Het chimp superkracht mysterie

Het chimp superkracht mysterie
11/02/2019 Webmaster

Wie onlangs naar ‘Dynasties’, de prachtige wildlife serie met Sir David Attenborough, keek, merkte het wel op. Je kon er niet langs kijken. Er werden even rake klappen uitgedeeld. Intense aanvallen, harde klappen, wanneer een gevecht om leiderschap uitbrak.

Chimpansees zijn duidelijk heel wat sterker dan mensen.

Chimpansees lijken dan ook wel gespierder dan de meeste mensen, maar hun uitzonderlijke kracht is niet alleen te verklaren door hun kwantiteit aan spieren. Bovendien kunnen ze niet té veel spiermassa opslaan in hun lichaam, want ze moeten behendig genoeg zijn om dynamisch door de bomen te zwieren.

Wetenschappers gingen op zoek naar het geheim van hun superkrachten.

Een massa spieren van een chimpansee kan gemiddeld 1,5 keer méér kracht uitoefenen dan eenzelfde massa mensenspieren! Eerdere onderzoeken die niet enkel de spieren testten, maar ook eigenschappen van pezen en algemene lichaamsbouw, bekroonden chimpansees zelfs 3 tot 5 keer sterker dan de mens.

Matthew O’Neill en zijn mede-onderzoekers vonden dat spieren van chimpansees over een hoger ratio van specifieke varianten van het eiwit myosine beschikken. Myosine is een motoreiwit dat een belangrijke functie heeft in de samentrekking van spieren. Het maakt een sterke binding met actine om spiervezels te vormen. In spiervezels kan je myosine algemeen opdelen in een type I (Myosin Heavy Chain I, (MHCI)) en type II (MHCII). Chimpansees hebben een hogere ratio, 67%, aan spiervezels opgebouwd uit de MHCII varianten. Deze type II spiervezels of ‘snelle spiervezels” zorgen voor explosieve, forse krachtinspanningen, terwijl spiervezels opgebouwd uit type I (MHCI) geschikt zijn voor langdurige uithoudingsprestaties.

Wanneer we met dit verschil rekening houden, komen computermodellen uit op een sterkteverschil tussen mens en chimpansee van 1,35. Dicht bij het geschatte verschil van 1,5. Brute kracht door voornamelijk snelle spiervezels is een aanpassing aan het leven in de bomen en nodig voor de voortbeweging door het bladerdak. Als mens, met ons hoger ratio trage spiervezels, zijn wij alleszins is staat om lange afstanden te wandelen.

Dit superkracht mysterie heeft wetenschappers al sinds de jaren ‘20 wakker gehouden. Eindelijk is de waarheid aan het licht gekomen!

Photo: Fernando Turmo
Tekst: Kathleen Leemans
Het Jane Goodall Institute staat niet achter activiteiten als het aanraken van, omgaan met en dicht benaderen van chimpansees of andere wilde soorten. De geredde chimpansee(s) op deze foto/in deze video werd(en) verzorgd door hiertoe opgeleide professionele medewerkers van JGI’s Tchimpounga-reservaat.