Jane’s bezoek aan België – 16 Maart 2019

Jane’s bezoek aan België – 16 Maart 2019
07/04/2019 Webmaster

Jane Goodall bracht een bezoek aan ons in België in Maart 2019 en deelde haar visie en boodschap van hoop. Dagelijks inspireert ze mensen om een verschil te maken in de wereld en we waren heel blij dat ze dit ook voor ons in België deed.

“Together we can, together we will”!

Roots & Shoots evenement in Lauw

Op zaterdag 16 maart bezocht Jane Goodall het allereerste “Forest in One Day” bos in België. Dit bos werd aangelegd in Lauw in 2015 en hoewel de boompjes nog in volle groei zijn, was Dr. Jane toch al eens komen piepen.

Uiteraard kon ze rekenen op het enthousiasme van een vijftigtal kinderen die via een Roots & Shoots evenement konden genieten van allerlei workshops.

Het ging om de scouts van Rutten, leerlingen van de BuSo Sint-Niklaas, kinderen uit de Notre Dame de Lourdes school in Brussel en tot school het vijfde leerjaar van de lagere school Jeugdland van Tongeren en Lauw.

De kinderen leerden aan het geplante bos van het allerlei weetjes over het leven van de vleermuis, de egel, de bijen, de vlinders en uiteraard de vogels, want onze gierzwaluwenexpert Martine was ook van de partij. De andere workshops werden gegeven door R&S coördinator Tania, JGI-vrijwilliger Jens en onze National Youth Leaders Tilli, Lus, Lena en Toon. Voortaan zijn ‘sonar’ en ‘cocon’ voor de kinderen van de scouts en scholen dus geen vreemde woorden meer. Ook zullen ze voortaan een aantal vogels kunnen herkennen aan hun specifiek geluid, zullen ze veel liever zijn voor onze bijen die onze natuur in stand houden en uiteraard erg voorzichtig omspringen met egeltjes in de tuin.

Ontmoeting met Jane

Deze jongeren waren dan ook erg trots om hun kennis uit de workshops te delen met Dr. Jane. En wat leerden zij van Jane? Hoe chimpansees zich gedragen in het wild en hoe ze hun geluiden kunnen imiteren! Wil je weten hoe dit beeld er uit zag? Kijk dan zeker naar de nieuwsuitzending van VRT: https://vrtnws.be/p.je6waRK38.

Met een hoofd vol nieuwe kennis, een foto met Jane en de lokroep van chimpansees keerden de kinderen weer huiswaarts.

Een onvergetelijke dag!

Photo credits: Tanya Pérez Echeverría

Vrijwilligers thee met Jane

De vrijwilligers van het Jane Goodall instituut België hadden de mogelijkheid om een kopje thee te drinken met Jane, terwijl ze zichzelf presenteerden en spraken over hun projecten en luisterden naar inspirerende verhalen van Jane.

Dr. Goodall bedankte iedereen voor hun inzet en passie en herinnerde hen eraan dat elk van ons ertoe doet, een rol heeft te vervullen in deze wereld, en het verschil kan maken.

Wat een inspirerende boodschap!

Photo credits: Philip Theunissen

Het gala evenement en de kunstveiling

Ter gelegenheid van de terugkeer van Dr. Goodall in België, haar aankomende verjaardag en onze samenwerking met Koen Timmers, een Belgische leraar, auteur, keynote spreker en oprichter van het Innovation Lab Schools Project, nodigt het Jane Goodall Instituut België u van harte uit voor een exclusief galadiner en kunstveiling in het prachtige Martin’s Chateau du Lac in Genval.

Onder de aanwezigen waren onder andere HKH Prinses Esmeralda van België, Beverly Jo Scott, Félicien Bogaerts en Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.

We hadden ook de eer om Koen Timmers, de oprichter van Innovation Lab Schools, en Federico Bogdanowicz, de uitvoerend directeur van het gemeenschapsbehoud project in Senegal van het Jane Goodall Instituut Spanje, te mogen ontvangen. Alle opbrengsten van deze speciale avond zullen naar deze twee indrukwekkende projecten gaan.

De avond was een groot succes dankzij het enthousiasme en de warmte van iedereen die aanwezig was!

We willen ook van deze gelegenheid gebruik maken om veilingmeester Stephane Cauchies en kunstenaars Yann Artus-Betrand, William Sweetlove, Christiaan Laurent, Michel d’Oultremont, Caroline van der Wegen, Tania Dreelinck en Frederic Demeuse te bedanken voor hun generositeit en het beschikbaar stellen van hun prachtige kunstwerken. Ook hartelijk dank aan onze sponsors John Martin Hotels, Les Terres d’ici, Despert & Co en Groot Constantia Wines.

Tijdens haar speech sprak Jane Goodall over haar strijd voor de bescherming van dieren, mensen en het milieu.

Hoewel ze de gevolgen van het broeikaseffect elke dag ziet, blijft Jane Goodall optimistisch omdat ze veel jonge mensen ontmoet die zich manifesteren en zelf zaden van hoop planten. Elke individuele actie kan helpen om het tij te keren en een betere wereld op te bouwen.

Jane deelde ook verschillende verhalen over haar leven. In tegenstelling tot wat men zou denken, was het eerste dier dat ze bestudeerde niet de chimpansee maar haar hond, Rusty. “Rusty heeft me veel inzicht gegeven in het gedrag van dieren. Hij gaf me lessen die ik nooit ben vergeten. Hij leerde me dat honden veel cognitieve vaardigheden bezitten.” Sindsdien is ze gepassioneerd door dieren. Onlangs raakte Jane geïntrigeerd door Pig Asso, een varken dat is gered van de slacht en een ‘kunstenaar’ is geworden.

Photo credits: Soren Decraene and Philip Theunissen

Jane Goodall instituut België

JGI België werd opgericht in 2005 en heeft vandaag ongeveer 70+ actieve vrijwilligers die samenwerken om de droom van Jane tot leven te brengen om in harmonie met de natuur te leven. Wij geloven dat JGI België het verschil kan maken door onze gerichte aanpak van bosaanplanting acties, programma’s voor het verbeteren van de jeugd (Roots & Shoots) en projecten voor dierenbescherming in België en Afrika.

We planten elk jaar tot 8000 inheemse bomen in België om een bos te creëren. Voor elke boom die we planten, sponsoren we het planten van verschillende bomen in een van onze projecten voor gemeenschapsbescherming en herbebossing in Afrika. Om het bewustzijn van het belang van herbebossing voor de bestrijding van de klimaatverandering te vergroten, heeft het Jane Goodall Institute Belgium ook samengewerkt met Luminus en Bosgroep Limburg.

Dagelijks werken onze vrijwilligers en sponsors samen om de droom van Jane tot leven te brengen. We zijn trots op onze inspanningen. Ze maken elke dag verschil in lokale gemeenschappen in België en Afrika.

 

Van ons allemaal bij het Jane Goodall Instituut België:
BEDANKT!