Team

Anouska Plasmeijer
Uitvoerend directrice – anouska@janegoodall.be
Anouska Plasmeijer, die als Nederlandse al 15 jaar in Brussel woont, is de nieuwe algemeen directeur van JGI Belgium (haar mandaat gaat in op 1 januari 2020). Ze genoot een opleiding tropisch bosbeheer en werkte voor een grote natuurbehoudsorganisatie. Anouska is gehuwd en heeft drie prachtige kinderen en een bijzonder schattige hond.
Ze is al jarenlang een bewonderaarster van onze stichtster Jane Goodall en was aangenaam verrast toen ze meer vernam over onze vele activiteiten in België, vooral rond herbebossing. Anouska wil zich graag meer inzetten voor lokale activiteiten en houdt ervan de krachten te bundelen met gelijkgestemde zielen.
Haar favoriete citaat: “Life is what happens to you when you are busy making other plans” (Het leven is wat je overkomt wanneer je andere plannen aan het maken bent) uit de song Beautiful Boy van John Lennon.
Nektaria Moskofidis

Nektaria Moskofidis
Nektaria heeft Griekse roots en werkt als juridisch adviseur, met een specialisatie in wetgeving inzake milieu en dierenwelzijn. Ze heeft een passie voor hardlopen en leest stapels boeken. Al toen ze een klein meisje was, had ze een passie voor het helpen van dieren en het milieu. Volgens haar zijn de dieren er niet zodat wij ze als voorwerpen kunnen gebruiken en is er geen enkel excuus voor dierenmishandeling. Ze wil een spreekbuis zijn voor het milieu en de dieren, die hun stem niet kunnen laten horen. Ons voornaamste doel in het leven is anderen helpen, gelooft ze, en een bijdrage leveren in deze wereld. Of om het met de woorden van Gandhi te zeggen: wees zelf de verandering die je in de wereld wil zien.

Kathleen Leemans
Kathleen Leemans
Lidmaatschap coördinator – membership.nl@janegoodall.be
Kathleen sloot zich aanvankelijk bij JGI Belgium aan omdat ze zich geïnspireerd voelde door de verhalen van dr. Jane Goodall. Ze bleef er omdat ze bij de andere teamleden een gelijkaardige motivatie en gelijkaardige ideeën ontwaarde. Ze brengt haar liefde voor de natuur in de praktijk door alle levende wezens die haar pad kruisen te identificeren en zich van hun aanwezigheid bewust te zijn. Ze is geïntrigeerd door de schoonheid en diversiteit van nachtvlinders, terwijl ze van de mensapen heeft geleerd wat onze plaats in de natuur is. Ze werkt momenteel haar studie biologie af en draagt duurzaamheid en creativiteit hoog in het vaandel.
Tania Parys
Tania Parys
Roots & Shoots coördinator – rootsandshoots@janegoodall.be
Tania bruist van passie en houdt van vrijheid. Haar dochters Emma and Margot komen voor haar absoluut op de eerste plaats. Ze is dol op reizen en bezoekt graag minder populaire oorden die andere mensen liever niet opzoeken. Ze wil voortdurend bijleren en daagt haar zin voor creativiteit graag uit. Ze past liever voor wat ‘mainstream’ is, en kijkt altijd naar andere mogelijkheden. Ze houdt van onderwijzen en contact maken met mensen. Op school geeft ze biologieles en daarnaast leert ze kinderen zwemmen en geeft ze aquagymlessen aan zwangere vrouwen en vrouwen die met hartaandoeningen te maken kregen. Dat zijn haar twee grootste passies. Als ze het niet met je eens is, zal ze je dat zeggen, en ze moet nog leren om de zaken wat diplomatischer aan te pakken. Ze houdt van mensen die haar inspireren … zoals Jane.
Ronald Eelbode
Webmaster – ict@janegoodall.be
Ronald is een Vlaams chemicus en webmaster/webdeveloper. Sinds 2015 staat hij in voor het onderhoud en de ontwikkeling van websites voor JGI Belgium, en vertaalt hij ook af en toe voor de organisatie. Hij houdt van de combinatie van wetenschap en spiritualiteit in Jane’s book “Reason for Hope”.
Sophie De Spiegeleir
Sophie De Spiegeleirnewsletter@janegoodall.be
Sophie is in België geboren en getogen. Ze behaalde twee masterdiploma’s – Sociale & culturele antropologie en Victimologie en strafrechtsbedeling – en werkt nu aan een doctoraat over ‘cybervictimisation’. Haar passie ligt vooral bij mensen en het doorgronden van hun sociale interacties, maar Sophie is sinds haar kindertijd ook gefascineerd door dieren en vooral mensapen (je zou eens een blik moeten werpen op haar collectie knuffeldieren!). De wereld rondreizen, nieuwe mensen ontmoeten en van andere keukens proeven, horen ook tot haar geliefde bezigheden. Belangrijker nog: de grootste droom van Sophie is van deze wereld een betere plek te maken. Dat is ook een van de redenen waarom ze zich bij het Jane Goodall Instituut Belgium heeft aangesloten in december 2017. Ze is momenteel verantwoordelijk voor de nieuwsbrieven van JGI Belgium.
