Onderzoek stress niveau

Onderzoek stress niveau
16/02/2018 Webmaster
Niet-invasief onderzoek naar wilde chimpansees

Het Jane Goodall Institute voert een innovatief onderzoek naar wilde chimpansees. Het doel is om in te schatten welke impact de toegenomen menselijke activiteit en de veranderingen in de natuur hebben op het stressgehalte van chimpansees. Diersoorten in wiens habitat menselijke activiteit plaatsvindt, lopen het risico dat hun conditie er op lange termijn op achteruitgaat omwille van de chronische stress.

Het Jane Goodall Institute verzamelt achtergelaten haren uit de nesten van chimpansees en analysereert het cortisolgehalte erin. Cortisol is een goede indicator van het stressgehalte over een lange periode. De studie werd opgezet in het noordwesten van Uganda om het welzijn en de stress van chimpansees vast te stellen wanneer ze te maken krijgen met menselijke activiteiten, zoals ecotoerisme, bosfragmentatie, conflicten tussen mens en natuur, illegale houthandel en stroperij.

Dit is een niet-invasieve indicator en voorafgaande resultaten tonen aan dat bosfragmentatie en conflicten tussen mens en natuur meer stress opwekt dan goed georganiseerde en gereguleerde ecotoeristische activiteiten. Om meer te weten te komen en om te kunnen bepalen hoe duurzame projecten van ecotoerisme eruit zien en er zelf te kunnen ontwikkelen, voert het Jane Goodall Institute nog andere studies uit naar chimpansees in andere landen, zoals Senegal, de Republiek Congo en Tanzania.

Je kan ons onderzoek steunen door een gift te doen.

Het onderzoek wordt gevoerd door het Jane Goodall Institute Switzerland en de Universiteit van Zurich.

Foto credit: Wolfgang Kaeppeli