Ontmoet Lemba, Mambou en Mbebo

Lemba

LembaLemba werd geconfisceerd met behulp van HELP Congo en een plaatselijke natuurorganisatie. Lemba was extreem ondervoed door een ernstige parasieteninfectie.

Lemba is een heel rustige chimpansee. Hoewel haar hangende oren haar een droevige uitstraling geven, is ze een van de vrolijkste chimpansees in Tchimpounga. Ze is dol op al haar verzorgers en is favoriet bij iedereen – mens of geen mens!

Aan het eind van 2010 werd Pointe Noire overvallen door een polio-epidemie. Tot verbazing en ontzetting van het management en personeel van het opvangcentrum werd Lemba ook ziek, ondanks het feit dat zij in het verleden was ingeënt. Zij werd ingeënt met het gedode poliovirus, niet met het levende virus. Klaarblijkelijk werkte dat niet honderd procent.

Toen ze ziek werd, dacht het team van dierenartsen dat ze het niet zou halen. Tegenwoordig is het bovenlichaam van Lemba weer bijna normaal, maar jammer genoeg moeten de ledematen van haar onderlichaam nog steeds herstellen. Lemba’s handicap schijnt haar echter helemaal niet in de weg te staan. Ze heeft andere manieren gevonden om te bewegen en heeft een ontzettend sterk bovenlichaam.

Verhaal over Lemba, verteld door Rebecca, dierenarts en directeur van Tchimpounga:
Toen ze gevonden werd, zag Lemba er erg moe uit en Rebeca voelde zich moedeloos omdat er alweer een nieuwe baby chimpansee moest gered worden. Lemba betekent “ik ben moe”. “Vanaf het begin was Lemba een hele lieve en afhankelijke kleine baby, altijd “hangend” aan haar verzorgers”. Ze had spijtig genoeg niet veel geluk en Rebeca vertelde ons haar verhaal:

“Zij kwam op het moment dat alle mensen in de Republiek Congo, met inbegrip van de verzorgers bij Tchimpounga, een poliovaccinatie moesten krijgen. Om te vermijden dat de verzorgers het poliovirus zouden doorgeven aan de chimpansees, werden ook alle 152 chimpansees in Tchimpounga gevaccineerd, maar de vaccinatie voor Lemba kwam spijtig genoeg te laat. Eerst kreeg ze koorts en nadien werden, een voor een, haar beide armen en benen gevoelloos. Maar ze bleef in een goed humeur en glimlachte de hele tijd. De dierenartsen vroegen mij of ze haar moesten laten inslapen, omdat ze verwachtten dat ze voor de rest van haar leven kreupel zou blijven. Ik had echter gehoord van een behandeling die bij mensen wordt gebruikt om verlamde ledematen te stimuleren; een behandeling, die in sommige gevallen succesvol blijkt te zijn. Proberen om elke ledemaat elke dag te stimuleren, zou de ledematen mogelijk terug tot leven brengen. Dus werden elke dag Lemba’s vingers, armen, tenen en benen gemasseerd door de verzorgers. Na 15 dagen, zagen ze een vinger bewegen. Misschien zagen ze het verkeerd … nee, het vingertje bewoog echt! Na 20 dagen, bewoog haar arm, na 3 maanden twee armen, en dan een knie, en dan bewoog haar hele been terug. Haar andere been bleef echter spijtig genoeg gevoelloos”.

“Vandaag, heeft Lemba op een alternatieve manier geleerd om mobiel te zijn en ze is uitstekend in het bomen klimmen. Ze is eigenlijk heel dominant in haar groep! ”

Mambou

MambouMambou werd geconfisceerd en naar de Brazzaville Zoo gebracht. Toen Mambou in de Brazzaville Zoo verbleef, liep hij een ernstige vorm van schimmelinfectie op (candida), die wordt veroorzaakt door een te hoge dosis medicatie. Candida heeft in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Mambou kon niet meer normaal eten of drinken en moest 3 weken lang met intraveneuze vloeistoffen worden gevoed. De constante zorg en aandacht van het team van dierenartsen hebben hem gered.

Vandaag de dag doet Mambou zijn naam helemaal eer aan, want die betekent “problemen” in de lokale taal. En dit jonge aapje haalt voortdurend kattenkwaad uit! Hij is heel actief en vrolijk en speelt het liefst de hele dag door. Hij speelt met iedereen, zelfs met de honden.

Mambou werd gescheiden van zijn groep toen hij een schimmelinfectie had. Hij verbleef bij Lemba vanwege zijn vorige ziekte. Tijdens zijn verblijf bij Lemba hield Mambou het personeel in het opvangcentrum de hele dag door bezig. Hij haalt graag kattenkwaad uit, maar is ook heel erg lief. Hij wordt graag geknuffeld en rondgedragen door iedereen die dat aanbiedt.