Ivan Dunsmore
Ivan Dunsmore
Ivans interesse in fotografie manifesteerde zich toen hij jaren geleden op reis was in India en er de camera van zijn moeder vernielde door hem per ongeluk op een stenen vloer te laten vallen. In plaats van een nieuwe camera voor zijn moeder te kopen, kocht hij er een voor zichzelf en heeft hij tijdens de rest van die reis onophoudelijk gefotografeerd. Hij ontdekte JGI na zijn studie sociale wetenschappen die hij in 2017 afrondde, en draagt er graag zijn steentje bij tot het uitdragen van respect voor alle levende wezens.
Alfred Eliba
Alfred Eliba
Alfred is ecoloog en bioloog gespecialiseerd in natuurbehoud. Hij zette zich zes jaar lang in voor de bescherming van de Grauer gorilla in het oosten van de DRC, via het behoud van gemeenschappen. Van 2007 tot 2012 was hij coördinator van het Usala Gorillas Reserve, gelegen rond het nationale park Maïko, met de steun van het internationale Dian Fossey Gorilla Fund. Hij werkte ook als vrijwilliger voor de Kumu Foundation, die de steun geniet van het programma Conservation International/CARPE-USAID in Centraal-Afrika, dat op zijn beurt bossen wil beschermen tegen de klimaatverandering. Hij kwam JGI Belgium als vrijwilliger versterken in 2015, met als doel zijn veldwerkervaring te delen, zijn kennis te verbreden en bij te dragen tot het werk van JGI. Hij wil graag een verschil maken om onze aarde te redden. Alfred behaalde een masterdiploma Tropisch Natuurbeheer aan de universiteit van Luik.
Katleen de Buyser
Katleen De Buyser
Katleen zag het levenslicht in Brugge. Ze houdt van mensapen en dieren in het algemeen en brengt dan ook graag uren in de natuur door als gepassioneerd fotografe. Het Jane Goodall Instituut Belgium is voor haar een natuurlijk verlengstuk van haar aangeboren liefde voor de natuur.
Het is zo fijn om bewustzijn aan te wakkeren en aan de slag te gaan met de talrijke mogelijkheden die er zijn om de natuur en ons aller habitat – de aarde – te beschermen en er ons steentje toe bij te dragen. Laten we ervoor zorgen dat deze vlam van zorg en steun, zowel voor mensen als voor andere levende wezens, nooit uitdooft!
Sandy Paquay
Sandy Paquay
Sandy is een gepassioneerde leerkracht moraal. Ze doet niets liever dan jonge mensen de nodige vaardigheden en kracht bijbrengen om op te komen tegen onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Ze raakte betrokken bij JGI in 2014, geïnspireerd door de vele Roots and Shootsprojecten op haar school. Vrijwilligster bij JGI werd ze na een magische ‘Music for Chimps’-ervaring in 2017. Goed om te weten: Sandy eet geen vlees omdat ze zich te zeer verbonden voelt met dieren, die niet voor zichzelf kunnen opkomen; ze vertoeft graag in het gezelschap van inspirerende mensen en reist daarom ook graag. Ze gelooft, net als Jane, dat elk van ons een verschil kan maken en een impact kan hebben. “Wees zelf de verandering die je in de wereld wil zien”, is haar motto.
Margaux De Pauw
Margaux De Pauw
Margaux is archeologe, maar bij gebrek aan een Louis Leakey om haar op missie naar het regenwoud te sturen, belandde ze op een zijspoor en kwam ze in de kunstwereld terecht. Haar liefde voor de natuur kreeg ze van haar ouders mee, die niet toevallig het boek “In the Shadow of Man” van Jane Goodall op haar nachtkastje legden. Een toevallige ontmoeting met Jane in een galerij wakkerde haar passie weer aan en zo snel ze kon, sloot ze zich aan bij het Jane Goodall Instituut Belgium. Haar hobby’s zijn onder meer uitgestorven dieren tekenen, broccolisoep eten en zeer slecht mondharmonica spelen (volgens haar honden toch).
Christos Maniatis
Christos Maniatis
Christos is geboren in Athene en groeide op in het hart van Afrika, in Burundi.
Hij genoot dan wel een opleiding tot robotica-ingenieur, maar heeft een onmeetbare passie voor dieren en de natuur.
