Herbebossing in Afrika

Burundi

Burundi reforestation

De chimpanseepopulatie verliest haar natuurlijke habitat

Burundi zag haar chimpanseepopulatie gedurende de laatste decennia drastisch dalen. De belangrijkste reden daarvoor is het voortdurende conflict in de regio waardoor de bevolking zich steeds verder verspreidt en op die manier meer druk uitoefent op de omgeving. Flora en fauna ondervinden al gedurende decennia de gevolgen van grootschalige ontbossing en veel diersoorten worden gestroopt. Wat overblijft van het oerbos is verdeeld in kleine eilandjes waar sommige diersoorten moeten vechten om te overleven.

Ook de chimpanseepopulatie van Burundi ondervindt rechtstreeks de gevolgen van de te grote druk op de omgeving. Dat manifesteert zich in het verlies van hun habitat en resulteert in confrontaties met de lokale bevolking. Herbebossing van het land heeft voordelen voor de chimpansees zowel als voor de mensen. Door bomen te planten op de kale heuvels wordt ook de waterscheiding beschermd en wordt bodemerosie tegengegaan.

Het herbebossingsprogramma van JGI Belgium

JGI Belgium financiert de herbebossingsacties in Burundi via haar lokale boomplantactie Forest in One Day. Elke boom die we in België planten, vertegenwoordigt een boom die ook in Burundi wordt gepland.

De jonge leden van Roots & Shoots in Burundi planten corridors met fruitbomen om de stukken bos met elkaar te verbinden. Chimpansees zijn verlekkerd op fruit, dus zorgen die corridors voor voedsel en tegelijk herstellen ze de habitat. Ook is migratie van primaten en genetische diversiteit in het natuurreservaat zo mogelijk.

Tot op vandaag heeft de samenwerking tussen Roots & Shoots Belgium en Burundi al verschillende kweekplaatsen en aquacultuurvijvers als resultaat. Er werden ook woordvoerders voor groepen van voormalige soldaten opgeleid en er wordt steun voorzien voor scholen voor milieuonderwijsprogramma’s.

Hoe kan u helpen?

Leer meer over Roots & Shoots en JGI Belgium’s Forest in One Day campagne.