UHasselt reikt eredoctoraat uit aan Jane Goodall

UHasselt reikt eredoctoraat uit aan Jane Goodall
10/01/2020 Webmaster
Op 12 maart 2020 reikt UHasselt een eredoctoraat uit aan dr. Jane Goodall.
UHasselt eert hiermee de indrukwekkende carrière van de wereldberoemde Britse antropologe en biologe. Jane Goodall is die dag ook te gast op de viering van 30 jaar Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Ze zal hierbij een bezoek brengen aan het Nationaal Park Hoge Kempen en de Ecotron Hasselt University, waar UHasselt onderzoek doet naar de impact van klimaatverandering op onze natuur. Jane Goodall zal haar bezoek aan Limburg ‘s avonds ook afsluiten met een publieke lezing in de Limburghal in Genk.

“Met dit eredoctoraat brengen we hulde aan het werk en grenzeloze engagement van dr. Jane Goodall op vlak van natuurbescherming en dierenwelzijn”, zegt Luc De Schepper, rector van UHasselt. “Jane Goodall inspireert niet alleen onze studenten en collega’s in het vakgebied biologie, haar werk is een inspiratie voor iedere wetenschapper. Haar veertigjarige studie naar het sociale en familiale leven van chimpansees was ronduit baanbrekend en de methodes die zij in haar onderzoek ontwikkelde zijn de standaardnorm geworden.”

Al bijna een halve eeuw zet Jane Goodall zich met het Jane Goodall Institute in voor natuurbehoud. In overvolle auditoriums, schoolzalen en conferentiecentra wereldwijd spreekt zij over milieucrisissen die onze natuur bedreigen en vertelt ze waarom we ondanks alles toch de hoop moeten blijven koesteren dat we deze problemen kunnen oplossen. Het Jane Goodall Institute bestaat uit 28 afdelingen wereldwijd, waaronder ook het Jane Goodall Institute Belgium. Deze afdelingen werken rond het realiseren van de droom van Jane Goodall, namelijk het in harmonie leven van de mens met de natuur. In België organiseert het instituut gerichte acties zoals het aanplanten van bomen en projecten met jongeren. In Afrika zet het instituut zich in voor de bescherming van chimpansees.

 

Bezoek Ecotron

“Jane Goodall inspireert jong en oud en maakt mensen bewust van de eigen rol die ze kunnen spelen in de aanpak van globale uitdagingen zoals het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. We zijn dan ook zeer vereerd dat we Jane Goodall mogen verwelkomen in onze Ecotron Hasselt University in het Nationaal Park Hoge Kempen”, zegt Luc De Schepper. “In dertien hoogtechnologische ecosysteemkamers wordt hier het klimaat van de toekomst nagebootst. Dit biedt ons inzicht in de ware impact die klimaatverandering op onze natuur zal hebben.”

Natuurbescherming staat centraal

Ook het Regionaal Landschap Kempen en Maasland is zeer blij dat Jane Goodall een bezoek zal brengen ter ere van hun dertigste verjaardag. “Jane Goodall is een leading lady, een wereldautoriteit die veel verder gaat dan haar vakgebied. Ze slaagt er moeiteloos in om mensen te overtuigen dat het beschermen van natuur ook onszelf beschermt”, zegt Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw. “Het is die boodschap die we als Regionaal Landschap Kempen en Maasland ook al 30 jaar uitdragen: investeren in het groene Limburg biedt meer dan ooit kansen voor een veerkrachtige en gezonde samenleving. We zijn dan ook bijzonder trots dat we haar mogen verwelkomen op de viering naar aanleiding van het 30 jarig bestaan van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.”

“Het is een grote eer voor het Jane Goodall Institute België, dat onze stichter een eredoctoraat krijgt van de Universiteit Hasselt”, zegt Anouska Plasmeijer, executive director van het Jane Goodall Institute Belgium. “Haar hele leven lang zet dr. Jane Goodall zich in voor het welzijn en de bescherming van dieren, en we zijn dankbaar dat haar werk deze erkenning mag ontvangen. Er is in deze wereld nog heel wat om voor te strijden. Dat tonen ook de vele jonge mensen, vastberaden om van de wereld een betere plek te maken. Deze jongeren inspireren ons om de hoop niet op te geven, want het is nog niet te laat om zaken te veranderen. Als iedereen meehelpt, is alles nog mogelijk.”

 

Praktische informatie rond plaats en tijdstip volgt. 

 

Meer info:

Koen Santermans (UHasselt): 0473 26 53 10

Thomas Vandenreyt (UHasselt): 0499 21 80 51

Ignace Schops (Directeur RLKM): 0477 43 56 33

Anouska Plasmeijer (Jane Goodall Institute Belgium): 0487 23 56 43

Foto credits: Vincent Calmel