Forest In One Day

Wat is Forest in One Day?

Forest in One Day is een dag waarop mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en culturen samenkomen om op één dag een bos te planten. Het wordt niet alleen een aanwinst van planten en dieren, maar het is ook een ontmoeten en versterken van banden tussen mensen.

Hebben mijn bomen impact op de natuur?

Jazeker. Er worden niet alleen bomen in België geplant, maar ook in Afrika. In de eerste jaren werd er voor iedere boom die in België geplant werd ook één geplant in de Republiek Congo of Burundi. De laatste jaren worden zelfs tientallen bomen in Burundi geplant per boom in België. In het evenaarsgebied groeien bomen sneller en langduriger dan in België, zodat hun koolstofopslag groter is dan hier bij ons.

Komen de bomen in Afrika de chimpansees ten goede?

In Afrika worden er corridors van fruitbomen geplant om verschillende stukjes bos met elkaar te verbinden. Chimpansees houden van fruit. Deze corridors voorzien niet alleen in voedsel, maar vormen ook een nieuw habitat voor de chimpansees. Bovendien maken deze corridors het gemakkelijker voor primaten om te migreren, zodat geïsoleerde groepen kunnen tezamen komen, wat genetische diversiteit bevordert.

Bebossingsprojecten smeden ook een band tussen de lokale bevolkingsgroepen en het woud. Ze worden beschermers en opzichters van het woud.

Hoe koop ik bomen?

Enkele maanden voor Forest in One Day bieden we boomplant pakketten aan met extra voordelen. U kan ook altijd bomen hier sponsoren .

Hoeveel bomen plant ik?

Je kan evenveel bomen en struiken planten als je gekocht hebt. Maar je kan er zeker meer planten als je wil. De meeste mensen planten 5 tot 10 bomen.

Op de ene locatie zijn voorafgaandelijk putten in de grond gemaakt zodat er enkel nog met weinig inspanning moet geplant worden. Op een andere locatie moet je met de spade aan de slag om een put te graven en vervolgens de boom te planten. Voor elk wat wils.

Krijg ik een boomcertificaat?

Bij het sponsoren van één of meerdere bomen of een boompakket ontvangt u een gepersonaliseerd digitaal (pdf) boomcertificaat met de handtekening van Jane Goodall.

Nevenactiviteiten

Er worden niet alleen bomen en struiken geplant, maar er zijn doorgaans ook andere activiteiten. In het verleden werd een kleine wandeltocht met een gids georganiseerd in de omgeving. Een andere keer werd een insecten- en bijenhotel gebouwd. In 2020 was er een speurtocht voor kinderen in een naburig bos.

Honger?

Geen probleem. Er wordt soep en broodjes voorzien of wafels met suiker en koffie.

Foto credit: (helden foto) JGI Belgium/Søren Decraene