Ontmoet Bazia en Amari

Bazia en AmariBazia’s moeder werd neergeschoten door stropers in Congo voor bushmeat en Bazia werd over de grens naar Soedan gesmokkeld. Het Sudanese leger nam haar in beslag en ze werd naar een onderduikadres gebracht. Hier maakte ze kennis met zes andere baby’s (Marco, Mowgli, Mary, Charlene, Azzie en Tamu). Ze werden in 2008 allemaal samen overgebracht naar het opvangcentrum en in quarantaine geplaatst.

Bazia heeft niet veel zelfvertrouwen en klampte zich vaak aan Mary vast om gerustgesteld te worden. Toen ze toegang kreeg tot het buitenverblijf zocht ze ook steun bij Charles en Jessica, en ging het langzaam beter met haar. Bazia was erg speels en klom graag samen met de andere jonge chimpansees in de bomen. Ze is een meer onafhankelijk individu geworden naarmate ze ouder werd.

Amari werd geboren op 21 oktober 2017 in het opvangcentrum. We wisten niet dat Bazia in verwachting was. Bazia bracht baby Amari mee op de ochtend van haar geboorte en verraste al het personeel. Bazia is extreem beschermend over de kleine Amari en begon bijna onmiddellijk met het geven van borstvoeding aan het jong. Amari genoot extra bescherming van alle tantes en vooral van alfa-vrouw/Oma Jessica.

Amari is een uiterst nieuwsgierige kleine chimpansee, die constant haar omgeving observeert en probeert te ontsnappen aan haar moeder. Alle groepsleden tonen interesse in de kleine Amari, maar haar moeder staat niet toe dat iemand ruw met haar omgaat. We observeerden dat sommige vrouwtjes de jongere mannetjes corrigeerden als ze ruw omgingen met Amari.

Hoewel we een faciliteit zijn waar niet gefokt wordt met de dieren en we ons uiterste best doen om geboorten te voorkomen, is Amari een absolute zegen geweest en heeft ze de speelsheid in haar hele familie naar boven gebracht, zelfs bij de knorrige oom Charles.

Foto credits: Chimp Eden / JGI Zuid-Afrika
Het Jane Goodall Instituut staat niet achter activiteiten als het aanraken van, omgaan met en dicht benaderen van chimpansees of andere wilde soorten. De geredde chimpansees op deze foto’s worden verzorgd door hiertoe opgeleide professionele medewerkers.