Viering van Gombe 60: ontdekking, innovatie en hoop

Viering van Gombe 60: ontdekking, innovatie en hoop
13/09/2020 Webmaster
Overzicht

Chimpanzee Glamour in Gombe National ParkIn 1960 arriveerde voor het eerst een jonge Britse vrouw aan de oevers van het Tanganyikameer in Tanzania. Zonder het te beseffen zou ze binnenkort de wereld voor altijd veranderen. De 26-jarige Jane Goodall kreeg de taak om als eerste onze naaste familieleden in het dierenrijk: wilde chimpansees, formeel te observeren en beter te begrijpen. Jane’s volgende baanbrekende ontdekkingen onthulden opmerkelijke waarheden over het gedrag van chimpansees en de mensheid.

Op 14 juli 2020 zal het Jane Goodall Institute (JGI) de 60ste verjaardag vieren van de dag dat dr.Jane Goodall voor het eerst in Gombe, Tanzania aankwam, om haar baanbrekende studie van wilde chimpansees te beginnen. In de afgelopen zes decennia hebben Dr. Goodall en het Jane Goodall Institute (JGI) wat nu de langstlopende studie van wilde chimpansees ter wereld is, opgezet en in stand gehouden.

Door kritisch werk in Gombe hebben Dr. Goodall en JGI niet alleen de dringende noodzaak benadrukt om chimpansees tegen uitsterven te beschermen, ze hebben ook “soortenbescherming” geherdefinieerd om de mens centraal te stellen. JGI’s innovatieve wetenschap en baanbrekende gemeenschapsgerichte natuurbeschermingsaanpak in Gombe maken het tot een van ‘s werelds kostbaarste hulpbronnen, die de komende jaren op opmerkelijke manieren zullen blijven groeien.

Tegenwoordig reist Dr. Goodall de wereld rond om hoop te verspreiden en om te zetten in daden om het welzijn van mensen, andere dieren en de omgeving die we delen te verbeteren.

Jane: een wetenschappelijke pionier

Als baanbrekende onderzoeker hebben de ontdekkingen van Dr. Jane Goodall in Gombe en over de hele wereld invloed op generaties over de hele wereld, waardoor barrières in de wetenschap en daarbuiten worden doorbroken.

  • Het voorbeeld en het verhaal van Dr. Goodall hebben geleid tot een wereldwijde beweging die wetenschappelijke expansie en een belangrijke toename van het aantal vrouwen in STEM-velden (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) aanmoedigde.
  • De levende nalatenschap van Dr. Goodall blijft van invloed op veel verschillende wetenschapsgebieden voor miljoenen individuen, instellingen, organisaties en daarbuiten.
  • Door baanbrekend onderzoek in Gombe gedurende 60 jaar, hebben we ongelooflijke inzichten ontdekt, die ons begrip van de menselijke oorsprong en onze relatie met de rest van het dierenrijk voor altijd opnieuw definiëren.
  • De geregistreerde observatie van Jane Goodall op 26-jarige leeftijd dat chimpansees gereedschap maken en gebruiken, wordt beschouwd als een van de grootste bijdragen van de 20e eeuw.
  • Van Jane’s vroege ontdekkingen door het observeren van chimpanseegemeenschappen in de jaren zestig tot de huidige afstammelingen, gedetailleerde observaties van de G- en F-familie lijnen en andere studies hebben een ongelooflijke schat aan kennis opgeleverd, waaronder chimpansee-moeder-kind-banden, ecologie, cultuur, gezondheid, altruïsme, emotionaliteit en intelligentie.
  • Tegenwoordig zet het Jane Goodall Institute het onderzoek van Jane voort in wat nu het langstlopende onderzoek naar wilde chimpansees ter wereld is. Deze inzichten hebben niet alleen het publieke begrip gevormd van onze unieke gelijkenis met onze naaste levende verwanten, maar ook hun aangeboren waarde als bewuste, complexe wezens en de noodzaak om hen te beschermen.
  • De impact van deze unieke ontdekkingsplaats omvat het gedrag, de evolutie, de gezondheid en de ecologie van primaten, met een enorme mogelijkheid voor nieuwe en belangrijke bevindingen.
Wat Gombe betekent voor instandhouding
  • De inzichten van Jane en JGI uit Gombe hebben een enorme impact gehad op de huidige kennis van natuurbehoud (van zowel bedreigingen als oplossingen) en methodologie.
  • De innoverende inspanningen van JGI op het gebied van wetenschap en gemeenschapsgericht behoud (Tacare) maken van Gombe een van ‘s werelds belangrijkste voorbeelden van samenwerking met menselijke gemeenschappen voor het behoud van soorten. Door deze samenwerking wordt de bescherming van vitale leefgebieden van mensapen bereikt door de lokale inrichting van de ruimtelijke ordening, het beheer van natuurlijke hulpbronnen en duurzaam levensonderhoud, samen met andere initiatieven voor duurzame ontwikkeling.
  • Tacare, een gemeenschapsgerichte natuurbeschermingsaanpak die is aangescherpt door het Jane Goodall Institute in samenwerking met gemeenschappen rond Gombe, bestaat nu in het hele chimpanseegebied in een groeiend aantal landen en zal het natuurbeschermingslandschap nog vele jaren op opmerkelijke manieren blijven beïnvloeden.
Verhalende kaart

Als je meer wilt weten over Gombe, de chimpansees die daar leven en hoe het was voor Dr Jane als jonge vrouw die op onderzoek uitging in de wildernis en de prachtige jungle, ontdek dan haar verbazingwekkende verhaal en het verhaal van Gombe in ons speciale verhaal -kaart. Dit leidt je van het prille begin tot nu met verhalen, foto’s, video’s, feiten en cijfers.
https://bit.ly/2ZVbydP (gemaakt in samenwerking met Blue Raster en Esri)

U kunt ook meer informatie vinden door de speciale Gombe 60-website te bezoeken op The Jane Goodall Institute: https://bit.ly/2HatmuM.

Hoe een chimpansee te tekenen door Fernando Turmo van JGI: https://bit.ly/2ZTNisj.

Foto credits: Bill Wallauer/JGI US, Hugo Van Lawick/National Geographic Society, William Wallauer/JGI US, Fernando Turmo/JGI Congo.
Het Jane Goodall Institute staat niet achter activiteiten als het aanraken van, omgaan met en dicht benaderen van chimpansees of andere wilde soorten. De tweede foto is een historische foto die niet kan worden overgenomen of getoond buiten zijn oorspronkelijke context.