Premier De Croo plant bomen

Premier De Croo plant bomen
20/02/2021 Webmaster

Op 7 februari 2021 was de 7de editie van Forest in One Day gepland, de publieke boomplantactie van Jane Goodall Instituut België. Sinds 2015 werkt Bosgroep Limburg hieraan mee als technische partner. Sinds 2019 zijn ook energieproducent Luminus, Bosgroepen Oost-Vlaanderen en Sylva Nova als partner toegetreden tot deze boomplantactie. Wegens de corona-pandemie was de boomplantactie deze keer geen publiek evenement. In beperkte kring werden toch symbolisch enkele bomen geplant in aanwezigheid van pers en enkele prominenten.

Alle voorziene aanplantingen zullen dit jaar op de 3 locaties – Brakel, Visé en Alken – doorgaan. De bomen en struiken zullen over verschillende dagen in beperkte kring geplant worden door vrijwilligers van Bosgroepen Limburg, Bosgroepen Oost-Vlaanderen en Sylva Nova. In Brakel komen er 5480 bomen en struiken, in Alken zijn er zo’n 6000 aanplantingen en in Visé ongeveer 3000. Hans Scheirlinck van Bosgroepen Oost-Vlaanderen: “Het wordt een mooi gemengd bos met inheemse boomsoorten zoals zomereik, beuk, boskers, zwarte els en wilgen. Daarnaast worden ook struiken geplant zoals de hazelaar, meidoorn en lijsterbes. Dat komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.”

De boomplantactie in Zegelsem, nabij Brakel, was sedert lang ingepland. Brakel bleek in het najaar van 2020 ook de woonplaats van de eerste minister Alexander De Croo. De eerste minister werd uitgenodigd en verscheen in de nodige uitrusting op het te vergroenen stuk land. Tezamen met zijn 2 zonen plantte hij enkele bomen. De eerste minister deeldde aan de aanwezigen mee dat bomen planten vaak een te onderschat middel is in de strijd tegen de klimaatopwarming. Tevens zetten federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten, de CEO van Luminus Grégoire Dallemagne en de Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer met hun aanwezigheid de symbolische plantactie kracht bij.