Roots & Shoots

Jonge mensen empoweren om een verschil te maken

Roots & Shoots is een uniek programma dat jonge mensen aanmoedigt om een duurzame levensstijl te leiden en anderen rond hen enthousiasmeert om hetzelfde te doen. Hierbij gaat het om projecten die door jongeren zelf ontwikkeld en geleid worden.

Wat is de missie?
Om respect en mededogen voor alle levende wezens te bevorderen, om begrip van alle culturen en overtuigingen te bevorderen en om elk individu te inspireren om actie te ondernemen om van de wereld een betere plek te maken voor mens, dier en milieu.

Hoe het allemaal begon

In 1991 ontmoette Dr Jane Goodall een groep lokale tieners in Tanzania. Ze wilden graag een reeks problemen bespreken waarvan ze uit eigen ervaring wisten dat die hen grote zorgen baarden. Dr. Jane was onder de indruk van hun medeleven, hun energie en verlangen om een ​​oplossing te ontwikkelen. Dankzij deze jonge mensen werd Roots and Shoots geboren!
Sindsdien is het programma vele malen vermenigvuldigd en is het nu in meer dan 50 landen over de hele wereld te vinden met honderdduizenden jonge mensen .

Jane ‘Wortels (roots) kruipen overal onder de grond en vormen een stevige basis. Scheuten (shoots) lijken erg zwak, maar om het licht te bereiken, kunnen ze bakstenen muren breken. Stel je voor dat de bakstenen muren alle problemen zijn die wij hebben toegebracht aan onze planeet. Honderdduizenden wortels en scheuten (Roots & Shoots), honderdduizenden jonge mensen over de hele wereld, kunnen deze muren doorbreken. Wij KUNNEN de wereld veranderen.’

Dr. Jane Goodall

Waarom is het Roots & Shoots programma uniek:

  • Het is gericht op het ontwikkelen van medelevende leiders door jonge mensen te inspireren actie te ondernemen.
  • Het creëert een internationaal netwerk van jongeren om ideeën en beste praktijken uit te wisselen.
  • Het stimuleert begrip van verschillende culturen, gemeenschappen en achtergronden via zijn wereldwijde netwerk.
  • Het is voor iedereen: iedereen kan een Roots & Shoots project beginnen.

‘‘Het gaat om de handen uit de mouwen steken, er naar toegaan en eraan beginnen.”

Dr. Jane Goodall

Workshops en activiteiten

We bieden diverse workshops en activiteiten aan voor jongeren van alle leeftijden.

Voorbeelden van workshops en activiteiten

Heldenfoto: Sebastien Pirlet/JGIB, 2de foto: Ivan Dunsmore/JGIB