat arriveerde, scherpte Hugues zijn vaardigheden sterk aan. Ondertussen gebruikt hij röntgenapparatuur en microscopen zonder problemen.

Daarnaast spendeert Hugues verschillende dagen per maand in het Conkouati Douli Nationaal Park waar hij zich als dierenarts inzet voor de opvolging van een groep mandrillen die er door het JGI geherintroduceerd zijn. Hugues gelooft dat bavianen sociale dieren zijn die sterke emotionele banden met elkaar kunnen leggen. De bavianen hebben daarenboven, net zoals chimpansees, hun eigen karakter. Omdat een voorzichtige en geschikte behandeling van chimpansees en andere primaten een vertrouwensband creëert tussen dierenartsen en dieren, gelooft Hugues in deze aanpak. De vertrouwensband zorgt op zijn beurt dat de dierenartsen hun werk efficiënter kunnen doen.