Bossen aanplanten

Samen werken aan een betere toekomst

Onze jaarlijkse boomplantactie, een ecosysteem creëren, fauna aantrekken en de lokale gemeenschap samenbrengen. Dit zijn perfecte voorbeelden van de manier waarop de sponsors en de vrijwilligers van Jane Goodall Belgium werken om de droom van Jane Goodall waar te maken: in harmonie met de natuur leven. De acties brengen mensen van alle leeftijden en achtergronden samen om in één dag een bos te planten.

Sinds de 1e editie van dit evenement in 2014, planten jaarlijkse we tot 8000 inheemse bomen in België om zo een bos te creëren. Voor elke boom die we planten, sponsoren we het planten van meerdere bomen in een van onze projecten voor de instandhouding van de gemeenschap en de herbebossing in Afrika.

Deze actie wordt tijdens de wintermaanden (tussen december en februari) georganiseerd om de bomen te beschermen tijdens hun rustperiode.

Onze partners zijn Luminus en Bosgroep Limburg. Zij helpen ons om een stuk grond te vinden en geven ons een bebossingsplan en de beste selectie inheemse bomen en planten om een natuurlijk ecosysteem te creëren. Bovendien helpt de vzw ons bij het planten zelf en leert ze ons meer over bossen, bomen, natuur, vogels en fauna.

Voor elke boom die in België geplant wordt, wordt er meerdere bomen in Afrika geplant.

JGI Belgium staat volledig achter het project voor de herbebossing en de instandhouding van de gemeenschappen, gekend als Roots & Shoots Burundi, en het programma voor de betrekking van de lokale jeugd. Sinds de start van het herbebossingsproject, hebben de lokale gemeenschap en jeugdgroepen meer dan 2 miljoen bomen geplant. Dit cijfer blijft maar aangroeien!

Deze herbebossingsprojecten zijn positief zowel voor de dieren als voor de mensen.

De jonge leden Roots & Shoots in Burundi planten corridors met fruitbomen om de natuurreservaten met elkaar te verbinden. Chimpansees zijn verlekkerd op fruit, dus zorgen die corridors voor voedsel en tegelijk herstellen ze de habitat. Ook is migratie van primaten en genetische diversiteit in het natuurreservaat zo mogelijk. Het planten van bomen op de naakte heuvels heeft ook als doel de stroomgebieden te beschermen en bodemerosie te vermijden.

Vandaag zijn de resultaten van de gemeenschappelijk actie van JGI Belgium en Roots & Shoots Burundi zichtbaar:

  • de creatie van verschillende kweekplaatsen en aquacultuurvijvers;
  • de opleiding van woordvoeders voor groepen van voormalige soldaten;
  • en concrete steun voor milieuonderwijsprogramma’s in scholen.

Photo credits: (banner) Sören Decraene/JGIB, (slides) Pieter Flamend/Bosgroep Limburg/Ivan Dunsmore/Annemie Tuts