Opvangcentrum Tchimpounga

Het Tchimpounga opvangcentrum voor chimpansees, dat omringd wordt door 522 vierkante kilometer bos en savanne, is het grootste opvangcentrum voor chimpansees in Afrika. Het centrum is gelegen in de Republiek Congo en is een thuis voor chimpansees die gered werden uit het circuit van de illegale handel.

Tchimpounga huisvest momenteel meer dan 150 verweesde chimpansees terwijl het origineel gebouwd werd om slechts 60 chimpansees op te vangen. Het opvangcentrum werd recent uitgebreid met drie ongerepte eilanden. Er is nu dus veel meer woud aanwezig wat van het opvangcentrum een geschikte habitat maakt voor de chimpansees van Tchimpounga. Ze zijn er bovendien beschermd tegen de illegale jacht en ontbossing.

In het Congo-bekken worden jaarlijks duizenden chimpansees gestroopt in het kader van de illegale handel in bushmeat. In veel gevallen sparen de stropers het leven van de jongste chimpansees uit de groep om ze te verkopen als huisdieren. Dit is nochtans verboden bij wet. Wij zetten ons in om een einde te stellen aan deze illegale handel in bushmeat. We doen dit via onderwijs, sensibiliserings-campagnes en natuurbehouds-activiteiten samen met de lokale bevolking.

Een dag in het leven in het opvangcentrum Tchimpounga

Het Tchimpounga opvangcentrum voor chimpansees, dat beheerd wordt door het Jane Goodall Institute Belgium in partnerschap met de overheid van de Republiek Congo, is niet open voor het publiek.

Wist je dat?

Er 2 miljoen chimpansees in het wild leefden ten tijde van de eeuwwisseling. Momenteel zijn er dat nog 300.000 in slechts 4 Afrikaanse landen.

Jaarlijks 3.000 mensapen uit het wild gestolen of gedood worden.

Gevaren voor de chimps

De landbouw en de bos-en mijnexploitatie vernietigen grote gebieden waarin mensapen leven. De Oostelijke gorilla, de grootste uit de gorillafamilie en bovendien uit de hele primatenfamilie, heeft 52% van zijn habitat verloren overheen de laatste 20 jaar.

De illegale handel in bushmeat, de illegale handel in bedreigde diersoorten en het illegaal stropen hebben eveneens gezorgd voor een sterke daling van primaten. Bonobos, ooit gekend onder de naam ‘Pygmee chimpansees’, hebben 29% van hun territorium verloren. Chimpansees die in Centraal Afrika leven verloren 17% van hun territorium en de chimpansees die in West-Afrika leven 11%.

De onstabiele situatie in de Democratische Republiek Congo heeft zowel zijn tol geëist voor de Congolese bevolking als voor de er aanwezige primatenpopulatie. Vooral de Grauer gorilla’s, die in het woud in het Oosten van de DRC leven, zijn hierdoor ernstig geraakt.

Jij kan een verweesde chimpansee, slachtoffer van de illegale jacht en de illegale handel, redden!

Foto credits (boven tot onder): Fernando Turmo/JGI, Sophie Muset/JGI Canada, Andy Nelson/CSWCT, Debbie Cox, Sophie Muset/JGI Canada, Lynsey Addario/The New York Times, Fernando Turmo/JGI
Het Jane Goodall Institute staat niet achter activiteiten als het aanraken van, omgaan met en dicht benaderen van chimpansees of andere wilde soorten. De geredde chimpansees op deze foto’s/in deze video werden verzorgd door hiertoe opgeleide professionele medewerkers van JGI’s Tchimpounga-reservaat.