Opvangcentrum Tchimpounga

Het Tchimpounga opvangcentrum voor chimpansees, dat omringd wordt door 522 vierkante kilometer bos en savanne, is het grootste opvangcentrum voor chimpansees in Afrika. Het centrum is gelegen in de Republiek Congo en is een thuis voor chimpansees die gered werden uit het circuit van de illegale handel.

Tchimpounga huisvest momenteel meer dan 150 verweesde chimpansees terwijl het origineel gebouwd werd om slechts 60 chimpansees op te vangen. Het opvangcentrum werd recent uitgebreid met drie ongerepte eilanden. Er is nu dus veel meer woud aanwezig wat van het opvangcentrum een geschikte habitat maakt voor de chimpansees van Tchimpounga. Ze zijn er bovendien beschermd tegen de illegale jacht en ontbossing.

In het Congo-bekken worden jaarlijks duizenden chimpansees gestroopt in het kader van de illegale handel in bushmeat. In veel gevallen sparen de stropers het leven van de jongste chimpansees uit de groep om ze te verkopen als huisdieren. Dit is nochtans verboden bij wet. Wij zetten ons in om een einde te stellen aan deze illegale handel in bushmeat. We doen dit via onderwijs, sensibiliserings-campagnes en natuurbehouds-activiteiten samen met de lokale bevolking.

Een dag in het leven in het opvangcentrum Tchimpounga

Het Tchimpounga opvangcentrum voor chimpansees, dat beheerd wordt door het Jane Goodall Institute Belgium in partnerschap met de overheid van de Republiek Congo, is niet open voor het publiek.

Onderzoek in Tchimpounga

Het Tchimpounga reservaat herbergt verschillende onderzoeksteams die de evolutionaire link tussen mens en chimpansee bestuderen. Hoewel we ongeveer 98% van ons DNA delen met de chimpansees, zijn er een aantal belangrijke verschillen. Niet alleen op fysiek vlak – mensen wandelen bijvoorbeeld op twee benen, terwijl chimpansees gewoonlijk hun vier ledematen gebruiken om zich voort te bewegen – maar ook op cognitief vlak.

Chimpansees observeren in hun natuurlijke habitat zonder hen te storen is erg belangrijk om nauwkeurige onderzoeksresultaten te verzamelen. De weesjes in het Tchimpounga reservaat leven in groep, net zoals ze in het wild zouden leven. Dit laat een natuurlijke sociale ontwikkeling en natuurlijk leerproces toe en zo kunnen de onderzoekers inzichten verwerven in de groei van jonge, wilde chimpansees.

JGI gebruikt non-invasieve onderzoeksmethodes om verbanden te bestuderen tussen de ontwikkeling van mens en chimpansee. Ze observeren het gedrag van jonge chimpansees, bonobos en kinderen en leggen hen uitdagingen voor die het individuele probleemoplossend vermogen evalueren. Door de resultaten van deze testen te vergelijken, kunnen onderzoekers de evolutie van de sociale cognitie van de mens helpen analyseren. Onderzoekers bestuderen ook de invloed van de individuele persoonlijkheid en emotionele reacties op probleemoplossende vaardigheden.

Foto credits (heldenfoto): Fernando Turmo/JGI Congo
Het Jane Goodall Institute staat niet achter activiteiten als het aanraken van, omgaan met en dicht benaderen van chimpansees of andere wilde soorten. De geredde chimpansees op deze foto’s/in deze video werden verzorgd door hiertoe opgeleide professionele medewerkers van JGI’s Tchimpounga-reservaat.