Forest in One Day nadert vlug!

Forest in One Day nadert vlug!
04/12/2018 Webmaster

Photo credits: Sören Decraene

Het is misschien moeilijk te geloven, maar het slapende winterseizoen is de ideale periode om een nieuw bos te planten. Dit is precies wat we zullen doen in Alken (Wolfstraat 68, 3570) binnen enkele dagen (9 December van 10u tot 16u) voor onze jaarlijkse plantactie: Forest in One Day.

Elk jaar planten we tot 8000 verschillende inheemse bomen, waardoor er een natuurlijk ecosysteem ontstaat, dat wilde dieren en de lokale gemeenschap ten goede komt.

Deelnemen is gemakkelijk: 5€ per boom, en je kan er zoveel sponsoren als je wilt en ze mee komen planten. Voor elke boom die we planten, sponsoren we het planten van meerdere bomen in een van onze projecten voor de instandhouding van de gemeenschap en de herbebossing in Afrika.

Kan je de boomplantdag niet halen, onze vrijwilligers zijn blij om jouw boompje voor jou te planten.

 

“Ontbossing verandert ons klimaat, beschadigt mensen en de natuurlijke wereld. We moeten en kunnen deze trend ombuigen.”
Jane Goodall

Wat mee te brengen:

Handschoenen,  laarzen tegen modder, 2 paar kousen, regenjas, water en thermosfles.

Onze partner is Bosgroep Limburg. Bosgroep Limburg is een vereniging van en voor boseigenaren en bosbeheerders. De directie geeft advies over en ondersteunt alles wat te maken heeft met het onderhoud van bossen.

Wat maakt een bos?

Een bos is meer dan een verzameling bomen. Ze zijn een tehuis voor 80% van de terrestriële biodiversiteit in de wereld. Deze ecosystemen zijn complexe webben van organismen waaronder planten, bomen, schimmels en bacteriën.

Bossen zijn essentieel voor het leven op aarde. Ze leveren zuurstof aan die we nodig hebben om te overleven. Ze zuiveren onze lucht en ze vertragen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Bossen houden ons gelukkig. Ze zetten aan tot verwondering en voorzien in recreatieplaatsen. Leven in de buurt van een groene omgeving heeft een positief effect op zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Photo credits: Frédéric Demeuse – https://www.fredericdemeuse.com/

Wist je dat…?

  • bossen een grote rol spelen in de productie van medicijnen? De actieve componenten van tenminste 120 vaak gebruikte geneesmiddelen komen uit het bos.
  • het geen goed idee is om een bos te beginnen planten op een willekeurige, open plaats? Dit kan schade toebrengen aan lokale diersoorten die open natuurlijke plaatsen nodig hebben voor hun habitat.

Bosbaden

We weten allemaal wat zonnebaden is, maar heb je al gehoord van bosbaden?

Bosbaden vindt zijn oorsprong in Japan, waar het gekend is als ‘shinrin-yoku’ (shinrin = bos en yoku = bad). Zo betekent shinrin-yoku baden in een atmosfeer van bossen.

Je hoeft niks speciaals te doen voor dit. Het concept is heel simpel: je hoeft aanwezig te zijn in de natuur en ermee verbinding te maken door je 5 zintuigen. Luister naar de vogels en het geluid van de bladeren die bewegen door de wind. Kijk naar de verschillende kleuren en ruik de geur van het bos. Adem diep om de frisheid van de lucht te proeven. Maak verbinding met de natuur om kalm en rustig te worden.

Je kan overal in de wereld bos-baden, ook in de bossen die geplant zijn tijdens de vorige Forest in One Day evenementen (zie hier).