Natuurherstelwet om natuur terug te brengen

Natuurherstelwet om natuur terug te brengen
24/08/2023 Webmaster

Deze zomer hebben de EU-wetgevers hun steun gegeven aan de EU Natuurherstelwet die juridisch bindend wordt om aangetaste ecosystemen in Europa te herstellen. Dit is onze beste kans om de biodiversiteits- en klimaatcrisis om te buigen en een veiligere en gezondere toekomst veilig te stellen. Het is een historische kans om natuur terug te brengen naar Europa.

JGI België maakte deel uit van de #RestoreNature-campagne van meer dan 200 organisaties uit het middenveld die samen meer dan 1 miljoen burgers mobiliseerden om de wet op te eisen tegen een ongekende aanval en desinformatiecampagne.

Het werk is echter nog niet gedaan. De wet, waarover nu de laatste onderhandelingen plaatsvinden, is in het politieke proces ernstig afgezwakt door afwijkingen, vrijstellingen en mazen in de wet. Terwijl de EU-Commissie, de Raad en het Parlement onderhandelen over hoe de uiteindelijke wet eruit zal zien, blijven we druk uitoefenen voor een verbeterde versie van de wet als eindresultaat.

Met het breken van nieuwe wereldwijde temperatuurrecords en bosbranden realiseren we ons pijnlijk waartoe voortdurende natuurvernietiging leidt. We hebben een positieve, sterke wet nodig die ons beschermt tegen de verschrikkelijke gevolgen van klimaatverandering en natuurverlies. Onze politieke besluitvormers hebben de macht en de mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen.

Voor meer informatie over de Natuurherstelwet en de campagne, zie #RestoreNature .