Terugblikken op 60 jaar baanbrekend onderzoek

Terugblikken op 60 jaar baanbrekend onderzoek
17/10/2020 Webmaster

Zaterdag, 14 maart 2020

in het prachtige Martin’s Chateau du Lac in Genval

Terugblikken op 60 jaar baanbrekend onderzoek
een avond met Dr. Jane Goodall

met

Eregast

Dr. Jane Goodall, PHD, DBE, Grondlegger van het Jane Goodall Instituut
en VN-boodschapper voor de Vrede

Beschermvrouwe

HRH Princess Esmeralda of Belgium

in aanwezigheid van

Prins Hussain Aga Khan

Het Jane Goodall Instituut België is verheugd om haar jaarlijkse galadiner & liefdadigheidsveiling op 14 maart 2020 aan te mogen kondigen. We zijn vereerd dat we zullen worden vergezeld door onze oprichtster, de legendarische Jane Goodall, met wie we terugblikken op de afgelopen 60 jaar van haar baanbrekend werk. Ze zal haar uitdagingen, successen en verwachtingen voor de toekomst met ons delen. Tot onze vreugde zal ook onze beschermvrouwe Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Esmeralda van België opnieuw het evenement bijwonen. Daarnaast zijn we vereerd dat Prins Hussain Aga Khan aanwezig zal zijn en twee items heeft gedoneerd voor onze liefdadigheidsveiling.

Terugblikken op 60 jaar baanbrekend onderzoek

In juli 1960 reisde Dr. Jane Goodall, ze was toen 26 jaar oud, van Engeland naar wat nu Tanzania is en waagde zich in de onbekende wereld van wilde chimpansees. Uitgerust met weinig meer dan een notitieboekje, een verrekijker en haar grote fascinatie voor wilde dieren, trotseerde Jane Goodall een rijk van tot dan toe haast onbekende wezens en gaf ze de wereld een opmerkelijke blik in het leven van onze meest naaste familieleden.

Nu, na bijna 60 jaar van baanbrekend werk, is Dr. Jane Goodall een van de beroemdste wetenschappers en natuurbeschermers ter wereld geworden. Haar werk bracht een revolutie teweeg in hoe we over chimpansees en onszelf denken, omdat ze als eerste bewees dat de mens niet de enige maker en gebruiker van gereedschap op onze planeet is. Haar werk heeft ons niet alleen de dringende noodzaak getoond van het beschermen van de chimpansees die met uitsterven worden bedreigd, maar ze heeft ook het beleid voor het behoud van soorten geherdefinieerd door voortdurend rekening te houden met de behoeften van de lokale bevolking en de omgeving.

Tot op heden reist ze de wereld rond en spreekt ze over de bedreigingen waarmee chimpansees en de natuur worden geconfronteerd. Ze spoort iedereen aan zich in te zetten voor alle levende wezens en de planeet die we met hen delen. In haar boeken en toespraken benadrukt ze de onderlinge verbondenheid van alle levende schepsels en de collectieve kracht van individuele actie. Als natuurbeschermer, humanitair en voorvechter van een ethische behandeling van alle diersoorten is ze een wereldwijde kracht voor mededogen en een VN-boodschapper van de vrede.
Dr. Goodall is ook de oprichter van Roots & Shoots, een wereldwijd programma dat jongeren in meer dan 50 landen ondersteunt en aanspoort om activisten, natuurbeschermers en leiders in hun dagelijks leven te worden.

Wees welkom!

Dankzij onze partner John Martin, zal dit exclusieve galadiner plaatsvinden in de prachtige setting van het ‘Martin’s Chateau du Lac’ in Genval. Vanaf 18u30 beginnen we met een cocktailreceptie, gevolgd door een vegetarisch diner om 20u. De dresscode is smart casual.

Individuele plaatsen (150€), een plek aan de tafel van Jane Goodall (600€), of een tafel voor acht of tien personen kunnen hier geserveerd worden. Door één van de tafels te kopen kunt u klanten, werknemers en zakenpartners een unieke avond bezorgen die een verschil zal kunnen maken voor onze planeet. Gasten die in het hotel verblijven kunnen hier een korting krijgen.

Wees een kracht voor het goede

Later op de avond kunt u deelnemen aan onze liefdadigheidsveiling, waar prachtige kunstwerken en exclusieve prijzen, zoals een droomsafari in Tanzania, zullen worden geveild.