Omdat hij verhalen van Jane te horen kreeg toen hij opgroeide, werd ze een echte inspiratiebron voor hem.
Hij koestert niet alleen een liefde voor de natuur maar houdt ook van sport en natuurfotografie. Hij heeft een hekel aan onrechtvaardigheid.
Hij sloot zich in 2017 als vrijwilliger bij het Jane Goodall Instituut aan. Om hem in één zin te omschrijven: “I am not African because I was born in Africa but because Africa was born in me” (Ik ben niet Afrikaans omdat ik in Afrika ben geboren, maar omdat Afrika in mij is geboren), door Kwame Nkrumah.
Louise Delhaye
Louise Delhaye
Louise is geboren in Saudi-Arabië, waar ze haar eerste levensjaren doorbracht. Vervolgens verhuisde ze achtereenvolgens naar Wenen en naar Congo. Daarna belandde ze in België, met haar hoofd vol herinneringen en beelden van andere landen en culturen. Maar er zaten ook beelden bij van plastic tassen die prachtige landschappen bezoedelden, van mensen die in ellende leefden en van mishandelde dieren. Meer dan ooit vastbesloten om een verschil te maken, volgt ze momenteel een master in mariene en lacustriene wetenschappen. Zo viel haar oog op een artikel getiteld “Be like Jane” in National Geographic, wat haar dan weer deed besluiten om zich bij JGI aan te sluiten.
Laureline Maurer
Laureline Maurer
Laureline studeert montage aan een Brusselse filmschool. Gefascineerd door het gedrag van dieren, vooral apen, en vastbesloten om actie te ondernemen voor milieubescherming, besloot ze om het Jane Goodall Instituut bij te staan door foto’s en kortfilms te maken van JGI-vrijwilligers in actie.
Jens Warrie
Jens Warrie
Jens leerde Jane kennen toen hij op de middelbare school een project schreef over het gedrag van chimpansees. Sindsdien is hij een fan van haar. Hij werkt momenteel als “MOS-begeleider” (Milieuzorg Op School), een duurzaamheidscoach voor Brusselse scholen. Dat hij in het kader van Roots & Shootsprojecten en van JGI Belgium in het algemeen zijn persoonlijke expertise in milieu-educatie kan benutten en tegelijk kan bijdragen tot de doelstelling van zijn idool, vindt hij geweldig.
Lysiane Pons
Lysiane Pons
Lysiane komt uit een klein stadje in Zuid-Frankrijk, vlakbij de grens met Spanje. Ze verhuisde al gauw naar Parijs om een masterdiploma in Culturele Bemiddeling te halen en trok dan achtereenvolgens naar Griekenland, waar ze voor verschillende organisaties werkte, en België, waar ze werkt voor een denktank/persagentschap actief rond wetenschap en beleid. Ze houdt van dieren, mensen helpen, kunst, design en ‘geeky stuff’. Sinds januari 2018 helpt ze het Jane Goodall Instituut door nieuwe ‘funky’ designs te ontwerpen. Ze kijkt er naar uit om zich er op nog meer manieren nuttig te maken.
Fabiana Pica
Fabiana Pica
Fabiana sloot zich aan bij JGIB in 2010. Als Italiaanse en Belgische gelooft ze sterk in het concept van interdependentie en solidariteit tussen de levensvormen. Alles is verbonden. Haar grote passie voor natuur en dieren heeft haar altijd geïnspireerd in haar leven. « We moeten respect en mededogen cultiveren voor alle levende wezens om van de wereld een betere plaats te maken.» Het Roots & shoots-programma is een must!
Fabiana is actief lid van Jane Goodall Institute Belgium door vertaalwerk te doen van het EN naar het FR en omgekeerd. Ze is recentelijk verhuisd met haar gezin naar Rwanda, Kigali om haar passie voor natuurbehoud te volgen.
Vasiliki Boukouvala
Vasiliki Boukouvala
Vasiliki is marketeer en heeft in diverse universiteiten en onderwijsinstellingen gewerkt, zowel in Griekenland als in België. Ze wilde actiever bijdragen tot gelijk welke inspanning om ons leefmilieu te beschermen en kwam zo bij het Jane Goodall Instituut terecht. Haar vrije tijd besteedt ze aan dansen, fietsen en literatuur. Ze houdt van reizen, inspirerende quotes, gelukkige gezichten en popcorn. Verder droomt ze van een wereld zonder oorlog, onrechtvaardigheid en luiheid.

Photo credits (except Anouska, Fabiana, Alfred, Sandy and Louise): Ivan Dunsmore/JGIB. Anouska door Nicola Van Achter, Fabiana door Philip Theunissen/JGIB.