Verwijdering van valstrikken

Oeganda

Illegale jacht in beschermde gebieden van Oeganda

Valstrikken worden geplaatst op natuurpaden om dieren zoals duikers en boszwijnen te vangen, maar ook chimpansees raken verstrikt in deze vallen. Deze valstrikken zijn zelden dodelijk voor chimpansees, maar ze zijn wel heel pijnlijk. De strik snoert zich vast rond het lichaamsdeel in de metalen strop, waardoor de bloedcirculatie afgesnoerd wordt en het lichaamsdeel afsterft. Momenteel liep 25 tot 30% van de gekwetste chimpansees zijn verwondingen op in een van deze valstrikken en hebben de meesten onder hen er een arm of been door verloren.
Deze verwondingen hebben ook een serieuze invloed op de sociale positie en beweeglijkheid van het dier. Dieren die minder goed in staat zijn om eten te vinden, verzwakken sneller en worden makkelijk ziek. Vrouwelijke chimpansees hebben het dan ook nog eens moeilijk om voor hun jongen te zorgen. Uiteindelijk leidt dit tot een verzwakking van de chimpanseepopulatie.

JGI’s werk om valstrikken te verwijderen uit het bos

Het JGI heeft voor het Valstrikinterventieprogramma een team van getrainde Oegandese spoorzoekers tot haar beschikking. Hun taak is om valstrikken op te sporen en te verwijderen en om de gebieden waar stropers actief zijn via een GPS-systeem in kaart te brengen.
Dit project zorgt ook voor minder verwondingen bij chimpansees. Door toezicht te houden op de wegen die door de stropers genomen worden, kunnen de National Forestry Authorities, die verantwoordelijk zijn voor de ordehandhaving, op een effectievere manier optreden tegen de stropers.
Het meest succesvolle valstrikinterventieprogramma werd door het JGI in het leven geroepen in Kibale National Park, waar de grootste populatie chimpansees in Oeganda leeft.
Het JGI verzorgt ook gewonde chimpansees door ze naar de dierenarts en verzorgers in de bossen te sturen.

De plaatselijke bevolking in staat stellen om het milieu te beschermen

Het Jane Goodall Institute baseert haar werk op het principe van Gemeenschapsgerichte Conservatie. De natuurbescherming kan enkel leiden tot duurzame resultaten als projecten uitgevoerd worden door de lokale bevolking. De werknemers die in de parken actief zijn, zijn afkomstig uit de omliggende dorpen en op school is milieueducatie ondertussen opgenomen in het lesprogramma. Dit zorgt ervoor dat de gemeenschap zich verantwoordelijk voelt voor het gebied, wat op zijn beurt tot gevolg heeft dat indringers minder kans krijgen.