Vorig jaar stelde deze veiling ons in staat om fondsen te werven voor (i) het gemeenschapsgericht natuurbehoud project in Senegal, in het bijzonder voor hun werk in boslandbouw, onderzoek naar wilde chimpansees en jeugd empowerment-activiteiten, en (ii) het Innovation Lab Schools Project in Tanzania, dat drie innovatielabs oprichtte waar Tanzaniaanse studenten gratis onderwijs kunnen volgen met een curriculum gebaseerd op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en in overeenstemming met de drie pijlers van de Roots & Shoots-methodologie (dieren, mensen en milieu) en wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde.

Dit jaar, ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Jane Goodall’s aankomst in het Gombe Stream National Park in Tanzania en de start van haar voortdurende en ononderbroken baanbrekende werk, zullen we fondsen inzamelen voor herbebossing initiatieven, voor projecten om jonge mensen te empoweren en voor dierenwelzijn programma’s van het Jane Goodall Instituut in Tanzania.

Over het Jane Goodall Instituut België

Het Jane Goodall Instituut is een wereldwijde organisatie van gemeenschapsgericht natuurbehoud opgericht in 1977, die de visie van oprichtster Dr. Jane Goodall uitdraagt. Door chimpansees te beschermen en mensen te inspireren om de natuurlijke wereld die we allemaal delen te beschermen, verbeteren we de levens van mens, dier en milieu. Alles is met elkaar verbonden – en iedereen kan het verschil maken. Het Jane Goodall Instituut België werd opgericht in 2005 en is de Belgische component van het Jane Goodall Instituut.

De inspanningen van het Jane Goodall Instituut België, haar 10 bestuursleden en meer dan 100 vrijwilligers richten zich op (i) het aanplanten en herplanten van bossen, (ii) empowerment van de jeugd en (iii) dierenbescherming door fondsenwerving voor het levensonderhoud van de meer dan 150 chimpansees in ons Tchimpounga reservaat in de DRC.

Deze inspanningen hebben ongelooflijke resultaten opgeleverd, want tot nu toe zijn er via ons Forest in One Day-initiatief 40.000 bomen geplant in België en 2,4 miljoen in Burundi. Dit jaar, op 2 februari 2020, zullen we nog eens 18.000 bomen planten in België en tegen het einde van het lokale plantseizoen meer dan 1,3 miljoen in Burundi. Zoals uitgebreid is onderzocht en gedocumenteerd, zijn bomen onze beste bondgenoten in het tegengaan van de klimaatverandering en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor alle levende wezens. Voor meer informatie, kijk op onze website www.janegoodall.be.

Over Prinses Esmeralda van België

HKH Prinses Esmeralda van België is journaliste, auteur en documentairemaakster en de jongste dochter van wijlen koning Leopold III. Ze zet zich in voor de bescherming en verdediging van vrouwenrechten en de rechten van inheemse bevolkingsgroepen en is ook milieuactiviste. Ze heeft verschillende boeken geschreven, waaronder “Terre, agissons pour la planete. Il n’est pas trop tard” (Aarde, handel nu om de planeet te redden. Het is nog niet te laat) en ook “Femmes prix Nobel de la Paix” (vrouwelijke winnaars van de Nobelprijs). Ze heeft drie documentaires gemaakt, waaronder “Virunga”. Ze is ook de president van zowel het Koning Leopold III-fonds voor onderzoek en behoud van de natuur als van Honour of Care België en de voorzitter van Friendship Belgium.

Over Prins Hussain Aga Khan

Prins Hussein Aga Khan is het derde kind en de tweede zoon van Aga Khan IV en zijn eerste vrouw, Sarah Croker-Poole. Prins Hussain is al van jongs af aan enthousiast over wildlife en heeft een grote interesse ontwikkeld voor het behoud van de natuur. Hij begon op 22-jarige leeftijd met het fotograferen van flora en fauna. Hussain Aga Khan zit in de Environment en Climate Change Commissie van het Aga Khan Development Network. Hij is lid van het AKDN-comité en bestuurslid van de Aga Khan Trust for Culture (AKTC). Zijn wildlife- en natuurfoto’s zijn tentoongesteld in La Maison Européenne de la Photographie in Parijs, het Woodrow Wilson Centre for International Scholars in Washington DC, het Oceanographic Museum in Monaco en, meer recent, op de Sustainable Blue Economy Conference in Nairobi en in het Nationaal museum voor natuurgeschiedenis en wetenschap in Lissabon. Collecties van zijn foto’s zijn gepubliceerd in 2 boeken, Animal Voyage in 2004 (een nieuwe editie werd gedrukt in 2007) en Diving into Wildlife in 2015. Sommige foto’s van Hussain zijn verschenen in blogs van National Geographic.

Heeft u nog vragen of suggesties, of wilt u graag meer informatie over het gala ontvangen, aarzel niet om ons te contacteren via gala@janegoodall.be.

Logo credit: Silvia Baldan