Overlijden van koningin Elisabeth II

Overlijden van koningin Elisabeth II
13/09/2022 Webmaster
Eerbetoon aan Hare Majesteit Koningin Elizabeth II

“Het is moeilijk om me Groot-Brittannië voor te stellen zonder Koningin Elizabeth II. Meer dan driekwart van mijn leven was ze onze koningin, met haar kalme elegantie, haar open glimlach, en haar unieke manier van zwaaien naar de mensen vanuit de auto of touringcar. Ze behield haar positie tot het einde van haar leven en werd de langst regerende monarch van Groot-Brittannië. Gedurende haar lange, zware en toegewijde jaren van dienst werd ze gerespecteerd en geliefd. Ze ontmoette en werkte de afgelopen decennia met 15 Britse premiers. En ze heeft zoveel veranderingen meegemaakt tijdens haar jaren als Koningin. Tijdens al het geweld, rellen, oorlogen, klimaatverandering en zo meer, was ze er altijd, een geruststellende aanwezigheid om de moraal van haar volk hoog te houden. Ze heeft het leven van zovelen over de hele wereld beïnvloed.

Ik was 18 toen ik via de radio hoorde dat koning George VI was overleden. Prinses Elizabeth, zoals ze toen heette, was met haar man prins Philip in Kenia aan het genieten van een vrije dag om naar olifanten te kijken. Ze was pas 26 toen ze tot koningin werd gekroond.

Ik heb haar vier keer ontmoet: Als eerste toen ik werd voorgesteld in Buckingham Palace. In 1979 kon ik tijdens het staatsbezoek van de Koningin aan Tanzania met haar spreken over mijn werk met chimpansees. De derde keer dat ik Hare Majesteit ontmoette, was toen ze me benoemde tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk in Buckingham Palace (het was de troonopvolger, huidige koning Charles III die de erkenning om mijn nek hing). Ik heb haar voor de laatste keer ontmoet en de hand geschud toen ik werd uitgenodigd om een korte toespraak te houden bij de Commonwealth Service in Westminster Abbey.

Hare Majesteit was een werkelijk bijzonder mens en het bewijs van het respect dat ze genoot wordt duidelijk door de miljoenen eerbetonen die vanuit de hele wereld binnenstromen, afkomstig van presidenten en premiers, bedrijfsleiders en hoofden van NGO’s tot talloze leden van de bevolking.

De koningin vond het heerlijk om in Balmoral op het platteland te zijn. Ze hield van dieren en het was ontroerend om haar paarden te zien tijdens de recente viering van haar platina jubileum in Windsor. Ze hield ook van honden. Ze kreeg haar eerste corgi in 1933 en gedurende de hierop volgende 89 jaren zou ze er naar verluid ongeveer 30 hebben gehad. Onlangs kondigde ze aan dat ze er geen meer zou kopen, omdat ze haar hondenvrienden niet wilde achterlaten rouwend om haar dood. Ze wordt echter overleefd door drie corgi’s, één dorgi (een kruising tussen een corgi en een teckel!) en een springerspaniël. Ze zullen haar missen, maar natuurlijk zullen ze liefdevol worden verzorgd. Het zou haar verheugen te weten dat Corgi-eigenaren nu een “Corgi Parade” plannen door een van de Londense parken als eerbetoon aan deze indrukwekkende vrouw.

We betuigen ons medeleven aan alle leden van haar familie, in het bijzonder aan haar kleinkinderen en zoon, Koning Charles III die nu de kroon zal dragen. Hij heeft reusachtige schoenen te vullen en heeft al onze steun nodig. Laat ik eindigen met het traditionele ‘Lang leve de koning’ “.

Tekst: Jane Goodall