#Together4Forests

Hou ontbossing van je bord

Bossen wereldwijd hebben jouw hulp nodig! Ze zijn essentieel voor ons bestaan. Niet alleen voorzien ze de lucht die we inademen van zuurstof en zuiveren ze het water dat we drinken, ze zijn ook de thuis van miljoenen planten, dieren en inheemse volkeren. Meer zelfs, gezonde bossen beschermen ons tegen ziektes en absorberen CO2 uit de atmosfeer.

Intensieve/destructieve landbouw vuurt de ontbossing en de vernietiging van andere natuurlijke habitats, zoals savannes, aan. Zonder het te weten consumeren Europeanen zo veel producten met ingrediënten die van ontboste gebieden komen. Vandaag laat de Europese Unie producten gelinkt aan ontbossing en ecosysteemafbraak toe op de Europese markt. Dit betekent dat wij Europeanen ongewild bossen wereldwijd opeten! Wij willen daarom dat de Europese Commissie dit NU aanpakt om onze bossen en onze toekomst te beschermen.

Vandaag hebben we een unieke kans om deze vernietigende praktijken stop te zetten. Een nieuwe Europese wet op producten gelinkt aan ontbossing is binnen handbereik, en de Europese Commissie vraagt jouw mening over deze wetdie deze geïmporteerde ontbossing kan stoppen in een publieke consultatie. Vul je gegevens in en klik op “DOE NU MEE”

Onderzoek toont aan dat wij natuurlijke habitats vernietigen aan een alarmerend tempo. In de laatste tien jaar verloor de Amazone meer dan 8,4 miljoen voetbalvelden aan bos en de Cerrado, de meest biodiverse savanne ter wereld, verloor wel 10 miljoen voetbalvelden aan
natuur! Dit verlies wordt overwegend veroorzaakt doordat landbouw deze gebieden verwoest om goederen als soja, palmolie en cacao op te verbouwen, aangestuurd door de Europese vraag naar deze ingrediënten die in talloze producten van onze supermarkten verscholen zitten en zodoende heel moeilijk te vermijden zijn.

De Europese Unie (EU) moet een leidende rol opnemen in de bescherming van bossen en andere ecosystemen wereldwijd. Als wij ontbossing en ecosysteem degradatie geen halt toeroepen, verliezen we het gevecht tegen klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies. Jij kan helpen om dit te veranderen!

ONDERNEEM ACTIE en vraag de Europese Commissie om onze toekomst te beschermen. #Together4Forests

Ontbossing en landafbraak zijn complexe problemen waarin we allemaal wetend of onwetend betrokken zijn. Op dit moment doet de EU niets om de import van producten die deze problemen veroorzaken tegen te houden en kunnen ze dus terecht komen op de schappen van jouw supermarkt én op je bord. Palmolie is een ingrediënt van veel verwerkte voedingsproducten en cosmetica, terwijl soja als dierenvoeding wordt gebruikt voor het vee dat onze lokale vlees- en zuivelproducten voorziet. We eten letterlijk bossen op zonder het door te hebben.

De EU is de hoofdimporteur van palmolie en soja, maar in België heeft ook cacao een enorme impact op ontbossing. Wij vragen niet om deze producten te bannen, we willen dat ze duurzaam geproduceerd worden. Om dit mogelijk te maken helpt een sterke wet voor de producenten het best. Jij kan helpen om dit af te dwingen.

ONDERNEEM ACTIE en vraag de EU om onze borden ontbossingsvrij te maken! #Together4Forests

Consumenten verdienen de zekerheid dat zij door hun aankopen niet onbewust bijdragen aan ontbossing, ecosysteemconversie en landdegradatie. Een sterke wet die producten gelinkt aan deze problemen tegenhoudt aan de grenzen van de Europese markt kan dit bereiken. Zo’n wet kan een gigantische impact hebben op de hele keten en wordt nu besproken in Brussel. De oplossing ligt binnen handbereik, maar we hebben jouw hulp nodig om het voornemen van de EU om te zetten in werkelijkheid tegen eind 2021.

ONDERNEEM NU ACTIE en vraag de Europese Commissie om onze toekomst te beschermen! #Together4Forests

Heldenfoto credit: Wereld Natuur Fonds Brazilië