Verhaal over Mambou, verteld door Rebecca, dierenarts en directeur van Tchimpounga:
Mambou betekent “probleem” of “zorg”: zijn toestand was levensbedreigend toen hij aankwam bij Tchimpounga. Hij was uitgeput, apathisch, totaal uitgedroogd en had een ernstige candida en parasitaire infectie. Wanneer de dierenartsen erover dachten hem op te geven, besloten Rebeca en de andere verzorgers om voor zijn leven te vechten.

“We gaven hem intraveneuze voeding en beetje bij beetje begon hij te herstellen. Na een maand van intensieve zorg, was hij onherkenbaar. Hij is een zeer actieve, gelukkige jonge chimpansee die kan genieten van spelen, de hele dag lang. Vandaag de dag doet hij zijn naam “problemen” alle eer aan. Hij haalt voortdurend kattenkwaad uit! Hij speelt met iedereen, inclusief de honden. De hond, Tango, is zijn beste vriend. Hij kietelt met zijn neus aan Mambou zijn buik terwijl Mambou non-stop lacht. ”

Mbebo

MbeboMbebo werd geconfisceerd door gerechtelijke instanties in Brazzaville, met assistentie van de Wildlife Conservation Society (WCS) en het programma van de Aspinall Foundation (PPG). Hij werd een tijdje in de Brazzaville Zoo gehouden totdat Dr. Ken Cameron van het WCS aanbood hem naar Tchimpounga te brengen.

Bij aankomst verkeerde Mbebo in goede gezondheid en woog hij 5 kg. Zoals bij veel nieuwe chimpansees wezen tests uit dat Mbebo meerdere parasieten had en behandeld moest worden.

Mbebo kreeg deze naam van de medewerkers van Tchimpounga omdat hij de gewoonte heeft zijn onderlip te ontspannen, waardoor deze naar beneden hangt en hem een constant perplexe uitdrukking geeft. Hij is altijd in de weer en maakt het zijn verzorger Antoinette vaak lastig.

Mbebo vertoont interessant gedrag bij het hanteren van gereedschap dat wij nog niet eerder hebben gezien bij andere jonge chimps. Wij denken dat hij zijn moeder gereedschap heeft zien gebruiken en dat hij haar gedrag nadoet. Mbebo is ook altijd heel goed in het herkennen van wilde, eetbare planten.

Verhaal over Mbebo, verteld door Rebecca, dierenarts en directeur van Tchimpounga:
Mbebo betekent “lip” en zijn vooruitstekende onderlip heeft daarom duidelijk beslist over zijn naam. Hij werd in beslag genomen op de markt in Brazzaville, toen hij een jaar oud was. “Bij hun aankomst op Tchimpounga moeten alle chimpansees een tijdje in quarantaine verblijven en Mbebo belandde zo in een tijdelijke kooi samen met twee broers, Makasi en Leki. Ze konden het goed met elkaar vinden en speelden samen”.

“Op een dag echter, wisten ze te ontsnappen toen een van de stagiairs de deur van de kooi niet goed gesloten had. We vonden de kooi leeg en ieder van ons ging onmiddellijk op zoek naar de drie baby chimpansees. We vonden de twee broers vrij snel al lopend op de weg naar het bos, maar er was geen teken van Mbebo … Het werd al donker en nog steeds was Mbebo niet gevonden. Ik was heel erg bezorgd over de kleine baby chimpansee, maar het was gewoon te donker om nog verder te zoeken. Ik keerde terug naar de kooi en zonk neer op de vloer. Ik voelde me uitgeput en erg verdrietig. Plotseling hoorde ik een vreemd geluid en zag een doos naast mij bewegen … Ineens kwam Mbebo uit de doos en raakte mijn arm aan. Het was alsof hij mij wilde troosten, maar waarschijnlijk was Mbebo gewoon blij dat hij iemand zag!”

Hij knuffelde een tijdje bij Rebeca op schoot en even later kon ze hem zonder enig probleem gewoon terug in de kooi zetten. Hij had waarschijnlijk de hele tijd in de doos verstopt gezeten! Vandaag, is hij een echte ontdekkingsreiziger geworden!

Foto credits: (heldenfoto) Science Museum of Minnesota, (andere) JGI
Het Jane Goodall Instituut staat niet achter activiteiten als het aanraken van, omgaan met en dicht benaderen van chimpansees of andere wilde soorten. De geredde chimpansees op deze foto’s en video’s werden verzorgd door hiertoe opgeleide professionele medewerkers van JGI’s Tchimpounga-reservaat.