Wounda – Liefde uit de jungle

Wounda – Liefde uit de jungle
12/01/2015 Webmaster

In december 2013 kon de hele wereld zien hoe de vrouwelijke chimpansee Wounda, Dr. Jane Goodall een hartverwarmende knuffel gaf alvorens terug te keren naar het bos. Een jaar later, heeft Wounda zich perfect aangepast aan haar leven in het wild.

Een jaar geleden, toonden tal van media de video over de herintroductie van Wounda, een van de chimpansees die opgevangen en verzorgd werd in het Tchimpounga Opvangcentrum van het Jane Goodall Instituut in Congo-Brazzaville. Nadat zij uit de armen van haar moeder werd weggerukt door stropers en verschillende ernstige ziekten overwon, veroverde Wounda, wiens naam “aan de rand van de dood” betekent, tal van mensenharten tijdens de vertoning van haar herintroductie in een natuurlijke omgeving. Niemand had toen durven denken dat de chimpansee voordat ze het bos inliep, spontaan zou terugkeren en de befaamde 80-jarige primatologe Dr. Jane Goodall zou omhelzen. Dr Goodall vertelde ons dat dit voor haar een van de meest verrassende en ontroerende momenten van haar leven was. Niemand kon op dat moment voorspellen in welke mate dit gebaar, dankzij de video, viraal zou gaan op sociale media.

Vandaag, een jaar nadat deze ontroerende ontmoeting plaatsvond, is het Jane Goodall Institute Belgium blij te kunnen vertellen dat Wounda zich heel goed aan haar nieuwe, natuurlijke habitat heeft aangepast en dat ze hechte vriendschappen gesloten heeft met de andere chimpansees die werden vrijgelaten op het eiland Tchindzoulou. Dit eiland van 100 hectare wordt van dichtbij gevolgd door het personeel van het Jane Goodall Institute. Om de natuurlijke voeding van de chimpansees aan te vullen, leveren lokale coöperaties groenten en fruit. Het team van JGI Congo, geleid door de Spaanse dierenarts Rebeca Atencia, heeft ondertussen al meer dan 30 chimpansees met succes geherintroduceerd op de eilanden van de Kouilou rivier. Dit toch wel complexe en dure project werd onder andere mogelijk gemaakt dankzij de steun van de leden en donoren van het Jane Goodall Institute Belgium. Zij, samen met vele anderen boden deze dieren, met wie we bijna 99% van ons DNA delen, een tweede kans om terug in een natuurlijke omgeving te kunnen leven.

Chimpansees en andere mensapen worden sterk bedreigd door het verlies van hun natuurlijke habitat (door ontbossing, fragmentatie en menselijke activiteiten), door stroperij voor bushmeat en door de illegale handel in wilde dieren. De Verenigde Naties schatten dat er elk jaar zo’n 3000 mensapen worden gedood en geëxporteerd. Tussen nu en 2030 zal 90% van het leefgebied van de mensapen in Afrika (chimpansees, gorilla’s, bonobo’s) worden beïnvloed door menselijke activiteit, alsook 99% van het leefgebied van de Aziatische mensapen (orang-oetans)!

Het Tchimpounga Chimpansee Opvangcentrum, opgericht in de Republiek Congo door Jane Goodall, is het grootste in Afrika en geeft een onderkomen aan zo’n 160 chimpansees, de meeste wezen, slachtoffers van de jacht en de illegale handel. Chimpansees kunnen in gevangenschap een leeftijd van 60 jaar of ouder bereiken. Het centrum heeft zich dan ook voorgenomen om voor de chimpansees te zorgen zolang ze leven.

Wilt u een chimpansee adopteren? Klik hier!

Het Jane Goodall Instituut staat niet achter activiteiten als het aanraken van, omgaan met en dicht benaderen van chimpansees of andere wilde soorten. De geredde chimpansee in deze video werd verzorgd door hiertoe opgeleide professionele medewerkers van JGI’s Tchimpounga-reservaat.