Democratische Republiek Congo

Bescherming van chimpansees

De bossen van de Democratische Republiek Congo huisvesten 35 tot 40% van alle chimpansees die in het wild leven, en zijn de thuis van de grootste chimpanseepopulatie in Afrika. Al waren de bossen in het Congobekken lang een stabiele habitat, vandaag neemt de ontbossing er het sterkst toe, en dit over het hele chimpanseegebied. Het Jane Goodall Institute is actief in het oostelijke deel van de Democratische Republiek Congo en coördineert de implementatie van het Great Apes Conservation Action Plan (een actieplan voor het behoud van mensapen) in een gebied dat Kahuzi-Biega, Maiko, Tayna en Itombwe omvat. Dit gebied strekt zich uit over meer dan 260.000 km².

De activiteiten omvatten steun aan gemeenschapsreservaten, onderwijs in de scholen en Roots & Shoots projecten voor jongeren, het verbeteren van de inkomstenbronnen (met name voor meisjes en vrouwen), projecten rond zorg en gezondheid en bewustmakingscampagnes met billboards en radiospots.

In de Democratische Republiek Congo zijn tal van bedreigingen voor de chimpansees en hun habitats te wijten aan menselijke activiteiten. Het gaat onder meer om habitatverlies door de stijgende demografische druk van de mens, om illegaal gejaagd bushmeat, commerciële jacht, artisanale mijnbouw, landbouw en houtkap voor steenkoolproductie.

Het JGI blijft zich dag na dag inzetten om chimpanseehabitats te herstellen en de populaties in het hele gebied te stabiliseren. Wil je graag meer weten over de link tussen illegale artisanale mijnbouw, het behoud van chimpansees en e-afval? Lees er meer over en sluit je aan bij de campagne Recycle4Chimps van JGI België!

Foto credit: Sophie Muset/JGI Canada